19 Вересня, 2024
Зцілення – можливе! Спробуйте це: 20 цитат унікального психолога Олександра Свіяша

Зцілення – можливе! Спробуйте це: 20 цитат унікального психолога Олександра Свіяша

Чудовий психолог, цитати якого ми підібрали, сьогодні відомий багатьом. Лише  прочитавши витяги з роздумів Олександра Григоровича Свіяша, можна справді описати це заняття як індивідуальний психоаналіз, а за вдалого збігу обставин – і як психотерапію.

♦ Хто сказав, що людина обов’язково повинна мати сім’ю? Це міф і не більше. Набагато краще виглядає щасливий холостяк, ніж нещасна пара, в якій кожен сам мучиться та одне одного мучить.

♦ Ви завжди будете отримувати те, що засуджуєте, з чим боретеся. І так буде тривати доти, поки ви не зміните свого ставлення до людей або обставин. Дозвольте їм бути такими, якими вони є реально, а не такими, якими ви б хотіли їх бачити. Змінюватися треба саме вам, а не іншим людям.

♦ Якщо у тебе зародилася любов до якоїсь людини – вона тобі нічого не винна!

♦ Відчуй себе сьогодні тим, ким хочеш стати завтра.

♦ Чоловік ображається на дружину, тому що він думав, що вона здогадається, що йому завтра знадобиться біла сорочка. Дружина ображається на чоловіка, бо вона думала, що він здогадається купити їй квітів. Дитина ображається на батьків, тому що вони повинні були здогадатися, що їй потрібен новий конструктор, і т. д. Тобто спочатку ми придумуємо, як повинні поводитися інші люди. Потім переконуємося, що вони себе так не поводять. І ображаємося на них за це. Це нормально, адже в божевільні ще й не те буває.

♦ Кожна людина вигадує собі свій набір недоліків, а потім десятиліттями побивається через них. Ну що ж, це теж робота.

♦ Змінити можна лише себе, але хто ж із цим погодиться? Набагато звичніше засудити навколишніх і кинутися в бій за їх удосконалення.

♦ Якщо ваш «опонент» знаходить спосіб дістати вас, то ви маєте бути йому вдячними тому, що він намацав саме ту цінність, якій ви надаєте надлишкове значення! Тому будь-який скандал – це добре! Фактично це – безкоштовна діагностика вашої ідеалізації! І не тільки діагностика, а й лікування.

♦ Дайте коханому (чи коханій) гуляти на максимально довгому повідку – він найміцніший.

♦ Якщо намагатися зрозуміти сенс подій, що відбуваються з вами, то можна швидко опинитися на прийомі у психіатра.

♦ Наш організм – смітник для емоційних покидьків. Він як може засвоює і бореться з ними, а потім здається. Захворювання є формою протесту організму проти того, що ви влаштували з нього смітник.

♦ Життя не може бути ні справедливим, ні несправедливим, оскільки все в ньому має причини та наслідки.

♦ Наш дух визначає наше буття. Здоров’я в голові, а не в аптеці!

♦ Будь-яка ситуація – це не привід для хвилювань, а лише можливість для роздумів про причини подій, що відбуваються.

♦ Подобатися всім – завдання практично нездійсненне. Принаймні, при житті.

♦ «Не осуджувати» зовсім не означає, що ви повинні ставати таким, як та людина, яка вам не подобається.

♦ Ви можете залишатися таким, як вам хочеться, але важливо вміти не впадати в довгі переживання, якщо щось не збігається з вашими очікуваннями.

♦ Любов – субстанція, за наявності якої абсолютно не страшно наступити на горло власному егоїзму, а навіть, навпаки, приємно.

♦ Життя підбирає людей в сімейні пари таким чином, щоб кожен з подружжя руйнував цінності, яким надає надмірне значення інший член подружжя.

♦ Зазвичай ми швидко забуваємо про свої успіхи і концентруємося на невдачах. Це неправильно, варто завжди пам’ятати про свої досягнення – вони дають нам сили для взяття нових рубежів.

♦ Якщо на вашому вікні вивіска: «Життя – це боротьба» або «Мені ніколи не знайти мого єдиного коханого», вам люб’язно організують таке життя, про яке ви заявили.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *