26 Червня, 2024
“Є лише два дні на рік, коли ви нічого не зможете зробити”: цитати Далай Лами про життя

“Є лише два дні на рік, коли ви нічого не зможете зробити”: цитати Далай Лами про життя

Чим  довше я живу, то більше розумію, як добре просто жити. Не давати життю жодних оціночних суджень, а просто насолоджуватися моментом. І якщо знаходити радість у щоденних дрібницях, то і все життя, в результаті, буде світлим і добрим.

Ось що радить Далай Лама XIV:

Про те, де знайти щастя

Нам не потрібно ще більше грошей, нам не потрібно ставати успішнішими у житті, нам не потрібна ідеальна зовнішність або навіть ідеальний супутник життя – прямо зараз, у цей момент, у нас вже є розум, який є необхідним і достатнім засобом для досягнення повноцінного щастя.

Ні, це не втішні слова для невдах і нероб, які не можуть заробити грошей і взяти відповідальність за своє життя. Це заклик не мріяти про те, чого немає, і, можливо, ніколи не буде.

Це натяк на те, що ніхто ззовні не принесе нам щастя у своїх долонях. Але ми самі можемо налаштуватися на те, щоби любити своє життя.

…робота над власним світовідчуттям – це ефективніший спосіб досягнення щастя, ніж спроба знайти його з допомогою таких зовнішніх ресурсів, як багатство, становище у суспільстві чи навіть фізичне здоров’я. Іншим внутрішнім джерелом щастя, яке тісно пов’язане з відчуттям задоволеності, є почуття самоцінності.

Про культ матеріальних цінностей

Люди були створені для того, щоби їх любили, а речі були створені для того, щоб ними користувалися. Світ у хаосі, бо все навпаки.

Користуватися людиною… Як це звучить страшно. Користуватися чужою добротою, чужими грошима, чужими ресурсами. Люди, які живуть за чужий рахунок, вважають, що вони непогано влаштувалися у житті. Але насправді нагадують п’явок, хіба що користі від них менше.

А вже як у нашому суспільстві обожнюють речі – золото, діаманти, гаджети, машини та квартири.

Чому важливо прощати

Пробачити – це означає забути те, що вони зробили. Вибачити – це означає не зберегти негативне почуття до них.

Одна моя знайома довго прощала чоловіка. Але робила вона це так поблажливо, смиренно і легко, що він увесь час намагався знову згрішити. І грішив, бо думав, що вона нікуди не дінеться. Інша б давно пішла на її місці. Великодушність він вважав за слабкість.

В результаті одна суцільна взаємна ненависть і стогін про марно витрачені роки. На жаль, багатьох людей потрібно не лише пробачити. Але й відпустити назавжди. Люди не змінюються, як би нам цього не хотілося.

А ось носити на собі непомірну ношу образ, і справді, не варто.

Є тільки 2 дні на рік.

Є лише два дні на рік, коли ви нічого не зможете зробити. Один називається — вчора, а другий — завтра, тож сьогодні слушний день для того, щоб любити, вірити, діяти і для того, щоб жити.

І ще одна мудра фраза:

Пам’ятайте, що не завжди те, що ви хочете дійсно вам потрібно.

Бережіться багатства, кохання, слави. Вони можуть легко зламати Вам життя. З радістю приймайте все те, що маєте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *