Останнім часом вершкове масло втратило свої позиції серед харчових продуктів.
Кажуть, в ньому дуже багато холестерину, воно шкодить фігурі й так далі. Але варто зауважити, що цей продукт є одним з найбільш шанованих у жителів Тибету, а ти, напевно, знаєш про їх міцне здоров’я і довголіття.
Насправді користь вершкового масла для твого організму дуже велика. Але дуже часто недобросовісні виробники додають в нього рослинні жири або зовсім видають за нього звичайний маргарин, таким чином цей продукт придбав погану славу. Наша редакція розповість тобі, на що потрібно звернути увагу при покупці вершкового масла і в чому його користь.
Користь вершкового масла
Щоб масло служило твоєму здоров’ю на благо, воно повинно бути якісним. Сьогодні виробники навчилися робити продукти з найбільш низькоякісної сировини, тваринні жири замінювати рослинними, і навіть вершкове масло не стало винятком. Тому, перед тим як говорити про користь натурального продукту, потрібно знати, як його вибрати.
Як вибрати якісне вершкове масло:
1. Дізнайся, який ГОСТ у вершкового масла у твоїй країні, а який у маргарину. Якщо ти бачиш на маслі ГОСТ від маргарину, то постав цей продукт вбік. Також не купуй масло-продукти.
2. Зберігатися масло в магазині має при температурі не вищій 6 градусів. Термін зберігання не повинен перевищувати 30-35 днів. Якщо продукт зберігається довше, то в ньому явно присутні спеціальні добавки.
3. Віддавай перевагу маслу в упакуванні з фольги, а не з паперу. На світлі масло жовтіє, втрачаючи вітамін А. Упаковування з фольги перешкоджає цьому процесу.
4. Купуючи вагове вершкове масло на ринку, не соромся спробувати його на смак. Воно повинно швидко танути в роті й не прилипати до зубів, як це робить маргарин. Також зверни увагу на зріз: він повинен бути сухим, щільним, блискучим і без розшарування.
5. Масло повинно мати легкий жовтуватий відтінок, при цьому взимку натуральне вершкове масло світліше, а влітку темніше. Це пов’язано з якістю трави, яку їдять тварини. Але воно не повинно бути білим або жовтим. Натуральне масло легко мажеться на хліб.
6. Якщо воно кришиться, то в ньому багато води.
7. У домашніх умовах ти можеш провести експеримент. Поклади шматочок масла в гарячу воду. Якісний продукт розчиниться однорідною калюжкою, а підробка буде плавитися грудочками.
Ми представляємо твоїй увазі кілька вагомих причин, з яких варто внести вершкове масло у свій раціон, якщо ти відмовлявся від нього раніше.
Корисні властивості вершкового масла:
1. Вершкове масло – з нього найбільш легко всмоктується джерело вітаміну А, який необхідний для підтримки роботи наднирників і щитоподібної залози.
2. Вживання вершкового масла не веде до надмірної ваги. У його складі жирні кислоти, які витрачаються організмом тільки на енергозабезпечення, а не на жирові відкладення. Після вживання масла з’являється відчуття насичення. Відчуття голоду зменшується, а це значить, що ти не будеш переїдати.
3. Вершкове масло є чудовим джерелом йоду, нестача якого може викликати появу зоба.
4. Вершкове масло покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Воно знижує частоту діареї у дітей і закрепів у дорослих.
5. Люди, які вживають вершкове масло, менше схильні до ризику інфаркту.
6. Жирні кислоти вершкового масла полегшують всмоктування таких необхідних вітамінів, як А, Е, D, К. Навіть готувати їжу радять на вершковому маслі, а не на соняшниковому. Щоб вершкове масло не пригорало, потрібно додати трохи оливкової олії.
7. Вершкове масло багате антиоксидантами. Вони зменшують можливість розвитку раку та атеросклерозу.
Тепер знаєш, наскільки корисно їсти вершкове масло і як вибрати якісний продукт. Знайди для нього місце у своєму раціоні – твій організм буде задоволений.
Поділись корисною інформацією зі своїми друзями!