5 Жовтня, 2024
Що робити, щоб вашу доброту цінували, а не витирали ноги: три єврейські цитати

Що робити, щоб вашу доброту цінували, а не витирали ноги: три єврейські цитати

Використовуйте свою доброту з розумом, вона є вашою силою, а не слабкістю. 

Найважливіший прояв добра полягає не в тому, щоб ділитися своїми багатствами з нужденним, а в тому, щоб допомогти йому знайти свої власні.

“Доброта – те, що чує глухий, бачить сліпий і використовує слабкий”

Доброта доступна та зрозуміла як людям, так і тваринам. Навіть старий собака може зрозуміти і запам’ятати доброту, але не кожна людина здатна її цінувати.

Притча про дощ та старого Фредо ілюструє ставлення до доброти тих, хто не вміє її цінувати. Фредо вирощував пшеницю на полі і радів, коли починався дощ, бо йому не доводилося тягати воду з річки на конях. Проте з часом дощ став для нього звичайним, і коли настала посуха, Фредо почав злитися і вимагати дощу. Він перестав цінувати доброту природи і почав розраховувати на допомогу згори, що призвело до висихання його врожаю.

Перше правило для добрих людей, які не хочуть, щоб їхню доброту сприймали як належне і вимагали її, полягає в тому, щоб використовувати її розумно.

Не варто марнувати свою цінну доброту ліворуч і праворуч, навіть якщо у вас є достатньо сил. Інакше люди почнуть приймати будь-які добрі вчинки як належне, але як тільки ви перестанете бути добрим, вони образяться або навіть обурюються. Доброта подібна до солі: її слід додавати в потрібній кількості, інакше все може піти навперекосяк. Будьте добрими тільки в міру, щоб ваше добро не ставало для оточуючих звичкою, не розкривайте його за розкладом.

Невиправний добряк і егоїст мають знайти золоту середину.

Люди схильні до крайнощів, і це призводить до проблем. Головне завдання у житті полягає у пошуку сприятливої рівноваги. Наша планета знаходиться в унікальному стані серед усіх планет сонячної системи, що дозволяє існування людського життя. Однак правильне рішення завжди знаходиться між крайнощами. Егоїсти вважають, що їх життя має значення, проте інше служить лише засобом досягнення своїх цілей. У їхньому оточенні немає близьких людей, і вони страждають від самотності. Добряки, навпаки, вважають, що головне – бути добрим до всіх, навіть якщо їм бажають зла. Навколо них багато людей, але всі вони використовують доброту людини і витягають із неї життєву енергію.

У притчі про добряка і егоїста, які зустрічаються після смерті, вони запитують Бога: “Чому ми, добряк і егоїст, прийшли до одного й того ж – до розчарування та втоми від життя?” Бог відповідає: “Бо добряк повинен був стати егоїстом, а егоїст – добряком, щоб кожен із вас досяг золотої середини”.

У кожному добряку має бути вміння захищати свої межі та інтереси. Ви повинні говорити про свої бажання, інакше вам доведеться все життя виконувати чужі бажання.

Людина, яка знайшла розуміння доброти, повинна також зрозуміти егоїзм. Кожен егоїст має усвідомити силу доброти. Добряк, який пізнав мудрість розумного егоїзму, нарешті, усвідомлює, що розумний егоїзм також є формою доброти. Доброти до себе.

Не слід плутати доброту із співчуттям та наївністю.

Співчуття, наївність і простодушність немає нічого спільного з добротою. Щоб не потрапили на вудку, ви завжди повинні розуміти, що робите. Чи можна вважати доброчесністю подачку бідній людині, яка здатна працювати, але просить милостиню? Чи є доброта слабкістю людини, навіть якщо вона виглядає жалісно, формою доброти? Добро також може бути жорсткою правдою, яка допомагає людині подолати себе.

Бідолашній людині, яка здатна працювати, не потрібна милостиня – це тільки розкладає її, в цьому немає доброти. Простодушність також не є добротою, це скоріше добровільне обманювання: якщо голодна людина відмовляється від вудки, але просить рибу, запитайте себе: “Чи це не потуранням його слабкостям?”. Вудка для голодного – це доброта, а риба – потурання.

Якщо ви потураєте чужим слабкостям і вважаєте це добротою, вас неодмінно використовуватимуть. Якщо ви допомагаєте людині послабшати, простягаючи п’яниці пиво, це не доброта. Якщо ваша “доброта” не допомагає людині стати сильнішою, вас будуть використовувати, і слабка людина не зможе відплатити добром на добро, вона лише забирає. Тільки той, для кого ваша доброта стає шляхом до сили, зможе відплатити добром. Відрізняти доброту від співчуття, наївності та простодушності – це важливе вміння для людини, яка цінує доброту так само, як золото.

Найбільша доброта – це не ділитися своїми багатствами з страждаючими, а допомогти їм знайти власні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *