20 Вересня, 2024
Негатив передається: оточуйте себе людьми, від яких максимум користі

Негатив передається: оточуйте себе людьми, від яких максимум користі

Не дайте себе заразити!

Психологічний настрій заразливий, особливо при довгому спілкуванні. Річ в тому, що в мозку є так звані дзеркальні нейрони, що відповідають за емпатію та дозволяють нам ставити себе на місце іншої людини. І хоча сама ця здатність корисна, у неї є й негативна сторона: адже ми переймаємо не лише хороше, але й погане.

Негатив породжує негатив

Хоча ми не завжди собі в цьому зізнаємося, дослідження Університету штату Індіана виявило, що чужі думки впливають на нас і нашу поведінку. Причому психологи виявили, що негативні думки мають більшу вагу і впливають сильніше, ніж позитивні.

В ході експерименту учасники оцінювали різні продукти. Потім вони ділилися своїми відгуками (як позитивними, так і негативними) з іншими. Вчені виявили, що негативні відгуки впливали на ставлення інших до продукту: якщо воно було спочатку поганим, то ставало ще гіршим, а якщо було хорошим, то часто змінювалося на погане.

Більше того, коли учасники особисто спілкувалися з тими, хто дав негативний відгук, вони ще більше зміцнювалися в негативному ставленні. Висновок однозначний: негатив породжує негатив.

Смуток поширюється, як вірус

Психологи з Гарвардського університету вивчили зв’язок між емоційним станом і взаємовідносинами. Вони аналізували не спонтанні сплески емоцій, які ми відчуваємо, ділячись своїми почуттями з іншими людьми, а вплив нашого емоційного стан на психіку наших близьких.

Вони виявили, що поширення емоцій відбувається подібно до інф*екції, причому смуток передається краще, ніж радість. Іншими словами, радісний друг підвищує нашу радість на 11%, тоді як нещасний посилює наше нещастя вдвічі.

Поганий настрій теж заразливий

Ми відразу помічаємо поганий настрій і аресію, і наш мозок реагує на ці прояви дуже своєрідно. Будь-яке спілкування починає нами сприйматися як грубість, внаслідок чого ми самі переймаємо поганий настрій.

Це продемонстрували психологи з Університету штату Флорида, попросивши учасників експерименту поспілкуватися з випадково підібраними партнерами. Виявилось, що ті, хто зіткнувся з грубістю, частіше грублять наступному партнерові, причому аrресивний настрій іноді зберігався цілий тиждень.

У іншому досліді вони попросили учасників знайти слова в нагромадженні випадкових букв. Виявилось, що ті, хто стикався з грубістю, частіше знаходять слова, пов’язані з негативними емоціями.

Виходить, що ми переймаємо на себе те, що проектують на нас інші, а особливо – негативні емоції.

Оточіть себе позитивними людьми

Хочете ви того чи ні, настрій навколишніх людей передається вам і впливає на вашу поведінку. Ось чому так важливо не підпускати негативних людей занадто близько.

Постійний контакт з негативом принесе сумні плоди, тому ви повинні оточити себе людьми, які впливають на вас позитивно. Зрозуміло, і ви самі повинні заряджати інших тільки позитивом.

Зіткнувшись з негативом, намагайтеся відповідати в позитивному ключі. Так, позитивні емоції не такі заразливі, але це краще, що ми можемо зробити для людини у поганому настрої!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *