20 Вересня, 2024
3 помилки, які роблять жінки на шляху до щастя: японська мудрість

3 помилки, які роблять жінки на шляху до щастя: японська мудрість

“Життя моє так швидко пролетіло, що тільки зараз, на пенсії, в глибокій старості, є можливість сісти і подумати”, – каже 83-річна Клавдія своїй сестрі.

“І багато ти надумала?” – цікавиться сестра.

“А що тут думати? Діти є, онуки теж, правнуки на підході. Отже, жила правильно. Як кажуть індуси: якщо народжуються діти, значить, Бог ще не розчарувався у людстві”.

Я подумала: яка ж щаслива жінка! У мене зовсім не так. Я постійно думаю і аналізую, намагаюся зрозуміти, що зробила не так і де могла б зробити краще.

Психологи називають цей стан рефлексією. Одні кажуть, що це доля слабких і недовірливих, а інші впевнені, що тільки так і зростає особистість.

Щасливе життя – це не відмінні оцінки у щоденнику, не висока посада, не своя квартира. Це душевний баланс: людині подобається її справжнє. 

Сприйняття віку, зовнішності, країни, культури. Вміння пробачити іншого та захоплення прекрасним. Гроші – пилюка на цьому тлі.

Чи може людина будь-якої миті змінити свою долю? Філософи сперечаються про це століттями.

Мудрі японці дійшли висновку, що щаслива доля – це шлях, яким треба йти. Головне, не допускати трьох головних помилок.

Перша: заздрість

Тільки найсильніші люди можуть здерти шкіру зі змії заздрощів і зробити з неї ремінь. 

Решту заздрість отруює, зжирає зсередини. Як перестати заздрити? Зрозуміти, що порівнювати людей безглуздо. Комусь удача посміхається у юності, а комусь у старості. 

Друга: звичка поспішати

Поспіх – це свідома відмова від стратегії.

У моді книги з тайм-менеджменту, термін багатозадачність та висока особиста ефективність. До школи треба йти у 6 років, ВНЗ закінчувати у 18, братися за кілька проектів, і із заміжжям поспішити – поки тямущих чоловіків не розібрали. Якомога швидше народити. І раніше вийти на пенсію.

Якщо не поспішати, то стоятимеш наприкінці черги і задовольнятимешся недоїдками.

“Хто зрозумів життя – той більше не поспішає”, – пише Омар Хайям. У його мудрості сумніватися не доводиться.

То хто правий?

Японці вірять: немає ніяких поїздів і останніх вагонів. Все відбувається у свій термін. Якщо не відбувається, то події ще не дозріли. Вам не спаде на думку вчити ходити тримісячну дитину або народжувати на шостому місяці вагітності.

Люди хочуть отримати все заздалегідь, та більше, їм не терпиться довести, що саме вони кращі, сильніші, досвідченіші. Не завжди на ці конкурентні перегони вистачає енергії. Є шанс вигоріти. І… почати заздрити іншим.

Потрібно вчитися мислити масштабно: те, що вас сьогодні гнітить, завтра стане вашою силою.

Третя: жадібність

Жадібність – це дисбаланс у відносинах зі світом.

Кожен має те, що заслуговує та ділитися ні з ким не зобов’язаний. Ні, цей пункт не про милостиню і жадібність. Він про емоційну жадібність. Кожен хоче мати хорошого друга – але не кожен хоче ним бути. Скільки байдужих, озлоблених людей, зациклених на своїх проблемах.

Важливо пам’ятати:

Шлях, про який говорять філософи, не з’являється під ногами сам собою. Він проявляється тоді, коли людина спрямована, знає, куди їй йти. Без плану та напряму ми, на жаль, не йдемо, а стоїмо на місці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *