Багато хто вважає картоплю шкідливим продуктом, в якому крім крохмалю нічого немає. Інші захищають свою улюбленицю і розповідають про її користь. Де ж правда? Чи є картопля смачним, але шкідливим продуктом?
Картопля, особливо молода, містить багато корисних речовин. Але вона легко може стати шкідливою, якщо…
Яка картопля шкідлива?
Чому картопля має сумну популярність і призводить до зайвої ваги? Тому що майже всім цей продукт подобається смаженим. Любителям смаженої картоплі краще не їсти куплену картоплю фрі, а готувати її самостійно. За словами експертів, не знаючи, скільки разів використовувалася олія, слід відмовитися від смаженої в ній страви. Лікарі попереджають: багаторазове готування в олії, яку не змінюють, може призвести до того, що «олія стане розсадником канцерогенних речовин».
Також експерти зазначають, що для приготування смаженої картоплі корисніше використовувати сало, а не рослинну олію. Фахівці пояснюють, що олія в процесі смаження досягає температури 180 градусів. В ній від такого розжарювання утворюються канцерогени, і вона може стати токсичною для організму.
Картоплю краще смажити без додавання гострих спецій і прянощів – любителям гострих приправ краще додавати їх після смаження. Під час обсмажування спеції можуть трансформуватися в небезпечні для внутрішніх органів сполуки.
Картопля найкорисніша звареною, приготовленою на пару або запеченою.
Відварена і запечена картопля входить до складу дієти №5, розробленої спеціально для людей, які страждають захворюваннями жовчного міхура і печінки. При гострих формах гепатитів картоплю рекомендують вживати у складі овочевих супів, картопляного суфле і овочевих рагу.