15 Травня, 2024
Мудра притча про те, як страх шкодить можливостям. Прочитайте і задумайтесь!

Мудра притча про те, як страх шкодить можливостям. Прочитайте і задумайтесь!

Є давня історія про чоловіка, якого якось уночі відвідав ангел і розповів йому про великі діла, що чекають на нього: у нього буде нагода здобути величезне багатство, заслужити гідне становище в суспільстві й одружитися з прекрасною жінкою.

Усе життя чоловік чекав обіцяних чудес, але нічого не сталося, і врешті-решт він помер у самотності й злиднях. Дійшовши до воріт раю, він побачив ангела, який відвідав його багато років тому, і промовив до нього:

– Ти обіцяв мені величезне багатство, гідне становище в суспільстві і прекрасну дружину. Я чекав усе життя, але нічого не сталося.

– Я тобі цього не обіцяв, – відповів ангел. – А обіцяв лише, що в тебе буде нагода все це одержати, але ти змарнував її.

Чоловік спантеличився.

– Я й гадки не маю, про що ти кажеш, – сказав він.

– Пам’ятаєш, одного разу в тебе виникла ідея комерційної фірми, але ти злякався невдачі і перестав діяти? – спитав ангел.

Чоловік кивнув.

– Через те, що ти відмовився реалізувати цю ідею, її підхопив інший чоловік, якого не спинив страх, і він невдовзі став одним з найбільших багатіїв у країні.

А ще пам’ятаєш, – сказав ангел, – як у місті одного разу стався великий землетрус, що зруйнував чимало осель, і тисячі людей не могли вибратися з-під уламків? Ти мав нагоду знайти і врятувати людей, що зосталися живі, але не звернув уваги на прохання про допомогу і залишився вдома, боячись, що мародери пограбують твій дім.

Чоловік кивнув, згадавши про свій боягузливий вчинок.

– То була чудова нагода врятувати сотні життів, і тебе поважали би всі, хто вижив у місті, – сказав ангел і продовжив: – А ти пам’ятаєш жінку, рудоволосу красуню, яка припала тобі до серця? Вона не була подібна до всіх інших, кого зустрічав ти доти й опісля, але ти подумав, що вона ніколи не згодиться вийти заміж за такого, як ти, і, злякавшись відмови, оминув її?

Чоловік знову кивнув, але тепер у його очах бриніли сльози.

– Так, мій друже, – сказав ангел, – вона стала би твоєю дружиною, і з нею мав би ти багато чудових дітей і був би по-справжньому щасливий усе життя.

Усіх нас щодня оточують подібні можливості. Але часто, як чоловік з цієї історії, ми марнуємо їх. Нам стає на заваді страх.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *