19 Вересня, 2024
Жадібність, найгірша з чоловічих вад

Жадібність, найгірша з чоловічих вад

Чоловіча жадібність – це навіть гірше хвороби, це порок. Чоловік повинен випромінювати впевненість і безтурботність: є гроші, немає грошей – все зашибісь. Відсутність грошей – не привід для нудьги. А мотивація до дії. Працюй.

Літо. Вечір. Грає група «Міраж». Ми сидимо з моєю новою знайомою в піцерії, тоді вони тільки стали відкриватися в Москві. Середина 80-х.

Дівчина невимовно гарна, ми п’ємо шампанське. Шампанське швидко закінчується, моя подруга каже: «Замов ще!» Я похмурююсь. Я знаю: грошей мало. Тобто на шампанське вистачить точно. Але мені ще треба на обід в інституті, на пиво з друзями …

Слухай, кажу, може, вже не треба шампанське? Подруга оглядає мене швидким поглядом, вона все зрозуміла. Повертається до офіціанта, змахує рукою, трясучи пластмасовими браслетами: «Нам шампанське!» – і каже мені недбало: «Я сама за нього заплачу».

Цей її погляд я не забуду ніколи. Чесно кажучи, навіть не пам’ятаю, чим той вечір закінчився. Пам’ятаю тільки погляд. І свій сором. Тим більше що я не перехопив її руку, не сказав тут же: «Я пожартував. Я візьму ще, скільки ти хочеш! »Ні, я ганебно розглядав картату скатертину. Так, мені було шкода грошей.

До речі, якщо вам цікаво – ніякого роману у нас не склалося. Ще б.

Жадібність я видавлював з себе болісно. Боровся немов з поганою хворобою. Дуже багато років. Звичайно, все легко пояснювалося: злиденне дитинство, одні черевики на три роки, дешеві пельмені в забігайлівці. У всього мого покоління в анамнезі це злиденне радянське дитинство, воно багатьом зіпсувало кров.

Тільки «лікування» потрібно не всім. Та й для чого все спихати на «нещасне дитинство». Я знаю чимало мужиків, які і тепер не жирують, але віддадуть одному останню гривню, якщо знадобиться.

І я знаю чимало мужиків, які виросли в достатку, на дубовому паркеті, які в повному ажурі, але вони вдавляться за знижку в п’ять відсотків на шарфи. Ні, це не дбайливість, це саме жадібність. Дбайливість – це зовсім інше. Не купувати занадто дорогу тачку, взявши божевільний кредит, – ось що таке дбайливість. Купити ту, що можеш собі дозволити.

Чоловіча жадібність – це навіть гірше хвороби, це порок. Жінка може і, напевно, повинна бути скупою. Вона повинна рахувати гроші. Щось страшне є в жінці, яка розкидається тисячами. Втім, нехай робить з ними що хоче – я про чоловіків. Чоловік повинен випромінювати впевненість і безтурботність: є гроші, немає грошей – все зашибісь.

Чоловік не повинен сидіти мишкою за іконою, перераховуючи в темряві купюри. Відсутність грошей – не привід для нудьги. А мотивація до дії. Працюй.

Є дві речі, на які чоловік не повинен шкодувати грошей, – випивка і жінки. Звичайно, і на дітей, але діти – це продовження сюжетної лінії з жінкою. Ще шмотки, але це факультативно. Я знаю мільйонерів, які невимушено ходять в «Бенеттоні». Головне – жінки. Витрачай на них останнє, хай тобі на обід не залишиться, це все дурниця. Для чоловіка дурниця.

У мене один друг відправився з дівчиною в дорогий ресторан, захотів блиснути перед нею. (Так, знову ресторан: це перший і важливий чоловічий тест.) Дівчина була так рада, що розбурхалася: хотіла цього і того, і ще ось того колекційного вина. Друг посміхався: «Звичайно». Він уже розумів: грошей не вистачить. Але посміхався: «Може, ще чогось?»

Нарешті, принесли рахунок. Друг знову посміхнувся дівчині: «Я на хвилинку». І швидко переговорив з офіціантом, той виявився нескандальним, погодився прийняти годинник в заставу. Годинник хороший, дійсно. На завтра мій друг їх забрав, довелося позичати суму, щоб закрити гігантський рахунок. Але дівчина нічого цього не знала, їй і не належить.

Чоловік – це широкі жести. Навіть так: чоловік – це понти. Хороші і красиві понти. Які він метає перед жінкою, він так її підкорює, це древнє правило. Так, кидати в камін сто тисяч – так і треба. Гаразд, згоден, це література, спалювати не обов’язково. Головне – сьогодні жити так, ніби грошей завались.

У мене, наприклад, немає заощаджень, взагалі ніяких.  А на Лондон я не заробляю. Витрачати треба тут і зараз – на жінок, на задоволення – своїх і близьких.

Чоловік може бути не дуже освічений, бути брехуном, бути товстим і неспортивним. Не вміти грати в шахи і робити плов. Багато недоліків йому можна пробачити, але тільки не жадібність. Жадібний – це чоловік наполовину, неповноцінний чоловік. Він і в іншому, швидше за все, так собі.

Млявий, склочний, занудний. І напевно дурний. Так, найчастіше жадібний чоловік – це дурний чоловік, є така кореляція.

Ніколи не зв’язуйтеся з жаднюгами, це туга і в’янення.

Ось хороший приклад. У одної знайомої трапився роман. Хлопець був симпатичний, модно одягався, розумний. Ні, Поліна не була закохана шалено, але сильно захоплена. І вони зібралися на море. Адже найкраще перевірити почуття можна лише в подорожі, так вирішила Поліна.

Вірно вирішила. Поліна взагалі велика розумниця. Вона хотіла купити пару суконь для відпустки, друг сказав: «Звичайно, давай!» Мовляв, я купую, не хвилюйся. Прийшли в магазин. Поліна вибирала, приміряла, крутилася. Друг дивився, говорив: «Дуже добре, клас! Скільки коштує? Е, ні, це дорого … » І так протягом години.

Нарешті він сам знайшов якесь дешеве задрипане плаття з поліестеру, але Поліна ввічливо відмовилася. Уже виходячи з магазину, вона зрозуміла, що не хоче з ним на море і взагалі більше з ним не хоче. Дуже вірно вирішила. Тому що жити з жадібним мужиком – страждання.

За відпустку вибачилася. Заміж вона вийшла через два роки, і її чоловік – чудо. Ні, він зовсім не багатий, він просто живе і не боїться витрачати.

Мені доводиться іноді «попрацювати» жіночим психологом-консультантом, коли запитують моєї поради. І завжди кажу молодим дівчатам: якщо ваш хлопець ниє, що немає грошей на таксі, квіти, всякі милі дрібниці – женіть до біса. Далі буде гірше. Або – якщо прямо любов – лікуйте. Чоловіки піддаються терапії, хоча бувають випадки безнадійні. На терапію може піти багато років.

Мене, наприклад, багато в чому вилікувала перша дружина, за що їй окреме спасибі. Вже коли ми розійшлися, я одного разу приніс їй величезний букет на день народження. Залишив і пішов. Вона не знала, що я купив його на останні гроші, тоді у мене було зовсім погано з роботою, до того ж знімав квартиру. Але це була моя їй подяка, в тому числі і за лікування.

Нічого немає противнішого жадібного чоловіка. Це непорозуміння, це гидота, це викинути і забути.

Автор – Олексій Бєляков

За матеріалами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *