28 Квітня, 2024
«Бог живе в дрібницях»

«Бог живе в дрібницях»

Одного разу моя колега сказала фразу, яка надовго запала мені в душу. Ми вели складну терапевтичну групу, людей було багато. Коли група закінчилася і ми збиралися додому, вона сказала: «Знаєш, Аню, іноді після дня роботи мені хочеться просто копати. Вийти з машини в лісі і копати».

Ми живемо в світі процвітаючого інтелекту. Нас оточують складні речі. Наприклад, комп’ютер, на якому я пишу цю статтю. Він складний. Я навіть несильно розумію, як він улаштований. Телефон, проектор, холодильник, інтернет – мене оточує багато складних речей. І це чудово! Ці складні речі допомагають мені працювати і полегшують життя. Але в світі складних речей ми і самі стаємо складними.

Ми придумуємо складні види відпочинку. Похід на тиждень норвезького інтелектуального кіно, ретрит в Індію з зануренням в усвідомлені сновидіння, 10-денна медитація з великим гуру. І забуваємо, що якщо ми день працювали головою, то потрібно сісти в машину, поїхати в ліс і копати. Прості речі: ремесло, рукоділля, прогулянка на свіжому повітрі – протвережують розум, очищають душу. А головне – з ними ми відпочиваємо.

Я ходила на тиждень норвезького інтелектуального кіно. Це було здорово! Але відпочила я вдома, вишиваючи хрестиком.

Ми придумуємо складні ритуали на Колесо року, забуваючи, що з душею запалена свічка іноді дає нам більше складних танців під місяцем.

Ми постійно думаємо про те, як би духовно розвинутися, але забуваємо, що духовність живе не в Індії, не в складній медитації і не в інтелектуальному кіно. Духовність для мене – це усвідомленість в простих речах. Коли я просто роблю вечерю, з любов’ю думаючи про домашніх. Коли я просто прибираю в будинку. Коли я просто вишиваю або просто запалюю свічки з настанням темряви. Для мене магія в тому, щоб дивитися на місяць і бачити, який він напрочуд гарний, а не в проголошенні складних слів або помахах руками.

Анна Духарьова

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *