19 Вересня, 2024
Розлучення після 50. Чому розпадаються міцні пари, які були для всіх прикладом?

Розлучення після 50. Чому розпадаються міцні пари, які були для всіх прикладом?

Вони прожили разом десятки років, пережили не одну особову кризу, боролися з безгрошів’ям, підняли дітей. І ось, коли усі переконалися в силі їх любові, вони подали на розлучення.

Такі випадки не рідкість. Чому, пройшовши пліч-о-пліч усі життєві випробування, подружжя відмовляється зустрічати старість разом? Давайте розбиратися, чому розпадаються міцні і перевірені часом браки?

Роздратування досягає критичної відмітки

З боку цього не видно – одна дріб’язкова сварка, інша, третя. І ось через десятки років у кожного за плечима по мішку невисловлених образ і претензій. Вона пожертвувала власними мріями і кар’єрними амбіціями, віддаючи себе сім’ї. Він весь цей час жив на голодному пайку, отримуючи буркотіння і докори. У якийсь момент тисячі тріщинок досягають критичної маси і руйнують міцну посудину любові – подружжя віддаляється, ніби їх взагалі нічого не зв’язувало разом. Емоції перегорають, з пам’яті вивітрюється усе хороше, залишається випалена пустеля. І якій розумій знаходитися в сім’ї, в якій померла любов?

Подружжя занадто розслабляється

“Та куди він піде”? І що вона без мене робитиме”? – подібні думки швидко отруюють стосунки. Знаходячись поруч цілодобово безперервно, партнери занадто звикають один до одного і перестають цінувати те, що мають. Здається, ця людина вже прив’язалася і нікуди не подінеться. Тобто можна перестати стежити за собою і своєю зовнішністю, більше не підбирати виразів, не радувати дружину у свята, не дарувати йому свою турботу і ніжність. Партнери перестають доглядати за садом своїх почуттів, відмовляють один одному в увазі, дозволяють собі занадто багато що. Це грає злий жарт, вбиваючи почуття.

Включається ефект “порожнього гнізда

Який сенс підтримувати стосунки, якщо діти виросли і покинули рідні пенати, а більше їх нічого не зв’язує? Колись давно вони припустимо помилку – з люблячого подружжя перетворилися на дбайливих батьків з однією єдиною функцією – виростити і виховати своє чадо. Вони перестали бачити один в одному чоловіка і жінку. Втратили загальні інтереси. Відмовилися від близькості і спілкування. Шлюб звузився до розміру сірникової коробки, взаємодія грунтувалася виключно на батьківській функції. І як тільки діти пішли, сенс бути в парі теж пропав. Вони виявилися чужими один одному.

Позначається різниця у віці

Якщо на момент знайомства різниця в 10-20 років не грає особливої ролі, подружжя молоде і повне сил, з віком протиріччя посилюються, а конфлікт інтересів набирає оберти. Дівчина в 20 років – зовсім не те ж саме, що зріла жінка в 45, яка знає себе і свої потреби. Чоловіки в 40 і 60 – це дві різних людини. Один знаходиться на піку зрілості і самореалізації, а інший починає згасати, зустрічаючись з першими ознаками старіння. Зрозуміло, партнери з великою різницею у віці живуть різними цінностями, кожен переживає свою кризу. У одного перед очима майбутнє, у іншого – минуле. Усе це ускладнює стосунки і грає свою роль при розлученні.

Уклинюються гормональні зміни

Часто буває і так, що у віці 45+ у одного чоловіка бажання йде на спад. Він більше не хоче ставити рекорди в ліжку, переорієнтовувався на вічні цінності – дружба, робота, сім’я. Тоді як у іншого чоловіка починається гормональний бум або “друга весна, коли хочеться любові, надолужити прогаяне, випробувати все, в чому відмовляв собі раніше. Чи треба говорити, що така різниця в апетитах не йде нікому на користь? Активний партнер починає поглядати по сторонах і безсовісно добирати не вистачає. Тоді як другий стикається із зрадою і виходить з гри. Навіть найміцніші браки не застраховані від такого підсумку.

Міняється сімейний устрій

Якщо до цього моменту обидва партнери працювали і бачилися тільки вечорами, з виходом на пенсію вони вимушені взаємодіяти в крихітному просторі 24/7. Це породжує свої труднощі. Чоловік, який завжди був добувачем і рідко брав участь в сімейних справах, раптом втрачає звичну роль, втрачає свій статус. Він осідає на дивані з пляшкою пива і від неробства перетворюється на нестерпну вередливу дитину, яку важко терпіти. Жінка розчаровується в партнерові, їй доводиться тягнути на собі вантаж домашніх турбот, займатися його здоров’ям і комфортом. Нерівний вклад в сім’ю приводить до сварок. Позначається втома і небажання утримувати на собі дорослого і самовдоволеного “півня, який нічим не допомагає і при цьому гойдає права. Усе це закономірно закінчується розлученням.

Негативні наслідки алкоголю

Ніхто не хоче жити із запійним алкоголіком, який до того ж буває украй агресивним. На жаль, опиняючись в ізоляції від суспільства, багато чоловіків у віці починають заливати внутрішнє незадоволення спиртом. Вони раптом розуміють, що життя прожите, мрії не здійснилися, тіло старіє і дряхліє, друзі помирають, а майбутнього немає. Розчарування і власне безсилля підштовхує їх до пляшки, яку більшість жінок на дух не переварюють. Саме тому алкоголізм стає причиною майже 40 % розлучень в пізньому віці.

Відкриваються нові можливості

Якщо раніше міцні браки були святинями, а розлучення активно порицались громадськістю, сьогодні все змінилося. Особистий статус більше не впливає на кар’єру, успіхи в життя або стосунки з оточенням. У якомусь сенсі розлучення стає нормою. Адже краще жити одному і щасливо реалізовувати себе, чим животіти в невдалих стосунках, втрачаючи енергію і сили. До цього поступово приходять і люди за 50, переоцінюючи свої пріоритети, избавляясь від страхів і комплексів, розпочинаючи життя з чистого аркуша. Попереду залишилося так мало часу, навіщо витрачати життя на нелюбиму людину?

Як бути, щоб цього не сталося з вашим браком?

Вчіться відверто говорити зі своїм партнером

Не замовчуйте образи і бажання, а активно їх обговорюйте. Шукайте компроміси, йдіть на взаємні поступки, захищаючи цінності своєї сім’ї. Зрозумійте, ви команда. Дві найближчих людини, які мають бути в пріоритеті один у одного(а не діти, батьки або друзі). Не дайте оточенню влізати до вас душу, охороняйте сімейні межі.

Не забувайте стежити за собою, розвиватися, активно пізнавати світ

Піклуйтеся про свого партнера. Покажіть йому, що він як і раніше важливий і потрібний вам, нехай навіть пристрасні ночі залишилися в спогадах. Міцні браки будуються не лише на поцілунках. Справжня любов – це ще і дотики, ніжність, чуттєвість, бажання радувати свою половину, бути з нею, не дивлячись ні на що. Коли ви вибираєте людину, з того боку роблять те ж саме.

Зіткнувшись з кризою, не поспішайте рвати усі контакти і погрожувати розривом

Усвідомте причини конфлікту, а краще – переосмислите свою роль в цій ситуації, свій власний вплив на партнера. Не буває так, щоб винен був хтось один, дивитеся ширше. Що ви можете зробити, щоб ситуація заграла новими фарбами? Щоб у ваше життя повернулося завзяття, пристрасть і інтерес? Можливо, час відкрити разом щось нове – записатися на танці, почати якийсь проект, відправитися в подорож? Чим більше у вас буде приємних спільних спогадів, тим міцніше стане ваш союз. Пам’ятайте, ви самі створюєте свою історію.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *