28 Квітня, 2024
Чотири слова, написані на шматку паперу, які змінили моє життя

Чотири слова, написані на шматку паперу, які змінили моє життя

Універсального способу, як жити повноцінним життям і бути щасливим – не існує. Інакше ми всі б уже літали на єдинорога над полями з ромашок.

Перш за все, повинен зізнатися, що належу до тих людей (як і більшість з нас), які скептично ставляться до розповідей, що комусь вдалося розкрити секрет щастя. Частково тому, що ми всі – дуже різні. У кожного – свої цілі, устремління, амбіції і цінності.

Все це визначається умовами, в яких ми народилися, пережитими подіями та інше. І навіть весь цей набір цілей і цінностей – не один на все життя. Змінюємося ми, і змінюються наші пріоритети і мрії, чи хочемо цього чи ні.

Отже, я зовсім не збираюся вчити вас жити. Це ваше життя, і тільки вам вирішувати, як чинити. Тільки ви несете відповідальність за все, що відбувається у вашому житті. Єдине, чим хочу поділитися – це знаннями про те, як допомогти в цьому Подорожі – по нашій Землі.

Зізнаюся, це було моєю мантрою попередні п’ять років. Мені допомогло: я став щасливішим, радіснішим, навчився жити сьогоденням і насолоджуватися кожною миттю життя.

Так що не чекайте універсального рецепта, який ви застосуєте відразу ж після прочитання моєї колонки і будете сяяти від радості. Не можу і не маю права обіцяти, але просто поділюся тим, що знаю сам, і що допомогло мені. Але спочатку – передісторія.

вуличний сенс

Я прийшов до цієї мудрості точно так, як і всі осягають важливі життєві уроки – випивши до дна чашу страждань і болю. Не можна відкидати і елемент випадковості. 2011 рік був для мене просто жахливим: померла моя мама, ми з дружиною подали на розлучення, почалися проблеми з бізнесом, в який я вклав чималі інвестиції. Я практично ні з ким не розмовляв. Став типовим татом-нянькою для двох діточок …

Чесно: це був один з найпохмуріших і важких періодів в моєму житті. Проте саме в ті найстрашніші дні я зміг розгледіти невеликий промінчик світла посеред чорних хмар, який згодом і допоміг пройти крізь усі випробування.

«Я випадково знайшов зім’ятий шматок паперу. Можливо, він і раніше попадався мені на очі, але я не звертав на нього абсолютно ніякої уваги. Але тут помітив те, що на ньому було щось написано, і цікавість узяла верх ».

В той день я прогулювався в полудень по вулиці, і коли подивився вниз, щоб зійти з бордюру і перейти вулицю, в очі кинувся крихітний зім’ятий аркуш паперу. Знаєте, з тих, що нагадують сміття, і які гидливо переступаєш. А тут я несподівано зупинився. На листку було щось написано – думаю з цієї причини.

Я підняв листок і розгорнув.

На одній стороні листка була коротка молитва до Бога. На іншій – чотири слова:

ПРИЙНЯТТЯ

ПРОБАЧЕННЯ

ТЕРПІННЯ

ПОДЯКА

Я міг би придумати чудову повість про те, як цей аркуш паперу потрапив туди, чому саме пішов саме тією дорогою, чому саме я повинен був знайти його. Або це він – знайшов мене … Про те, як Всесвіт посилає нам знаки і символи. Але не стану вигадувати захоплюючої і містичної історії. Підемо іншим шляхом.

Чесно кажучи, я очікував від Всесвіту якогось більш драматичного ходу, з огляду на сучасні знання про чорні діри і паралельних світах. А це був просто зім’ятий грудку паперу, який банально потрапив мені в руки в потрібному місці і в потрібний час.

Ці чотири слова буквально «застрягли» в мені, і я не можу не поділитися своїм відкриттям з іншими.

Прийняття

Ті, хто займається бізнесом, знають, наскільки важливо все контролювати, якщо хочеш досягти успіху і процвітання. Сам був таким. То – потрібно зробити, там – зустрітися з кимось … Я не настільки наївний, щоб покладатися на те, що все якось складеться саме по собі або ненавмисно пощастить.

Тому контролював-контролював-контролював … Але ж існує маса речей, які ти не в змозі взяти під контроль цілком: ринок, клієнти, співробітники, інвестори і багато іншого.

І найгірше, що ти можеш зробити – це ігнорувати те, що відбувається, якщо тобі кажуть не те, що хочеш почути.

У моєму випадку, коли я натрапив випадково на цей листок, то спочатку відмовлявся прийняти саму думку про те, що відбувається зі мною може навчити чомусь новому. Події останнього року гули наді мною, як реактори, але я вперто продовжував чинити опір. Відмовлявся виносити уроки, які підносила мені життя.

Наприклад, коли починає підозріло гудіти мотор автомобіля під час їзди, то можна включити радіо, щоб заглушити підозрілі шуми, а можна зупинитися і відрегулювати роботу двигуна або звернутися до майстра.

Ухвалення зовсім не означає, що ви здалися і нічого не збираєтеся робити. Це означає прислухатися уважніше до послань, які ви наполегливо ігноруєте або не хочете чути. Це означає дозволити собі рости, вибрати правильний курс і таким чи ном слідувати йому в житті.

Прощення

Коли у нас трапляються неприємності в житті, найперша реакція – звинувачувати всіх і все. Зрештою, якщо ми дізнаємося, хто «винен», то зможемо все виправити і налагодити.

Та й ніде правди діти: нам всім приємно злитися на інших і таврувати їх ганьбою за власні промахи і біди. Хоча і дитині ясно, що навіть якщо ви підете від тих людей, які, на ваш погляд, «винні», або поміняєте «декорації» – проблему це не вирішить.

За допомогою звинувачень ви просто тікаєте від проблем. І – від себе.

Проте більшість людей занадто часто концентрується саме на пошуках винних у своїх нещастях, замість того щоб використовувати життєвий урок собі на користь.

Зізнайтеся, не ловили ви себе на думках: «Ось якби не Х., то мені було б набагато краще» або «Якби це не відбулося, то я був би набагато щасливішим (багатшими, успішнішим і т.д).

Тягти на собі подібний вантаж – нелегке тягар. Це схоже на те, як якщо б ви пережили землетрус, яке завдало страшну втрату, але не тільки не намагаєтеся відбудувати зруйноване житло, а й ще й постійно згадуєте про те, що сталося.

Прощення – це не відпустити всі гріхи. Прощення – це відпустити, щоб продовжувати йти вперед.

Терпіння

Це один з найважливіших аспектів успіху. Терпіння – це здатність не просто бути гнучким і при необхідності коректувати свій життєвий курс, але і приймати все це спокійно і «без нервів».

Так, це складно, тому що ніколи не знаєш, що станеться. Ви ж пам’ятаєте прислів’я про те, що, якщо хочеш розсмішити Бога – розкажи йому про свої плани.

Але що я вам скажу … Ласкаво просимо в життя …

Коли оглядаюся назад і згадую кожне знаменна подія, то наголошую той факт, що як би я все ретельно НЕ спланував і не «намалював» у себе в голові, дорога до мети завжди виявлялася більш вигадливою і мудрою.

Досить часто свою роль грав Його Величність Випадок. Згадати, наприклад, ту ж історію з знайденим клаптиком паперу. Тобто людина – припускає, а Бог – в своєму розпорядженні.

Що б це не було: зустріч з людиною, з яким вас начебто взагалі нічого не пов’язує, або несподіваний поворот на шляху, через який вам доведеться відхилитися від курсу, – майте мужність ставитися до всього з терпінням і толерантністю.

Все незаплановане і несподіване – це така ж частина успіху, як і все інше.

Наприклад, наскільки ви терпимі до того, що я тільки що хотів донести?

Подяка

Найголовніша якість, яка визначає, наскільки ми будемо щасливими, успішними і зуміємо цінувати кожну секунду свого життя, – це вдячність. Тобто визнання всього того, за що ми повинні дякувати долі кожен день.

За ту ж можливість ходити, якої позбавлені мільйони людей на Землі, бачити, чути, тримати на руках своїх дітей … Звичайно, у всіх бувають важкі моменти в житті. У такі дні здається, що навіть Сонце не світить. За що ж дякувати небеса? За нескінченні випробування ?!

Ось що я скажу: такі смуги у вашому житті будуть завжди. Життя несправедливе і з цим нічого не поробиш. Але це ваше життя і іншого не буде більше ніколи!

З самого дитинства я дуже багато подорожував по світу. Зустрічав самих різних людей. Наприклад, таких, у яких начебто взагалі не було жодного приводу для подяки – стільки всього поганого випало на їхню долю. Але вони … були набагато щасливіше, ніж ті, у кого, здавалося б, було все для щастя. І були вдячні життя за будь-яку приємну дрібницю!

Коли у нас в житті все погано, то починає здаватися, що і дякувати нема за що і нема кого. Це свого роду такий збочений спосіб впиватися своїми стражданнями.

Не важливо, наскільки страшні дні у вас зараз, наскільки боляче і безвихідно. Завжди існують речі, за які ми повинні бути вдячні.

Якщо ви не можете згадати жодної – я підкажу. В цю хвилину, коли читаєте мою колонку, ви – живі. Подумайте тільки: сьогодні на нашій планеті не прокинулося 15 000 людей. І вони вже ніколи не прокинуться. Вражає, правда ?!

Тому дякуйте Богові за кожен дарований вам день. За те, що ще живі ваші батьки. За те, що здорові діти. За те, що можете ходити, слухати, бачити … Приводів для подяки – мільйон!

Отже, це вам моя підказка, як жити повним і щасливим життям. Хоча, стривайте! Це лише половина. Друга половина – це питання, на який я хотів би, щоб ви відповіли.

Коли ви читали мої поради, чи замислювалися над тим, що можете прийняти, кого – пробачити, до чого – поставитися з терпінням, за що – подякувати комусь? Тому що секрет щастя – у ваших відповідях. Щастя не знайдеш зовні, воно – всередині кожного з нас.

Замість того, щоб звинувачувати інших у своїх бідах, не брати нічого і не прощати, вважати, що вам нема за що бути вдячними – почніть з себе. Тільки ви можете зробити.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *