20 Жовтня, 2024
Батько наполіг, щоб Надя виходила заміж за сусіда. Коли молоді йшли до шлюбу, люди прийшли подивитися і не могли зрозуміти, чому наречений не Ігор, а Андрій. Надя жила з Андрієм, але не переставала думати про коханого, поки не зрозуміла, що чекає дитину. Тепер вагалася, чи сказати правду чоловікові

Батько наполіг, щоб Надя виходила заміж за сусіда. Коли молоді йшли до шлюбу, люди прийшли подивитися і не могли зрозуміти, чому наречений не Ігор, а Андрій. Надя жила з Андрієм, але не переставала думати про коханого, поки не зрозуміла, що чекає дитину. Тепер вагалася, чи сказати правду чоловікові

Не було б щастя, якби лихо не допомогло. Надія у цьому переконалася на власному прикладі, бо витримала в житті зраду від найближчих людей.

Вона не любила згадувати день свого дитинства, коли згоріла їх хата. Мама тоді досвітком пішла на ферму, батько – у своїх справах, а вона, 9-річна дівчинка, ще солодко спала, обнявши улюблену ляльку. За матеріалами.

На подвір’ї було багато людей, що намагалися загасити пожежу. Надя розплющила очі в лікарні. «А де мама, татку?» – запитанням на запитання відповіла Надя. Сльози наповнили батькові очі: «Відтепер мама буде допомагати нам із неба», – мовив сумно.

Усе село, колеги з будівельної бригади, де працював батько Тарас, перейнялися їх бідою: зібрали кошти, допомогли відновити житло. Та особливо батько був вдячний сусідові Антону, який врятував Надійку. А ще позичив йому чималу суму і запропонував пожити з донькою у них.

До року на їх подвір’ї уже красувався гарненький будиночок, обрамлений молодими саджанцями. Надійка тішилася, що батько подбав і про окрему кімнату для неї, яку гарно облаштував.

Радість доньки передавалася Тарасові, який ніяк не міг оговтатися від усього, що сталося. Не раз думав: ліпше б не Юля, дружина, а він… Знав: тепер мусить бути доньці і за маму, і за батька. Вірив: усе ще буде у них добре. Єдине, про що ні хвилину не забував – борг, який зайняв у Антона. Та сусід не квапив його: «Повернеш, коли зможеш. Ніхто ж не застрахований від такого».

Якось на роботі Тарасові чомусь стало зле і він не втримався на риштуванні. Відтоді Надійка подорослішала. Тепер уже вона носила татові передачі у лікарню. Вчилася варити, прати, прибирати.

З часом батько став робити перші кроки, зайнявся ремонтом взуття на замовлення. Надійка ж виросла справжньою красунею. Щоб не залишати наодинці батька, вступила на заочне відділення у педагогічний.

Якось зайшов до них Антон. Дивним поглядом обвів Надю. Присів біля Тараса. «Ви тут поговоріть з татом. А я піду в садок, нарву вишень на вареники», – сказала дівчина. «Вона у тебе й сама, як вишенька», – несподівано мовив Антон.

Тарас тяжко зітхнув. «Розумію, що не про доньку мою ти прийшов поговорити, Антоне, а про борг. Зачекай ще трішки, якщо можеш. Бачиш, як доля мене шмагає. Те, що назбирав, пішло мені і Надійці на лікування», – став оправдовуватися.

«Дарма так думаєш, Тарасе. Саме про Надійку я й хочу поговорити з тобою. Та сума, яку ти позичив, тепер уже не має ніякої цінності. А щоб були ми у розрахунку – віддай за Андрія, мого сина, свою Надійку», – мовив серйозно.

Тарас якось не одразу збагнув, що таке каже сусід, а потім аж стрепенувся: «Ти що – пропонуєш продати доньку?»

«Чому продати? Андрій – тямущий, роботящий, і до Надійки небайдужий. Лише несміливий. То чом би нам не породичатися? А те, що на 13 років старший від Наді, то, може, й на краще? Знаю, є у неї хлопець. Бачив, як проводжав її додому, але то діло поправиме. Словом, думай, Тарасе», – сказав і зачинив за собою двері.

Тарас ніяк не наважувався розповісти Надійці про цю розмову. Та вона і сама помітила, як після відвідин сусіда батько посмутнів. Не витримала: «Що сталося, тату? Скажи, я зрозумію».

Надія слухала батька і не могла повірити, що через гроші він готовий віддати її за нелюба. Усі ці роки батько й словом не обмовився про той злощасний борг. Бідолашний таточко! Скільки довелося йому пережити! Отже, від її рішення залежить його спокій? Тільки як пережити розлуку з коханим Ігорем? Вона життя свого не уявляє без нього!

Здається, усе село вийшло подивитися, як Андрій з Надійкою йшли до церкви вінчатися. Ніхто не міг зрозуміти, чому її наречений – Андрій, а не Ігор. Надія намагалася не думати про це, відганяла сумні думки, переконуючи себе, що сталося так, як мало статися…

***

Андрій був турботливим і лагідним чоловіком для Наді і добрим зятем для Тараса. Його роботящі та спритні руки помітно змінили їх обійстя, воно стало ще затишнішим і красивішим. Здається, що й Тарас наче помолодшав, відколи Андрій у них поселився. Високий, кароокий – він був гарною парою для Надійки.

На вигляд і не скажеш, що така різниця між ними у роках. Надія намагалася бути веселою, увійшла у роль молодої господині, і ніхто й не здогадувався, що про Ігоря вона не переставала думати. Дуже за ним сумувала. Щоправда, гріх їй жалітися: Андрій гарно до неї ставиться, виконує усі її забаганки. Та якийсь він аж занадто стриманий. Не вміє говорити таких ніжних і красивих слів, які чула від Ігоря. І хіба вона винна, що серце рветься до нього?

Якось, повертаючись зі школи, де працювала вчителькою молодших класів, стрілася з давньою подругою Олесею. «Давно не бачилися, Надійко. Ти чомусь змарніла. Як Андрій? Не вірю, що кохаєш його, подруго. Так і Ігор каже», – щебетала Олеся. «Як він? Чи ще кохає мене?» Олеся прострелила Надю чорними вуглинками очей. Лукаво посміхнулася. «Звісно, ще й як кохає! А ти не муч себе, рідненька. Хочеш, організую вам зустріч?»

Олесина хата і прихистила їх. Андрієві Надя пояснювала, що, мовляв, залишається після уроків з учнями для додаткових занять. Чоловік вірив, розумів. І розігрівав обід втомленій дружині.

«Нам треба поговорити, Надійко», – сказав одного вечора насторожено. Вона злякалася: невже він знає про Ігоря. Невже Олеся зрадила її?

«Ти знаєш, як я люблю тебе. І хочу, щоб ти подарувала мені сина. Тоді у нас буде справжня сім’я», – Андрій легенько обійняв дружину за плечі. Надя полегшено зітхнула: «Отже, не знає», – подумала і сказала: «Ще трішки зачекаємо, Андрійку. Я недавно на роботу вийшла. Копійчину прискладаємо». «Гроші – то пусте. Для цього у тебе є я. А чекати? Ти, мабуть, забула, скільки мені років», – мовив Андрій.

Невдовзі Надя і справді відчула зміни у своєму організмі. Знала напевно: дитина, яку чекає, не від Андрія. Рій думок заповнив голову: сказати неправду Андрієві, що дитина від нього, чи признатися Ігореві – батькові малюка? Вирішила порадитися з Олесею.

«Шила у мішку не сховаєш. Ліпше обом сказати правду », – запевнила Олеся. Та Надія зловила себе на думці, що, кохаючи Ігоря, чомусь не хоче втрачати чоловіка. Андрій по-справжньому її любить, господар хороший. Та слова Олесі не давали їй спокою: очевидно, подруга права.

Надя ніколи не забуде очі Андрія, коли повідомила йому, що чекає дитину від Ігоря. Він у відповідь нічого не сказав, лише розпачливо складав своїх речі…

Усю ніч Надя не спала: «Господи, що ж я наробила!» І тільки думка про те, що завтра повернеться з відрядження Ігор і вона порадує його гарною новиною, трохи її обнадіювала…

Проте Ігор не з особливою радістю прийняв таку звістку: «Хай би Андрій думав, що це – його дитя, я не можу одружитися з тобою, Надю. Скажу чесно: не у відрядження їздив я, а в сусідній район до іншої жінки. Скоро поберемося з Наталею. Вона також чекає від мене дитину», – прострочив на одній ноті.

Надя стояла, як очманіла, і не могла оговтатись від почутого. Невже ці слова вона чує від чоловіка, який ще недавно клявся їй у вічному коханні? Невже це та людина, якою вона снила, дихала, жила?

«Погано вчинила ти дочко. Та що поробиш – вигодуємо, виховаємо дитя. Не плач, бо тим лише шкодиш дитині» – розраджував Надію батько, якій у хвилини відчаю не хотілося жити.

Важко було, але коли Надя вперше побачила синочка, зрозуміла: тепер їй є для кого жити, а люди поговорять і перестануть, як тільки свіжу новину почують.

Завтра їх з сином мають її виписувати. Надія хвилювалася: разом із нею виписують ще двох жінок, за якими приїдуть чоловіки. А за нею з сином – батько. Уявляє, як буде прикро татові.

«Збирайся, красуне. Чоловік уже чекає тебе із сином», – розбурхала її сумні думки медсестра. – Красивий таки, солідний…» Надія заціпеніла: «Чоловік? Який чоловік? Мабуть, помилилася жінка».

Надворі духмяним ароматом дихав квітучий травень. На сходах лікарні стояв святково одягнений Андрій з букетом тюльпанів. Такий рідний… «Це – ти?» – запитала збентежена Надія. Андрій на мить зашарівся, почервонів. А потім обережно взяв із рук медсестри білосніжний згорток, перев’язаний голубим бантом. «Сідаймо хутчіш у машину, Надійко. Син уже дуже додому хоче», – мовив, посміхаючись.

…Незадовго у малого Андрійка з’явиться сестричка Юленька. Надія – щаслива, бо кохає свого чоловіка і упевнена, що він теж кохає її по-справжньому, хоч ніколи і не казав їй високих та красивих слів… Справжня любов любить тишу…

Марія Маліцька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *