19 Вересня, 2024
Ознака згасання душі – з людиною нема про що поговорити

Ознака згасання душі – з людиною нема про що поговорити

Море інформації. Але говорити зовсім нема про що. Людина замкнулася в своєму маленькому світі, її нічого не цікавить. Вона втратила інтерес до великого світу і зосереджена на маленькому. Начебто нічого страшного, але ж? Звичайне життя. Але чому ця людина так поганенько виглядає, чому вона зів’яла, очі її погасли, зникла жвавість реакцій, вона постаріла! З неї пішла енергія життя, хоча вона так жваво розповідає про події свого маленького світу. Але ніщо інше її просто не цікавить. Взагалі не цікавить. Ні мистецтво, ні спорт, ні політика, ні чиясь доля, ні наукові відкриття – нічого! Вона так і каже: мені це нецікаво!

Це дуже нехороший симптом. Це згасання душі.

Психолог Франкл розповідав у своїй книзі про те, що ув’язнені переставали цікавитися зовнішнім світом, вся їхня увага була зосереджена на подіях в бараці, на відносинах з іншими ув’язненими, на дрібних сварках і маленьких радощах. Вони переставали бачити життя за стінами барака. Це був початок кінця, початок психологічної загибелі особистості. Спочатку це був захист від страшного світу; притулок. Але потім душа стала задихатися і гинути. Втрата інтересу до світу і зосередженість на своїй крихітній камері – це погана ознака.

«З нею стало абсолютно нема про що розмовляти!», – так говорять і починають уникати контакту. Кому цікаво слухати одне і те ж: дрібні чвари, хвороби дитини або його успіхи, лукаву свекруху, чоловік-егоїст, квитанції, платежі, – це важливо, звичайно. Важливо для того, хто про це говорить. Але більше таку людину нічого не цікавить. І він сам перестає цікавити інших. Пориває зв’язків із соціумом.

Що цікаво крім начальника, квитанції за газ і успіхів дитини? Крім відносин з чоловіком чи мамою? Крім зуба, який лікували минулого тижня? Що ще цікаво?

Якщо ви зможете щиро назвати хоча б дві-три теми, які вас хвилюють, цікавлять, але не пов’язані особисто з вами і з вашими родичами – все в порядку. Якщо не можете відразу відповісти і відповіді доводиться буквально вичавлювати з себе – справа погана. Може, в цьому причина в’янення, ослаблення пам’яті, слабкості і втрати друзів? Душа згасає, як полум’я без припливу повітря. Безболісно, ​​непомітно, тихо … Треба виходити з притулку, який перетворився в пастку. Тільки це може допомогти.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *