20 Вересня, 2024
Людина, яка постійно скаржиться, забирає вашу енергію. Як вберегтися?

Людина, яка постійно скаржиться, забирає вашу енергію. Як вберегтися?

Кожного з нас із дитинства вчать бути співчутливим і підтримувати інших. І це наче правильно, адже таким чином ми допомагаємо людям зняти напругу, даємо можливість виговоритися і полегшуємо їхній стан. Але в реальному житті це іноді перетворюється на токсичне спілкування. Пригадайте, чи були у вас випадки, коли після вислуховування чужих скарг і негараздів ви й самі почувалися не дуже добре?

Якщо людина постійно виливає на вас свої проблеми, а ви після цього почуваєтеся виснажено, потрібно щось змінювати. Це не пошук розради чи підтримки, а намагання перекинути на вас свій негатив. Ви повинні навчитися розрізняти ці речі і захищати себе від втрати життєвої енергії!

Що таке токсичне спілкування і як відрізнити маніпулятора

Мабуть, кожен з нас має таких знайомих, яким завжди не щастить. І робота у них погана, і платять мало, і в сім’ї негаразди. А винна у всьому або влада, або родичі, або ретроградний Меркурій (підставте ваш варіант). Але коли ви починаєте пропонувати якісь варіанти виходу з ситуації, ці знайомі нічого не роблять, тільки продовжують скаржитися. І так може тривати роками!

Справа в тому, що насправді такі люди і не хочуть нічого змінювати в житті. Їм просто комфортно в ролі скривджених, коли завжди можна перекласти відповідальність за свої невдачі на когось іншого. Їм не потрібна ваша допомога чи підтримка, вони просто шукають «вільні вуха», щоб звично для себе пожалітися на всіх і все.

Постійно скаржачись, такі люди ніби звільняються від відповідальності і почуття провини за свої негаразди. Ви нічим їм не допоможете, тому що їхня справжня мета — перекласти на вас свій негатив.

Чому не варто постійно «брати на себе» чужі скарги

Вислуховуючи чужі проблеми, які так і не вирішуються, ми віддаємо свою життєву енергію в нікуди. Це виснажує і напружує, а легше стає тільки тому, хто вам все це передав.

Ось перші ознаки, за наявності яких вам потрібно припинити токсичне спілкування:

  • емоційне виснаження і дисбаланс;
  • поява негативних думок, погіршення настрою;
  • труднощі в розв’язанні власних проблем;
  • розсіяність думок, неможливість концентрації.

Якщо після спілкування з кимось ви помічаєте, що стаєте роздратованими та пригніченими, вас починає боліти голова, ви відчуваєте нестачу сил — краще обмежте зустрічі з цією людиною.

Як вберегтися від втрати життєвої енергії

Звісно, відразу повністю обірвати спілкування з токсичним знайомим не вийде, особливо якщо це ваш родич чи колега по роботі. Але дещо ви таки можете зробити:

1. Встановіть дистанцію. Коли ви помічаєте, що людина починає навантажувати вас своїми проблемами, не заглиблюйтеся в цю тему. Постарайтеся культурно припинити розмову, зішліться на термінову зустріч чи просто переведіть тему на щось інше. Або прямо скажіть, що не хочете постійно розмовляти про чужі проблеми. Спочатку ваш співрозмовник може образитися на таку реакцію, особливо якщо звик посвячувати вас у всі деталі своїх проблем. Але згодом він зрозуміє, що ви просто не підходите на роль його слухача, і почне шукати іншу «жертву».

Не показуйте свою слабкість.Піддаючись на маніпуляції людини, яка постійно скаржиться і вимагає до себе уваги, ви не допоможете ні їй, ні собі. Це не припиниться ніколи! Хіба що ви повністю виснажитеся і втратите свою привабливість як кишенькового психотерапевта.

До речі, про психотерапевтів — іноді саме вони можуть професійно допомогти вашому токсичному знайомому чи знайомій. Тому залиште це фахівцям і бережіть своє ментальне здоров’я!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *