12 Травня, 2024
Злі люди завжди бачать найгірше в інших

Злі люди завжди бачать найгірше в інших

Вам колись доводилося зустрічати когось, хто автоматично був упевнений у тому, що решта людей у світі замишляє щось недобре?

Звичайно, вони засуджують решту не просто так – насправді вони проектують власні моральні якості. Іншими словами, вони бачать інших так, ніби дивляться у дзеркало. Вони помічають у оточуючих те, що насправді є у них самих. Вони приписують іншим людям слабкі сторони.

Проекція – це підсвідомий захисний механізм, який включається при деяких розладах особистості, наприклад, таких як нарцисизм. Він змушує нас бачити в інших саме те, що ми не хочемо визнавати в собі – у цьому полягає його суть.

Коли нарцис, наприклад, бачить, що хтось перебуває у невдалих відносинах, він може висміяти цю людину і виставити її неадекватною особистістю, хоча сам при цьому перебуває за крок від розлучення.

Це прийом, який дозволяє нарцису відчути себе краще, тому що в глибині душі він проектує власні невдачі і свою невпевненість на когось іншого. Хоча, звідки він може знати? Можливо, інша людина відчуває полегшення від того, що її стосунки добігають кінця. Деяким людям дійсно краще йти різними дорогами. Але зла людина цю ситуацію розглядатиме через призму власного фіаско на особистому фронті.

Захисні механізми – це стратегії, які зазвичай виробляє наша підсвідомість. Вони дозволяють захистити совість від думок чи емоцій, які ми вважаємо неприємними чи нестерпними.

У нас справді є вибір. І незалежно від того, використовуємо ми ці захисні механізми чи ні, ми маємо бути готовими зазирнути за завісу, щоб подивитися всередину себе. Але цей внутрішній пошук, це усвідомлення того, що «я і є проблема», нелегко дається, а злим людям і поготів. Насправді більшість із них так і не знаходить сили запитати себе – можливо вони і є тими людьми, які несуть відповідальність за проблеми, що трапляються у їхньому житті.

Так що, якщо ви іноді запитуєте себе «Можливо, я щось сам роблю не так?» або «Можливо, я був сьогодні дуже різким у своїх висловлюваннях», а не звинувачуєте інших людей та обставини, тоді вам нема про що турбуватися. Отже, ви не позбавлені співхвилювання і співчуття, яких так потребує наш світ.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *