3 Травня, 2024
“Люди, призначені долею, не губляться”: 10 життєвих підказок від Ошо

“Люди, призначені долею, не губляться”: 10 життєвих підказок від Ошо

Трапляються моменти, коли Бог приходить і стукає у ваші двері. Це може статися одним із мільйонів способів — через жінку, чоловіка, дитину, кохання, квітку, захід сонця чи світанок… Будьте відкритими, щоб почути це.

Яка різниця, хто сильніший, хто розумніший, хто красивіший, хто багатший? Адже зрештою має значення лише те, чи щаслива ти людина чи ні.

Вчення Ошо можна представити у вигляді хаотичної мозаїки, складеної з елементів буддизму, йоги, даосизму, грецької філософії, суфізму, європейської психології, традицій Тибету, християнства, дзен, тантризму і багатьох інших духовних течій, переплетених з його власними поглядами. Сам Ошо говорив, що він не має системи, тому що системи спочатку мертві, а живі течії постійно зазнають змін і вдосконалюються.

У цьому, мабуть, і головна перевага його вчення — воно не дає готових швидких відповідей на всі питання, а лише надає багату основу для пошуку свого шляху та формування власних висновків.

10 порад від Ошо:

  • Люди приймають все так серйозно, що це стає тягарем для них. Вчіться більше сміятися. Як на мене, сміх так само святий, як і молитва.
  • Кожна дія веде до негайного результату. Будьте уважні та спостерігайте. Зріла людина – та, хто знайшла себе, хто визначила, що для неї правильно і неправильно, добре і погано. Вона це зробила сама, тому вона має величезну перевагу перед тими, хто не має своєї думки.
  • Усі ми унікальні. Ніхто немає права вказувати, що є правильно, що неправильно. Життя — експеримент, під час якого ми визначаємо ці мінливі поняття щодня. Іноді, можливо, ви зробите щось неправильно, але саме завдяки цьому ви отримаєте величезну користь.
  • Трапляються моменти, коли Бог приходить і стукає у ваші двері. Це може статися одним із мільйонів способів — через жінку, чоловіка, дитину, кохання, квітку, захід сонця чи світанок… Будьте відкритими, щоб почути це.
  • Не бійтеся когось втратити. Люди, призначені долею, не губляться. Ті, що губляться, призначені для досвіду.
  • Життя – це низка загадок та таємниць. Його не можна передбачати чи прорахувати. Але завжди є люди, яких влаштувало б життя без таємниць — разом із ними пішли б страх, сумніви та тривоги.
  • Спочатку почуйте себе самого. Навчіться отримувати задоволення від компанії самого себе. Стати настільки щасливим, що вас більше не турбуватиме, прийде до вас хтось чи ні. Ви вже сповнені. Ви не чекаєте з трепетом, чи постукає хтось у ваші двері. Ви вже вдома. Якщо хтось прийде – чудово. Ні, теж добре. Тільки з таким ставленням можна розпочинати стосунки.
  • Якщо ти багатий, не думай про це, якщо ти бідний — не сприймай свою бідність серйозно. Якщо ти здатний жити у світі, пам’ятаючи про те, що світ — це лише спектакль, ти будеш вільним, тебе не зачеплять страждання. Страждання походять лише від серйозного ставлення до життя. Почни ставитися до життя як до гри, радій йому.
  • Сміливість – це рух у невідоме, незважаючи на всі страхи. Сміливість – це не відсутність страху. Безстрашність трапляється, коли ви стаєте все сміливішими і сміливішими. Але на самому початку різниця між боягузом і сміливцем не така вже й велика. Єдина відмінність — у тому, що боягуз слухає свої страхи і слідує їм, а сміливець залишає їх осторонь і рухається далі.
  • Ви змінюєтеся кожного моменту. Ви подібні до річки. Сьогодні вона тече в одному напрямку та кліматі. Завтра – в іншому. Я жодного разу не бачив одного й того самого обличчя двічі. Все змінюється. Нічого не стоїть на місці. Але для того, щоб це бачити, потрібні дуже проникливі очі. Інакше опускається пилюка, і все стає старим; здається, що все було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *