27 Квітня, 2024
Не калічте долі своїх дітей нелюбов’ю!

Не калічте долі своїх дітей нелюбов’ю!

До одного сина мама прийшла в лікарню. Скажу прямо: в божевільню. І ласкаво дорікнула, що син не радий її бачити і не виражає почуттів. Син спробував маму обійняти, а вона сказала: чого лізеш? Давай спочатку поговоримо про твоє самопочуття. Син почав говорити, що йому краще, а мама не слухала і про своє говорила … Загалом, сина з припадком потягли в палату, а лікар зробив висновки: це “подвійне послання”. Коли незрозуміло, що від тебе хочуть і які дії потрібні. По-простому, “куди не кинь, всюди клин”. Ось син і збожеволів; він з народження в такій атмосфері жив.

І начальник-самодур або родич з “подвійними посланнями” можуть довести до нервового зриву. Або до крику: “Ви що, знущаєтесь?”. Так, знущаються. Це – різновид знущання, яке руйнує психологічний захист. І викликає божевілля.

“Ніколи і нікому не дозволяй ображати тебе, гнида”, – так тато синові говорив. Або дружина дорікала чоловікові, що він не дарує подарунки. А коли він почав перераховувати подарунки, дружина сказала: який ти дріб’язковий! Хіба хороші чоловіки запам’ятовують подарунки? Та й так собі подаруночки!

Це мій дядько, майбутній вчений-фізик, взяв в дитинстві два штепселя, з’єднав проводом і встромив в дві розетки. Сталося замикання. Ось в мозку це і відбувається.

Але “полагодити проводку” цілком можна. Якщо почати спілкуватися з нормальними людьми, які ясно виражаються і дають зрозумілі вказівки. У відповідь на усмішку – посміхаються, у відповідь на жарт – сміються, а за подарунки дякують. І кажуть: ось добре, а ось погане. На зелене світло треба переходити дорогу, а на червоне – не треба. У понеділок ми будемо працювати, а в неділю на дачу поїдемо. Іди сюди, я тебе обійму і смаколика дам! Як це просто, як банально – однак нещасний син одужав, спілкуючись з лікарем. А мама так і не зрозуміла нічого. Нібито. Тому що насправді її куди більше влаштовував ненормальний і залежний від неї син, ніж самостійна, вільна людина – у всьому є умисел …

Анна Кир’янова

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *