9 Травня, 2024
Олена Пчілка: Перша жінка академік, перша жінка – борець за українську мову

Олена Пчілка: Перша жінка академік, перша жінка – борець за українську мову

Перша жінка академік, перша жінка – борець за українську мову –
Олена Пчілка (1849- 1930) – це творчий псевдонім Ольги Петрівни Косач, аристократки з міста Гадяч, що на Полтавщині, рідної сестри славетного професора Михайла Драгоманова і дружини впливового юриста, статського радника Петра Косача, мами шістьох дітей, серед яких Леся була другою за рахунком.

Отже Олена Пчілка:

  1. Першою запровадила моду на вишиванки серед тогочасних жінок.
  2. Пчілка була першою українкою, чий чоловік пішов у… декретну відпустку.
  3. Пані Косач у свої часи була видатнішою за свою знамениту доню. Її поважали не лише як господиню великої зразкової сім’ї, а й за її публіцистику і перекладацький фах: вона адаптувала світову класику – від Овідія до Гюго, написала чимало літературно-критичних статей про Старицького, Гребінку, Лисенка.
  1. Першою впорядкувала і видала книжку про особливості і види наших розписів, узорів з 23 кольоровими замальовками писанок і вишивок. Дослідження Пчілки «Українське селянське малювання на стінах» стало повноцінною науковою роботою.
  2. Вона першою з жінок взялася модернізувати і реформувати українську мову
    Мову століттями спрощували до рівня сільських говірок. І Олена Пчілка разом зі Старицьким, Франком, а потім з донькою Лесею Українкою взялася за реформування мови. Саме Олені Пчілці, наприклад, належать звичні зараз, а колись неіснуючі слова «палкий», «променистий».
  1. Пчілка видала перший феміністичний альманах «Перший вінок» Олена Пчілка написала три феміністичні твори: «Товаришки», «За правдою», «Світло добра і любові»
  2. Ольга Косач – перша жінка-борець за українську мову.
  3. Ольга Петрівна стала першою жінкою-академіком.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *