20 Вересня, 2024
Скільки важить молитва? Історія, заснована на реальних подіях

Скільки важить молитва? Історія, заснована на реальних подіях

Історія про силу молитви або… про її вагу.

Мій друг володів маленькою продуктовою крамницею на Вест-Сайді, що у Нью-Йорку. Ішов 1918; наближалося Різдво. Приблизно за тиждень до свята до крамниці зазирнула втомлена жінка. Вона хотіла приготувати дітям різдвяну вечерю, але грошей на продукти вона не мала, і вона попросила крамаря про допомогу.

— А що в тебе є? — спитав він.

— Чоловік мій загинув на війні, — відповіла жінка. — Мені нема чого запропонувати, крім однієї лише молитви.

У ті роки мій друг не відрізнявся особливою сентиментальністю. Воно й зрозуміло, адже магазин – це не благодійна організація!

— Пиши свою молитву, — буркнув він, і почав обслуговувати чергового покупця.

На його подив, жінка дістала з кишені акуратно складений аркуш паперу, дбайливо розгорнула його і простягла через прилавок:

— Ось вона. Я записала її вчора вночі. Донька нездужала, і я не спала.

Не зовсім розуміючи, як зробити далі, торговець машинально взяв записку і тут же пошкодував про це. Що тепер із нею робити? Що сказати? Раптом його осяяло. Навіть не глянувши на вміст листка, він поклав його на чашу старомодних терезів і сказав: «Зараз ми дізнаємося, скільки важить твоя молитва!».

Він поклав на протилежну чашу булку хліба. Неймовірно, але чаша не спускалася! Не опустилася вона і тоді, коли він додав до хліба інший пакунок, потім ще й ще… Він мав позбутися цієї жінки, адже в магазині вже зібралося багато народу! Чаша не опускалася. Крамар почервонів, по обличчю його заструмував холодний піт…

Нарешті він сказав:” Ну все, більше сюди нічого не поміститься. Ось тобі мішок. Забирай!” – і відвернувся.

Зі сльозами на очах, жінка взяла сумку і почала складати в неї продукти. Крамар намагався не дивитися на неї, але, на його нещастя, пакет, що він їй дав, був досить великий, і всім, хто зібрався, було ясно, що місця в ньому ще достатньо. Не сказавши жодного слова, торговець виклав на прилавок велику голівку сиру. І якби він хоч на мить розм’якнув і глянув на жінку, то був би винагороджений боязкою усмішкою, а в очах її прочитав би вираз глибокої вдячності.

Жінка пішла, а крамар кинувся перевіряти ваги, за допомогою яких щойно успішно обслужив попереднього покупця. Терези були зламані. Як і коли це сталося, він не зрозумів.

Він ніколи раніше не зустрічав цієї жінки. Не з’являлася вона в його магазині і після. Але до кінця днів своїх чоловік пам’ятав її набагато краще, ніж всіх інших жінок, які коли-небудь переступали поріг його крамниці. І все своє життя він зберігав при собі той листок із нехитрими словами молитви: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *