20 Вересня, 2024
„Хай сонце не заходить над вашим гнівом” або Як собі зарадити в конфлікті?

„Хай сонце не заходить над вашим гнівом” або Як собі зарадити в конфлікті?

Подружжя є спільнотою двох осіб, які постійно взаємодіють між собою. І тут важливо пам’ятати, що ця спільнота повинна завжди залишатися спільнотою любови.
Процес спілкування вимагає участи кількох осіб. У подружжі – двох. Спілкування потребує не лише активної розмови, але й активного слухання (про нього ми досить часто забуваємо). Тут нам допомагають наші жести та міміка, інтонація та тембр голосу, готовність зрозуміти і вислухати нашого подруга, викласти своє бачення без звинувачень та образ. І не останнім у цьому переліку є сприятлива атмосфера (спокійне місце без сторонніх впливів). Для того, щоб ефективно провести розмову, має бути належний час та місце.

Якщо сім’я складається лише з двох осіб (чоловіка і дружини), то в деяких моментах вирішити конфлікт буде простіше. Проте коли в родині є вже хоча б одна дитина, то вона буде „невидимим” учасником цього процесу. Варто наголосити на тому, що діти дуже відчувають стан стосунків між своїми батьками. Отож треба пам’ятати: те, що відбувається між чоловіком і дружиною, переживають по-своєму діти, хоча ви цього можете і не помічати.

Для подружжя і родини загалом страшні не самі конфлікти, а те, коли вони є невирішені, задавнені, приховані. Такі конфлікти накопичують з часом великий багаж неґативних емоцій, гніву, образ, неприйняття, почуття провини чи ненависти і т.п. Що довше не вирішується конфліктна ситуація, то більше вона може боліти і завдавати ран при спробах її подолати.

Чоловікові та дружині раджу пам’ятати добру й просту пораду святого апостола Павла: „Хай сонце не заходить над вашим гнівом” (Еф. 4:26). Ці слова мали б стати головним правилом для кожного подружжя. Пообіцяйте собі не закінчувати день, не помирившись, не лягати спати без прощення. Набагато легше загасити свіжий гнів, ніж пізніше намагатися загасити розпалену ворожнечу.
Чи завжди конфлікт веде до неприємних наслідків? Звичайно, ні! Після конфлікту, яке подружжя розв’язало, стосунки стають більш міцними, з’являється більше приязні, довіри, це додає сил і певності на майбутнє. Також це буде хорошим сімейним досвідом, який допоможе в подібних ситуаціях.

Як правильно розв’язувати конфлікти?

  • Найперше треба заспокоїтися (постаратися стримати свої емоції, особливо тоді, коли дійшло до сварки)
  • Не треба шукати винного і думати над тим, «хто перший почав»Подумайте, яким важливим є для вас ваше подружжя/сім’я і постарайтеся зробити все для того, щоб розв’язати непорозуміння
  • Не поспішайте, шукаючи відразу кінцевого розв’язку. Пам’ятайте найважливіше – потрібна щира розмова, де кожен зможе висловитися і вислухати
  • Подбайте про належне місце, час і атмосферу
  • Важливо розповісти про свої почуття, пояснити свої думки, не виправдовуватися
  • Не перебивайте, не критикуйте, не звинувачуйте
  • Перепросіть, коли при розв’язуванні конфлікту скажете щось образливе чи зайве. Зрозумійте, що кожен міг бути зранений, тому попросіть пробачення взаємно
  • Інколи неможливо інакше розв’язати конфлікт, а тільки глибоким прощенням.


Навчитися прощати є необхідним для творення щасливої сім’ї. Вирішення конфліктів не раз вимагатиме самопожертви. Але варто пам’ятати, що творцями недоліків, поразок, а також щастя й радості є завжди двоє подругів. А тим, хто провадить чоловіка і дружину на цьому шляху і завжди готовий допомогти, підтримати, розпалити любов, яка згасає, є Господь, Який благословив шлюб у день вінчання і продовжує вас благословляти щодня, якщо ви відкриваєте для Нього двері.

Христина Решетило-Ковальчук,
психолог, науковий працівник Інституту родини Українського Католицького Університету

джерело: happyfamily.inf.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *