19 Вересня, 2024
Чому у Японії не відзначають День вчителя? Ця історія змусить вас задуматися на довго…

Чому у Японії не відзначають День вчителя? Ця історія змусить вас задуматися на довго…

Чому у Японії не відзначають День вчителя? Ця історія змусить вас задуматися на довго…

Одного разу я запитав в свого японського колеги, вчителя Ямамота:

– Коли у Японії відзначають свято вчителів, як Ви його зустрічаєте?

Здивований моїм запитанням, він відповів:

– У нас жодного свята вчителів немає. Почувши його відповідь, я не знав, вірити чи ні. У мене майнула думка: «Чому країна, де розвинута економіка, наука і техніка, так неповажно ставиться до вчителя, його праці?».

***

Якось після роботи Ямамота запросив мене в гості до себе додому. Оскільки він мешкав далеко від школи, ми поїхали на метро. У вечірню годину пік вагони підземного поїзда були переповнені. Якось протиснувшись, я стояв, міцно вхопившись за поручні. Раптом дідусь, що сидів поруч, поступився мені місцем. Не розуміючи такого поважного ставлення з боку літньої людини, я не міг прийняти його пропозиції, проте він був наполегливий, і я змушений був сісти.

Після виходу з метро я попросив Ямамота пояснити вчинок аксакала. Ямамота посміхнувся і, вказавши на мій нагрудний знак вчителя, зауважив:

– Цей старець побачив твій знак вчителя і, на знак поваги до твого статусу, поступився своїм місцем.

Оскільки я вперше йшов у гості до вчителя Ямамота, було незручно йти з порожніми руками, і я вирішив придбати подарунок. Своїми думками я поділився з Ямамота, він підтримав мене і сказав, що попереду є магазин для вчителів, де можна придбати товари за пільговими цінами.

Я знову не втримав своїх емоцій:

– Пільги надаються лише вчителям? – запитав я.

Підтверджуючи мої слова, Ямамото сказав:

– У Японії вчитель – найшанованіша професія, найшанованіша людина. Японські підприємці дуже радіють, коли до їхніх магазинів приходять вчителі, вважають це великою честю для себе.

***

За час перебування в Японії я неодноразово бачив, як японці поважають вчителів. В метро для них є окремі місця, для них відкриті окремі магазини, вчителі не стоять у чергах за квитком на будь-який вид транспорту.

Навіщо японським вчителям окреме свято, коли кожен день їхнього життя наче свято?

Переповідаючи цю історію, я всім серцем хочу, щоб і наше суспільство піднялось до такого рівня, до такого ставлення до вчителя, а вчителі були гідні такого високого звання!»

Передайте цей меседж всім своїм колегам.

Вчитель, перед іменем твоїм я вклоняюся…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *