18 Вересня, 2024
Протиотрута проти страждань – прості людські відносини: Ірвін Ялом про зцілення душі

Протиотрута проти страждань – прості людські відносини: Ірвін Ялом про зцілення душі

Бережіться виняткової і безрозсудної прихильності до іншого; вона зовсім не є, як це часто здається, прикладом абсолютної любові. Така замкнута на собі любов, яка не потребує інших і нічого їм не дає, приречена на саморуйнування.

Ірвін Ялом народився в бідній родині емігрантів, жив в найнебезпечніших районах і обожнював читати. Через літературу він прийшов в психологію, а пізніше об’єднав дві свої пристрасті, щоб допомагати іншим відкривати шлях до свободи і душевного спокою.

Сьогодні Ялом – професор психіатрії Стенфордського університету, один із засновників сучасної школи екзистенціальної терапії. Він такий популярний, не в останню чергу, завдяки своїй літературній праці. Книги Ялом («Шопенгауер як ліки», «Ліки від кохання», «Вдивляючись в сонце. Життя без страху смерті», «Коли Ніцше плакав» та інші) – це розумні, захоплюючі історії з життя практикуючого лікаря.

Більшість творів психотерапевта – ліки для душі. Адже Ялом вірить в те, що кожна людина здатна бути щасливою.

  1. Всі ми – самотні кораблі в темному морі. Ми – бачимо вогні інших кораблів, нам до них не – дістатися, але їх присутність, світло цих вогнів, і схоже на наше трагічне становище дають нам велику втіху в нашій екзистенційній самоті.
  2. Ніколи не можна забирати щось у людини, якщо вам нема чого запропонувати їй натомість.
  3. Життя потрібно прожити зараз, його не можна без кінця відкладати.
  4. Сенс життя подібний до підняття по канату, який ми самі ж і підкинули в повітря.
  5. Протиотрута проти багатьох страждань – прості людські відносини.
  6. Толстой в «Анні Кареніній» описує крах віри в «висхідну спіраль» у Олексія Олександровича, чоловіка Анни, чоловіка, який завжди був у висхідному русі, чудова кар’єра, неймовірно вдалий шлюб. Догляд Анни значить для нього багато більше, ніж просто втрата її: це крах особистісного світогляду. «… Він відчував, що стоїть обличчям до обличчя перед чимось нелогічним і безглуздим, і не знав, що треба робити. Олексій Олександрович стояв лицем до лиця перед життям, перед можливістю любові його дружини до кого-небудь крім нього, і це-то здавалося йому дуже недолугим і незрозумілим, тому що це було саме життя.

Все життя своє Олексій Олександрович прожив і пропрацював в сферах службових, що мають справу з відбитками життя. І кожен раз, коли він стикався з самим життям, він відмежовувався від нього. Тепер він відчував почуття, подібне до того, яке зазнала б людина, яка спокійно пройшла над прірвою по мосту і раптом побачила, що цей міст розібраний і що там безодня. Безодня ця була – саме життя, міст – те штучне життя, яке прожив Олексій Олександрович ».

«Безодня ця було – саме життя, міст – те штучне життя …» Ніхто не висловив це ясніше. Захист, якщо вій успішний, дозволяє людині не знати про безодні. Невдалий захист – зламаний міст – залишає нас відкритими правді і жаху, до зустрічі з якими ми в середині життя, після десятиліть самообману, виявляємося погано підготовлені.

  • Для того щоб бути повністю пов’язаним з іншою людиною, вам доведеться спочатку знайти зв’язок з самим собою. Якщо ми не можемо змиритися зі своєю самотністю, ми починаємо використовувати іншого як укриття від ізоляції.
  • Як тільки ми опиняємося здатними протистояти факту своєї власної смертності, ми натхненні перебудувати наші пріоритети, спілкуватися більш глибоко з тими, кого ми любимо, цінуємо більш гостро красу життя і збільшуємо свою готовність взяти на себе ризики, необхідні для особистого виконання.
  • Бережіться виняткової і безрозсудної прихильності до іншого; вона зовсім не є, як це часто здається, прикладом абсолютної любові. Така замкнута на собі любов, яка не потребує інших і нічого їм не дає, приречена на саморуйнування.
  • Люди, які відчувають порожнечу, ніколи не зцілюються, з’єднуючись з іншою нецілісністю, неповною людиною. Навпаки, два птахи зі зламаними крилами, об’єднавшись, роблять дуже незграбний політ. Ніякий запас терпіння не може допомогти їм летіти; і, врешті-решт, вони повинні розлучитися і заліковувати рани окремо.
  • Ми самі створюємо всі свої переживання. І все, що ми самі створили, ми самі можемо і знищити.
  • Нам хочеться існувати, ми боїмося небуття, і тому вигадуємо прекрасні казки, в яких збуваються всі наші мрії. Невідома мета, що чекає нас попереду, політ душі, рай, безсмертя, бог, перевтілення – все це ілюзії, покликані підсолодити гіркоту смерті.
  • Відносини бувають невдалими, коли людина частково – з іншими, а частково ще з кимось вигаданим.
  • Одна з неоціненних речей, яку пацієнт пізнає в ході психотерапії, – це кордони відносин. Він дізнається, що може отримати від інших, але також – і це набагато важливіше – чого не може отримати від інших.
  • Проблема «нелюба» досить часто обертається проблемою власної нелюбові.
  • Людині надзвичайно важко звільнитися від провини за минуле, якщо її нинішня поведінка провокує провину. Ми, перш за все, повинні навчитися прощати себе за сьогодення і майбутнє. До тих пір, поки ми продовжуємо діяти стосовно власного «я» в цьому так само, як діяли в минулому, ми не зможемо пробачити себе за минуле

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *