22 Листопада, 2024
Мало відомі, але ефективні способи зберігання капусти. Корисні поради для господині

Мало відомі, але ефективні способи зберігання капусти. Корисні поради для господині

Пізньостиглі сорти капусти зазвичай збирають за один прийом.

Правда, визначити точний час дуже складно. Зазвичай орієнтуються на заморозки, збираючи капусту перед сильним похолоданням. Можна перестаратися − і врожай потрапляє під заморозок. У цьому випадку з прибиранням не поспішають. Треба дати можливість капусті відійти на корені. Тоді врожай можна буде зібрати, і він буде добре зберігатися. Якщо ж зрізати прихоплені качани відразу після заморожування, то вони почнуть «горіти» і стануть непридатні для зберігання, інформує Ukr.Media.

Легкі заморозки − не в рахунок. Адже саме прохолодною і дощовою осінню капуста набирає свою вагу. А щоб качани не розтріскувалися, з одного боку рослини лопатою перерізають коріння або просто поворотом качана на невеликий градус домагаються того, що частина коренів обірвалася. Втім, якщо рослини регулярно поливаються без сильних перепадів вологості, то більшість сортів не розтріскується.

Правила збирання качанів дуже прості:

  • залишають кілька зелених листків для захисту качана;
  • не можна залишати капусту сушитися на сонечку, треба відразу ж прибрати її в прохолодне приміщення;
  • у дощовий день капусту не збирають, якщо виходу немає − її сушать в тіні.

Є кілька способів зберігання капусти:

1. Кожну головку загортають у папір і розкладають по поличках так, щоб вони не торкалися один одного. Правда, папір доводиться періодично міняти. Якщо качани все ж загнили, їх треба зачистити до здорових листків і присипати вапном.

2. Розводять глину до стану негустої сметани і обмазують кожен качан цією базікою. Після цього їх відправляють під навіс для сушки і тільки у твердому стані заносять у підвал.

3. Добре зберігається капуста в підвішеному стані. Для цього рослини прямо за корінь підвішуються на мотузки, натягнуті в підвалі або іншому сховищі.

4. Можна капусту зберегти і в прикопі. Для цього риють траншею глибиною не менше 50 см, дно вистилають невеликим шаром соломи, потім укладають капусту корінням вгору і знову засипають шаром соломи. Потім все засипається землею. Зберігається в цьому прикопі капуста чудово. Свіжіше і смачніше капусти не знайти. Але дістати в морозну погоду її неможливо — тільки коли ґрунт відтане, у відлигу, або навесні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *