20 Вересня, 2024
Вміння зачекати – головний секрет щастя

Вміння зачекати – головний секрет щастя

Коли тобі виповнюється тридцять п’ять з плюсом, всі друзі й знайомі починають делікатно так заспокоювати, мовляв, з роками витримка збільшується, і, як хорошому спиртному напої, це значно додає якості і вартості. Так, дійсно, вони праві: чим більше років, тим більша витримка.

Скільки проблем виникає в житті через те, що не можеш зачекати! Не потерпіти – з цим у наших жінок, як правило, перебір (їх всепрощення часом і зменшити не завадило б), а ось саме – зачекати.

Не розлютитися, коли начальник заслужено відчитав.

Не відповісти в ту ж секунду, коли нахамили в магазині або в транспорті. Не дзвонити людині, яка не проявляє до тебе інтерес.

Не поїхати через годину після сварки миритися до коханого, який сам винен.

Не накричати у відповідь, коли чоловік без попередження на підвищені тони перейшов. І ще багато чого “не”, тому що, коли ти молода, емоцій і гормонів – через край, а любові до себе мало.

Коли ти стаєш зрілою особистістю, навіть ті, кому перш незмінно вдавалося вивести тебе з себе, визнають: “Ну, у тебе і витримка!”.

А ти вже не знаєш, радіти цьому чи засмучуватися. Тому що, з одного боку, витримка – однозначно не ознака молодості, а, з іншого боку, іноді отримуєш неможливий кайф від того, що вмієш керувати собою, що самодисципліна – не порожнє слово, і ти таки можеш це.

У вашому житті, напевно, бувало або буває щось подібне…

Написали одну гнівну смс і хочеться ще вісім навздогін настрочити і все пояснити.

Посварилася по телефону з кимось близьким – розпирає тут же передзвонити і висловитися до кінця, і дзвонити до тих пір, поки твій номер не заблокують.

Не відкрив хлопець двері – будеш дзвонити в дверний дзвінок до тих пір, поки поліцію не викличуть. Відправила останній прощальний електронний лист, а потім ще три більш прощальних, а через два дні – один мировий.

Мамі все висловила, пішла з дому, а завтра ввечері повернулася, бо квартиру зняти – зовсім не казка.

Вирішила з чоловіком розлучитися, заявою в запалі пригрозила, а через день прийшла гроші на чоботи просити.

Грюкнула дверима в кабінеті начальника, через півгодини принесла заяву на звільнення, ніч проплакала, а вранці погодилася на понаднормову роботу не зі своєї посади.

Тим самим вбила всі досягнення від першого кроку, втратила самоповагу і показала себе вкрай неврівноваженою особою. Зупинитися б тоді…

Припинити потік свідомості, коли вирують урагани в душі, дуже важко.

Це вищий клас – таке управління собою.

Той, хто може в потрібний момент просто сказати собі: “Стоп!”, однозначно здатний виграти будь-яку війну і будь-яку партію.

Вам вибирати, що вам допоможе: рахувати до десяти або до ста, множити триста шістдесят п’ять на двісті сорок сім, рахувати всі навколишні червоні предмети.

Або розбити до біса свій мобільник, якщо рука так і тягнеться набрати номер. Або піти поплакати у ванній.

Або вийти на вулицю і обійти свій район раз п’ятнадцять.

Або віджатися від підлоги п’ятдесят разів. Або ще купа способів, щоб привести себе до тями – в почуття власної гідності.

Одного разу в житті настає час, коли ти розумієш, що твоє твоїм буде, і разом з цим приходить спокій.

Ти починаєш ясно усвідомлювати, що кращий вибір може бути далеко не тим, який доля тобі підкидає зараз. Що якщо з якогось приводу хочеться плакати, то це варто робити відразу ж, але всі листи і смс відправляти вранці (якщо на світанку на вулиці не наступить світанок в душі).

Що за твоїми тридцятьма п’ятьма роками, будуть і тридцять шість, і тридцять сім років… І життя не зупиниться: і чоловік гідний зустрінеться, і діти народяться, і робота буде до душі. Що вже про двадцяти п’ять говорити, чого вже там коней гнати?

Схоже, вміти почекати – мало не головний секрет щастя.

Не хапати перший-ліпший варіант, а взяти саме той, про який мріяла, не ляпнути перше, що спало на думку і про що пошкодуєш, а сказати влучно, тонко і в точку – і отримати справжнє задоволення від того, що змогла витримати і уразити ціль.

Тому що правильне рішення – така страва, яку найкраще подавати холодною.

Ви можете заперечити: “А як же емоційний інтелект, якщо свої емоції пригнічувати?”. Не пригнічувати, а усвідомлювати їх і управляти ними, відповідно, допомагати мисленню. Рідкісні рішення, прийняті зопалу, бувають ефективними. Емоційний інтелект – це точно не істерика.

І, найголовніше, твоя витримка народжує повагу до тебе. Це те, чого точно потрібно в житті навчитися.

Автор: Лілія Ахремчик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *