5 Липня, 2024
Це варто прочитати кожному: мудра притча про проблеми

Це варто прочитати кожному: мудра притча про проблеми

Багато років тому, коли людину, яка заборгувала комусь гроші, могли кинути в боргову в’язницю, жив у китайському селі фермер на ім’я Фенг, який мав нещастя заборгувати велику суму грошей якомусь лихварю. Останній — старий і потворний — закохався в юну дочку фермера красуню Майю і запропонував таку угоду: він вибачить борг, якщо фермер віддасть за нього свою дочку.

Нещасний батько жахнувся від подібної пропозиції. Тоді підступний лихвар запропонував кинути жереб: покласти в порожню сумку два камені, чорний і білий, і нехай дівчина витягне один із них. Якщо вона витягне чорний камінь, то стане його дружиною, а якщо білий, то залишиться з батьком. В обох випадках борг вважатиметься погашеним. Якщо дівчина відмовиться тягнути жереб, то її батька кинуть у боргову в’язницю, а сама вона стане жебрачкою і помре з голоду.

Неохоче, дуже неохоче погодилися Фенг та його дочка на цю пропозицію. Ця розмова відбувалася в саду, на усипаній гравієм доріжці. Коли лихвар нахилився, щоб знайти камінчики для жереба, Майя помітила, що той поклав у сумку два чорні камені. Потім він попросив дівчину витягнути один із них, щоб вирішити таким чином її долю та долю її батька.

Тепер уявіть собі, що це ви стоїте на доріжці і вам треба тягнути жереб. Що б ви почали робити, опинившись на місці цієї нещасної дівчини? Чи що б ви їй порадили? У цій ситуації люди, що мислять шаблонно, навряд чи зможуть чимось допомогти дівчині, оскільки, мабуть, метод, яким вони могли б вирішити цю проблему, має три можливі варіанти:

– дівчині слід відмовитися тягнути камінчик;

– дівчина повинна дати зрозуміти, що їй відома хитрість лихваря, і виставити його таким чином шахраєм;

– дівчині залишається витягнути чорний камінчик і пожертвувати собою заради порятунку батька.

Всі запропоновані варіанти однаково безпорадні, бо, якщо дівчина відмовиться від жереба, батька кинуть у в’язницю, якщо ж вона витягне камінчик, їй доведеться вийти заміж за ненависного лихваря.

Ця історія показує різницю типів мислення. Стандартні люди в цій ситуації зосередили б увагу головним чином на камінчику, який дівчина повинна витягнути.

Однак люди, які мислять нестандартно, мабуть, звернули б увагу на той камінчик, який залишиться в сумці, такі люди воліють по-новому поглянути на проблему і досліджувати її з різних точок зору, замість дотримуватися обраної позиції. Отже, дівчина в історії з камінчиками опустила руку в сумку, витягла камінчик і, не глянувши на нього, випустила прямо на доріжку, посипану гравієм, де камінчик миттєво загубився.

“Що за прикрість! – Вигукнула вона. — Але справу можна виправити.

Адже за кольором ми відразу дізнаємося, якого кольору камінчик дістався мені». А оскільки камінчик, що залишився в сумці, був, як відомо, чорний; отже, вона могла витягнути лише білий камінчик.

Адже лихвар не зізнаватиметься у власному шахрайстві! Ось яким чином, застосувавши нешаблонне мислення, дівчина не тільки вийшла зі, здавалося б, безвихідного становища, але, більше того, виявилася навіть у кращому становищі, ніж раніше.


Бо якби лихвар вів чесну гру, поклавши в сумку чорний і білий камінчики, дівчина мала б рівні шанси як на порятунок, так і на загибель. Зараз вона уникла небажаного заміжжя і погасила борг батька.

Мораль історії: Більшість складних проблем має рішення. Але іноді стандартний підхід лише шкодить. Думайте нешаблонно, і все вийде.

Автор: Сергій Панкратов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *