3 Травня, 2024
«Борг цей віддаватиму, скільки жива буду»: історія про людяність

«Борг цей віддаватиму, скільки жива буду»: історія про людяність

Аріадна Ефрон – дочка Сергія Ефрона і Марини Цвєтаєвої. У 1939-му її заарештували: Луб’янка, звинувачення в шпигунстві, тортури, 8 років виправно-трудових таборів. У 1949 році її знову заарештували і засудили до довічного заслання до Сибіру. Реабілітували в 1955 році за відсутністю складу злочину.

Прочитайте цей уривок з листа Аріадни. Він про людяність… Ту саму, яку можна зберегти за будь-яких обставин.

«Колись мене «гнали етапом» з Крайньої Півночі до Мордовії – йшла війна, було голодно і страшно, довгі, далекі етапи погрожували вбити. По дорозі завезли мене в якийсь табір на кілька днів – змінювався конвой. Відправили підлоги мити в їдальні; стояла зима, на чорній підлозі вода замерзала, сил не було. А справа була вночі – мию, мию, тру, тру, увійшов якийсь чоловік, теж ув’язнений, – запитав мене, звідки я, куди, чи є у мене гроші, продукти на такий довгий і страшний шлях? Пішов, потім повернувся, приніс подушечку-думку, мішечок цукру і 300 р. грошей – велика сума для ув’язненого!

Дає це все мені – чужа людина чужій людині… Я питаю – як його ім’я? Мовляв, приїхавши на місце, напишу чоловікові, він поверне Вам борг. А чоловік цей – високий, худорлявий, з живими веселими очима – відповідає:

«Моє ім’я Ви все одно забудете за довгу дорогу. Але якщо і не забудете і чоловікові напишете, і він мені «поверне борг», то грошовий переказ мене не застане, сьогодні ми тут, а завтра там – марно все це».

«Але як ж, – кажу я, – але кому ж повернути – я не можу так просто взяти?»

«Коли у Вас буде можливість, – відповідає він, – «поверніть» тому, хто буде так же потребувати, як Ви зараз. А той у свою чергу «поверне» зовсім іншому, а той – третьому… На тому і стоїмо, мила дівчино, так і живемо! »

Він поцілував мені руку і пішов – назавжди.

Не знаю досі, хто він, як його звуть, але борг цей віддавала десятки і сотні разів і буду віддавати, скільки жива буду. «Думка» його ціла у мене і до цього дня, а той цукор і ті гроші рятували мені життя протягом майже тримісячного «етапу».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *