9 Липня, 2024
Нельсон Мандела: “Люди, які шукають помсти, руйнують держави, а ті, що шукають примирення, творять нації”

Нельсон Мандела: “Люди, які шукають помсти, руйнують держави, а ті, що шукають примирення, творять нації”

Ставши президентом, я попросив моїх охоронців прогулятися містом. Після прогулянки ми пішли обідати в ресторан. Ми сиділи в одному з центральних ресторанів і кожного з нас запитали, чого ми хочемо.

Коли його обслужили, я сказав одному зі своїх солдатів: йди, попроси цю людину приєднатися до нас. Солдат підійшов і передав моє запрошення. Чоловік підвівся, взяв тарілку і сів поруч зі мною. Під час їжі його руки постійно тремтіли, і він не піднімав голову від їжі. Коли ми закінчили, він помахав мені, навіть не дивлячись на мене, я потис йому руку і пішов!

Солдат сказав мені:

-Мадіба, ця людина, мабуть, дуже хвора, в нього не переставали тремтіти руки, поки він їв.

-Зовсім ні! Причина його тремтіння інша, – відповів я. Вони дивно подивилися на мене, і я сказав їм:

Цей чоловік був охоронцем в’язниці, в якій я був ув’язнений. Часто після тортур, яким мене піддавали, я кричав і просив води, і він приходив, щоб принизити мене, він сміявся з мене і замість того, щоб дати мені води, він мочився на мою голову.

Він не був хворий, він був наляканий і трусився, можливо, побоюючись, що тепер, коли я президент Південної Африки, я відправлю його до в’язниці і зроблю те саме, що він зробив зі мною, мучаючи і принижуючи його. Але це не я, така поведінка не є частиною мого характеру чи моєї етики. 

Люди, які шукають помсти, руйнують держави, а ті, що шукають примирення, творять нації.

© Нельсон Мандела

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *