Бабуся знає один секрет, як зробити тісто для випічки пишним і повітряним. Пісочне печиво буде кришитися, медове – буде м’яким, як мед, а пироги, здоба і хліб – максимально пухкими.
У випічці головне – структура. Пісочне печиво повинно кришитися, медове – бути м’яким, як мед, а пироги, здоба і хліб – максимально пухкими. Всього цього домагаються за допомогою спеціальних інгредієнтів. Джерело
Тісто ніколи не вийде повітряним, якщо не викликати в ньому певні реакції, для яких потрібна кислота. Вона вступає в реакцію з лугом, в результаті чого виділяється вуглекислий газ.
Розпушувач – важлива складова випічки. Без нього тісто просто не підросте, залишиться кам’яним, вологим, щільним, а готові вироби сухими і несмачними.
Розпушувач створює бульбашки повітря в тісті, дозволяючи йому добре піднятися і стати пишним. Зараз він продається в будь-якому магазині.
Але багато господинь не довіряють купованому порошку і вважають за краще робити свій в домашніх умовах. Це набагато екологічнішим і надійнішим.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ розпушувача з борошном
120 г борошна
50 г харчової соди
30 г дрібної лимонної кислоти.
Ретельно змішай всі інгредієнти в сухий щільно закритій банці. Під час випічки використовуй розпушувач в зазначеній в рецепті для тіста дозуванні. Зазвичай це 1-3 чайні ложки.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ розпушувача з крохмалем
1 ст. л. соди
1 ст. л. лимонної кислоти
1 ст. л. крохмалю.
Цей рецепт набагато простіше в застосуванні: для нього нічого не потрібно зважувати. Кількість всіх інгредієнтів вимірюється ложками.
Приготувати розпушувач в домашніх умовах в принципі достатньо легко. Необхідно мати вдома запас таких продуктів, як сода, лимонна кислота, крохмаль/борошно, і знати, в яких пропорціях їх змішати.
Дріжджі також піднімуть тісто. Але це все-таки грибки, які не зовсім корисні і неприємні на запах. В сучасних рецептах їх використовують все менше, але іноді в якості компонента, завдання якого підняти тісто, вказана просто сода.
Щоб замінити її на розпушувач, потрібно запам’ятати співвідношення: одна чайна ложка соди дорівнює трьом ложкам розпушувача. Або таке: на 400 г борошна має йти 10 г розпушувача.
Домашній розпушувач для тіста під час приготування випічки потрібно просівати разом з борошном, щоб він рівномірно розподілявся. У рідке тісто його можна додавати перед самим випіканням.
Зрозуміло, що і на магазинному тісто відмінно зійде. Але тим, хто дорожить своїм здоров’ям, домашній підійде більше.