27 Квітня, 2024
Чому людина хворіє? 9 причин, які змінять погляд на біль

Чому людина хворіє? 9 причин, які змінять погляд на біль

Захворювання будь-якого ступеня складності у своїй основі має як фізіологічні, так і психологічні причини, які можуть не усвідомлюватися людиною. Навіть класична медицина давно визнала психосоматичну природу таких хвороб як виразка, коліт, дерматит, артрит, астма, гіпертонія та проблеми із серцем. Що вже говорити про пухлинні захворювання або послаблення імунітету на нервовому ґрунті?

Хвороба – це спосіб достукатися до тарганів у голові за допомогою тіла, коли сама людина з якихось причин ігнорує свої потреби, не хоче чути. Ось тоді на арену виходить те, що змушує зупинитися і вкотре замислитися: чи в правильному напрямку я рухаюся?

Чому ми хворіємо? Перед вами 9 причин, які змінять погляд на біль.

1. Дозвіл на відпочинок

Сучасний світ нав’язує людині шалену гонку на виживання. Робота за графіком, сім’я, саморозвиток, життя за принципом «роби більше і не скаржся» — все це тисне на тіло, вичавлює сили до краплі. І якщо людина не залишає часу на відновлення, на речі, які приносять їй задоволення, організм дбає про себе сам, «не вчасно» захворюючи. Так з’являється грип або гіпс на нозі, який змушує зупинитися та відпочити.

2. Бажання відчути турботу

Бути сильним і успішним – круто, але ще приємніше почуватися коханим. Якщо людині з якихось причин не вистачає уваги близьких, якщо вона не відчуває від партнера турботи та ніжності, тіло вирішує отримати своє у будь-який спосіб і занедужує. Зрештою, так приємно побути в ролі дитини, навколо якої всі гасають із термометром, якій купують апельсини і гладять по голові. Якщо симптоми ігноруються, хвороба прогресує, доки не достукається до адресата.

3. Можливість відкласти важливу справу

Уявімо гіпотетичну ситуацію: чоловік вимагає розлучення, звичний світ руйнується, але тут у дружини знаходять пухлину, тоді він залишається з нею. Або інша картина – дівчині потрібно відвідати батьків, але страшенно не хочеться, тоді вона вдало підчіплює застуду. Який механізм? Хвороба є виправданням того, щоб почекати з якоюсь неприємною діяльністю або відкласти важливе рішення, а ще нею можна пояснити будь-які кар’єрні чи любовні невдачі.

4. Самопокарання

У цій ситуації людина сама неусвідомлено програмує тіло на хворобу, щоб спокутувати вину. Наприклад, мама б’є дитину, а потім у неї крутять суглоби руки, адже вона розуміє, що вчинила неправильно, і корить себе. Інша ситуація – чоловік зрадив дружині та муки совісті за скоєне виливаються у нього у венеричну хворобу. Третя — дочка все життя звинувачує себе в смерті матері і тим самим накликає таке саме захворювання. Саме тому шкідливо жити із почуттям провини.

5. Жага привернути увагу

Цей тип хвороби часто проявляється у людей похилого віку, які почуваються непотрібними, тому намагаються привернути увагу будь-якими способами. Якийсь хронічний ревматизм стає чудовим приводом тероризувати родичів, виклянчувати у них співчуття, а ще стати темою дня в обговореннях сусідів. Тепер старий – не аби хто, а герой, який багато чого пережив і заслуговує на повагу.

6. Приховані страхи та образи

Ця причина також не нова. Тіло відчуває настрій господаря та відображає його підсвідомі уявлення про життя. Якщо людина боїться майбутнього – страждають нирки, якщо приймає близько до серця слова та вчинки інших – болить серце, якщо тягне на собі непосильну ношу відповідальності та боїться попросити про допомогу – починаються проблеми зі спиною. І чим більше вона глуха до своїх проблем, тим сильніший біль.

7. Урок любові до себе

Дорогі курси масажу, правильне харчування, щорічний огляд у лікаря – все це вимагає тимчасових і грошових витрат, які шкода на себе виділити. Але тіло не прощає недбалого ставлення, воно теж хоче уваги, тому хвороба може з’явитися як урок любові. Наскільки людина вміє цінувати себе? Чи готова вона дбати про гарне самопочуття, їсти здорову їжу, контролювати режим сну? Через хворобу тіло змушує свого господаря вчитися любити себе.

8. Стимул переосмислити життя

Серйозна хвороба змушує людину зупинитися і подумати: чи в правильному напрямку вона рухається, чи всі бажання встила реалізувати? Те, що раніше ігнорувалося, тепер виходить на перший план, стає важливим кожен зроблений вдих. Людина починає шукати себе справжню, моменту, коли все пішло не так. Відбувається переоцінка життя, змінюються цілі, орієнтири та перспективи, ставлення до багатьох людей та речей. Хвороба провокує генеральне прибирання у внутрішньому світі.

9. Реалізація «останнього» бажання

Нарешті, ще однією частою причиною появи невиліковних хвороб є пригнічені потреби, які людина не реалізувала. На смертному одрі вона розуміє, що помре, а отже, можна вже не боятися втратити, настав час втілити мрії, які довго виношувала. Можна піти з ненависної роботи, пуститись у кругосвітню подорож і наїстися морозива до відвалу. І ніхто не стане на шляху зі своїми моралями. А ще можна експлуатувати близьких «останньою волею», може тоді чоловік нарешті зробить ремонт, а дружина відпустить на скачки?

Як бачимо, хвороба — це мова несвідомого, яка змушує людину прислухатися до витіснених потреб, дійти бажаного обхідного шляху. А якщо так, можна позбутися болю, дозволивши собі задовольнити бажання відкрито, не вдаючись до маніпуляцій через хворобу. Щойно людина заповнить внутрішню порожнечу – зовнішнє теж зміниться, головне, усвідомити собі, що дає вам ваша хвороба. Розгадка і стане ключем до одужання.

Автор: Арідіка Шарм

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *