19 Вересня, 2024
Вчені: різниця у віці подружжя скорочує життя дружин

Вчені: різниця у віці подружжя скорочує життя дружин

Вчені з Інституту демографічних досліджень німецького міста Росток, дійшли висновку, що шлюб, з погляду тривалості життя, вигідніший для чоловіків, ніж для жінок…

Як повідомили дослідники, одруження з молодшою за віком жінкою збільшує очікуваний термін життя чоловіка, а ось на тривалість життя жінки негативно впливає будь-яка різниця у віці між подружжям.

Колишні дослідження показали: чоловіки, чиї дружини молодші, живуть довше. Логічно було б припустити, що дружини, чиї чоловіки молодші, також мають більшу тривалість життя. Проте автори дослідження, Свен Дрефаль та його колеги, показали, що чим більша різниця у віці подружжя, тим менша очікувана тривалість життя дружини. При цьому не має значення, старша дружина свого чоловіка або молодша.

З погляду тривалості життя, вибір для чоловіків простий: чим молодша дружина, тим краще. Ризик смерті у чоловіків, хто на строк від семи до дев’яти років старший за своїх дружин, на 11% нижчий, ніж у тих, хто одного віку зі своїм подружжям.

Навпаки, чоловіки, які молодші за своїх дружин, помирають раніше.

Також передбачалося, що молодший чоловік чи дружина має позитивний психологічний і соціальний ефект на старшого партнера, краще дбає про нього, продовжуючи в такий спосіб його життя.

Використовуючи дані про 2 мільйони датських подружніх пар, Дрефаль та його колеги показали, що найкращий вибір для жінки – виходити заміж за ровесника. Шлюб із старішим чоловіком скорочує життя жінки, проте чоловік молодший за неї скорочує тривалість життя ще сильніше.

Результати дослідження показали, що жінки, які вийшли заміж за чоловіків старших за них на сім-дев’ять років, збільшують ризик смерті на 20%.

“Одне з можливих пояснень полягає в тому, що пари, де чоловік молодший за дружину, порушують соціальні норми, і зазнають тиску суспільства”, – сказав Дрефаль.

За його словами, ті, хто заміжні за чоловіками молодшими за себе, можливо, порушують прийняті в суспільстві норми, такі пари можуть розглядатися як аутсайдери і отримувати менше соціальної підтримки. Це, у свою чергу, може призвести до більшої кількості стресів, зниження якості життя і, зрештою, зростання смертності.

Хоча це дослідження показало пов’язані із заміжжям проблеми, проте це не означає, що шлюб взагалі невигідний. Численні дослідження показали, що шлюб взагалі збільшує тривалість життя і чоловіків, і жінок.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *