15 Травня, 2024
Скільки разів варто пробачати людині? Східна мудрість

Скільки разів варто пробачати людині? Східна мудрість

Чи варто давати кривдникам другий шанс? Питання складне, адже й ситуації бувають різні, і ми самі не святі. Якби люди один одного перестали прощати взагалі, наш світ би впав. То де ж проходить ця тонка грань між прощенням та викресленням людини зі свого життя? Давайте спробуємо розібратися.

…Людям властиво помилятися, тому якщо людина образила вас, то не тримайте зла. Нам властиво бути неправими, помилитися може будь-хто і навіть ви.

Чому вдруге прощати вже не так хочеться? Вся справа у досвіді. Людина вже якось помилилася, зробила вам боляче, вибачалася, отримала другий шанс, але й тут згодом прокололася.

Багато хто, давши другий шанс, починає йти від людини, бачачи її ставлення до вас. Та й взагалі, до великодушності швидко звикаєш, тобто якщо тебе вислухали і прийняли вдруге, то починаєш думати про те, що можна згрішити знову.

Все одно пробачать — і все буде, як раніше. Ось тут прощають щоразу ті люди, які так і не навчилися розпізнавати в людині брехню. Адже вашою добротою користуються, тому й помиляються багато разів поспіль.

Як правило, простивши людину двічі, третя вже буде зайвою. Така закономірність немає результату, тут немає логіки. Зрозуміло тільки те, що людина така істота, яка любить скористатися м’яким характером іншого.

Але в цьому житті потрібно бути жорсткішим і набагато мудрішим, показуючи іншим, що ви — непроста людина, цікава, в чомусь жорстка, але справедлива. Пробачити – це легко.

А ось заплющувати очі на неприємні моменти у ваш бік, пропускати повз вуха всі прикро сказані слова на вашу адресу — ось це дійсно складно. І з кожним разом складніше прощати, особливо якщо людина забуває про свої обіцянки та фрази «я більше ніколи не буду… пробач мені!

Щодо першого разу все зрозуміло, людині завжди треба давати шанс на виправлення. Але що тоді щодо другого разу? Ви виглядаєте дуже добрим, справедливим та серйозним, якщо вибачаєте і вдруге. На вас подивляться інакше, зрозуміють, що ви вмієте давати шанси. Чому ж тоді втретє вважається повною дурістю?

Вся справа в нахабстві людини припускатися помилок і завдавати вам болю. Так, маніпулюючи вами, вона прагне того, що знову «грішить», а ви прощаєте.

Але чи варто це все того? Тут потрібно або занадто сильно любити людину і не уявляти свого життя без неї, або провчити її, щоб вона знала — вас можна втратити. І другий варіант найбільш вдалий та життєвий.

Є одна дуже цікава східна мудрість:

„Вибачити перший раз — мудрість. Вдруге — великодушність. Втретє – дурість».

Провчити людину — значить зробити боляче. Продумайте цю ситуацію, адже за свої помилки кожен має „платити“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *