22 Листопада, 2024
Як їси, так і живеш. Не знищуй себе, просто дотримуйся цих 11 правил харчування…

Як їси, так і живеш. Не знищуй себе, просто дотримуйся цих 11 правил харчування…

Від вашого харчування залежить функціонування організму: від росту волосся до появи нових хронічних захворювань.

Про це пише сайт Пошепки

Бережіть своє здоров’я змолоду і дотримуйте цих правил:

1. Їж, щоб жити, а не живи, щоб їсти

Для багатьох їжа — це один з методів отримання задоволення. Певний сенс дня. Як часто ми сидимо на роботі і мріємо про те, щоб вже нарешті з’їсти щось смачненьке. Пам’ятайте, що організм — це механізм, якому потрібне паливо. Якісне та в достатній кількості. Коли ми здійснюємо покупку машини, ми не псуємо її дешевим бензином. Ми вважаємо, що це не раціонально самостійно псувати наш засіб пересування.

Так чому ми тоді шкодимо своєму організму шкідливим харчуванням, якщо він основа нашого життя?

2. Голод – правда, а апетит – брехня

Апетит – це бажання з’їсти щось смачненьке, а голод — це сигнал організму про те, що потрібно поповнити запаси енергії. Ви повинні відповідати на відчуття голоду та пригнічувати у собі апетит, оскільки він часто може спричини переїдання та певну залежність від смачної їжі.

3. Як п’єш – так і живеш

Це вже відомо усім, що більша частина нашого організму — це вода, тому нам потрібно регулярно поповнювати її запаси. Вода — це основа життя, яка розріджує кров, покращує обмін речовин та виводить з організму все шкідливе та токсичне.

Як тільки організм недотримує достатню кількість рідини, у нас відбувається застій, який може завдати непоправної шкоди. Людина, звичайно ж, не рослина, але її обмін речовин так само залежить від необхідної кількості води в організмі.

Випивайте склянку води вранці, щоб запустити організм, та ще декілька склянок чистої води протягом дня.

4. Тверду їжу – пий, а рідку – їж

Слина відіграє важливу роль у процесі травлення. Тому тверду їжу потрібно пережовувати до тих пір, поки вона не розм’якне і не утворить одну суміш зі слиною.

А рідку їжу (молоко, супи, компоти, соки, відвари трав тощо) не потрібно поспішати ковтати, а спочатку робити “дегустаційні” рухи язиком і щелепою, змішуючи їжу зі слиною. Лише після цього можна її ковтати.

5. Насолоджуйся порожнім животом

Якщо ви хочете продовжувати отримувати задоволення від їжі, але зменшити кількість її споживання, то просто тримайте шматки страви в роті до тих пір, поки вона не втратить смак. Так ви отримаєте максимум задоволення від їжі, але насичення буде приходити в три рази швидше.

6. Не бігай за двома зайцями

Ні в якому разі не потрібно поєднувати їжу з іншим заняттям. Це перешкоджає органам травлення сигналізувати мозку про спожиту їжу і ми просто можемо не насичуватися, навіть великою кількістю їжі. Дуже часто трапляється таке, що шлунок ніби вже повний, але от ще б від чогось смачненького не відмовились. Це все через те, щоб мозок не отримав достатньо сигналів насичення.

7. Ранок починається ввечері

Не потрібно їсти менш, ніж за 4 години перед сном. Їжа рухається в організмі краще тоді, коли сама людина перебуває в русі. А от вертикальне положення цьому перешкоджає. Лежача поза лише заважає кишківнику добре перетравити їжу.

8. Не силуй себе

Ніколи не змушуй робити себе щось. Різка зміна звичного стану речей шкодить не лише психіці, а  організмі. Якщо ви хочете змінити власний раціон, або вам потрібно викреслити деякі продукти, це потрібно робити поступово. Так більша ймовірність того, що перехід буде вдалим. Насильство стосовно себе так само згубно, як і стосовно інших.

9. Що ти їж – тим ти і є

Організм формується з тих елементів, які в нього надходять. І він здобуває якості цих же елементів. Їжте чисті та корисні продукти. Більше овочів та фруктів, бобові, горіхи, листові овочі — вони не лише покращать ваше здоров’я, але й психологічний стан.

Ви будете менше стомлюватися, покращиться концентрація уваги, вам легше буде виконувати щоденні завдання.

10. Не поєднуй несумісне

Перетравлювання різних продуктів відбувається шляхом різних біохімічних реакцій: кислотних або лужних. Сполучення таких продуктів в одному прийомі їжі призведе до кислотно-лужної нейтралізації й утворення марних солей, що істотно погіршує процес травлення.

Тому потрібно чітко знати з чим та які продукти можна поєднувати, а які — ні.

11. «Догм немає» – стверджує догма перша

Вам потрібно дослухатися до правил та норм харчування, але в першу чергу виходьте з власних відчуттів. Організм вам сам дасть знати, що для вас добре, а що — ні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *