20 Вересня, 2024
Деякі люди ображаються на те, що самі зробили з вами – чи іншими людьми

Деякі люди ображаються на те, що самі зробили з вами – чи іншими людьми

У цьому світі є багато людей, що заплуталися і ви неминуче зустрінетеся з ким-небудь з них.

Злопам’ятність – це токсична звичка. Про це є гарний вислів: «Носити в собі образу – це все одно що пити отруту і чекати, що інша людина отруїться».

Коли людина носить в собі образу, це шкодить їй самій. А вас це не повинно стосуватися, особливо якщо на вас немає ніякої провини.

Деякі люди ображаються на вас за те, що самі зробили.

Вони ображаються на вас за те, як ви відреагували на їх проступок: вийшли з себе або відмахнулися. Якщо ви вийшли з себе, вони образяться на вашу агресію. Якщо відмахнулися – на те, що ви не дали їм роздути полум’я ще яскравіше.

З такими образами мати справу нелегко, але є пару способів виправити або хоча б поліпшити ситуацію:

1. Запитайте, що ви можете зробити.

Цілком можливо, ваша реакція на проступок цієї людини була цілком виправданою і адекватною, але всеодно не завадить проявити ініціативу. Коли хтось таїть на вас злість і образу, він чекає від вас першого кроку. Він хоче, щоб ви виправили ситуацію.

Так зробіть цей крок! Запитайте, що ви можете зробити, щоб виправити становище. Це дасть вам можливість загладити провину, але заодно змусить його заглянути в себе і задуматися над своєю реакцією.

2. Зрозумійте, що їм потрібна ця образа.

Якщо хтось образив вас, а сам ображається, не варто брати з нього приклад і ображатися; краще подумайте, навіщо йому це потрібно. Що довелося пережити цій людині? Можливо, він звик займати оборонну позицію? Можливо, у нього є підстави вважати, що всі хочуть його образити?

Люди, які опинилися в стосунках з нарцисами і маніпуляторами або пережили важкі події в минулому, часто відгороджуються стіною, а образи допомагають зміцнити цю стіну. Це не означає, що вони мають рацію, але якщо ви хочете виправити становище, варто врахувати цей аспект.

3. Попросіть вибачення.

Зрозуміло, ви не зобов’язані просити вибачення в подібній ситуації. «Прости мене» – занадто сильні слова, щоб ними просто так розкидатися. Вимовляєте їх тільки тоді, коли впевнені, що це дозволить навести мости і просунутися вперед.

Можливо, ображена людина всього лише чекає ваших вибачень?

4. Не звертайте уваги.

Найчастіше кращий варіант рішення – це просто не звертати уваги на образи. Але якщо ця образа переслідує вас і псує вам життя, поверніться до попередніх пунктів і спробуйте виправити ситуацію, особливо якщо всерівно доводиться спілкуватися з цією людиною.

Образи – це завжди дуже неприємно, особливо коли ви ні в чому не винні, але таке трапляється з кожним, тому краще бути готовими.

Джерело:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *