20 Вересня, 2024
«Якщо вам ніхто не говорить” ні “, ви – отруйна людина»: 15 цитат психіатра Марка Гоулстона про тонкощі спілкування

«Якщо вам ніхто не говорить” ні “, ви – отруйна людина»: 15 цитат психіатра Марка Гоулстона про тонкощі спілкування

Марк Гоулстон – психіатр, що спеціалізується на успішних переговорах.

Професійне знання психології людей, схильних до агресії, суїциду та інших деструктивних емоційних проявів дозволило йому створити авторські методики підготовки парламентерів – як для бізнесу, так і для роботи в поліції і спецслужбах. Входив до списків кращих психіатрів США 2004, 2005 і 2009 років.

Пропонуємо вам 15 яскравих цитат з його книг.

Впевненість в собі вимірюється тим, наскільки глибоко і щиро ви зацікавлені в інших. Невпевненість в собі вимірюється тими зусиллями, які ви докладаєте, щоб справити враження на інших людей.

Усередині кожного незалежно від його статусу знаходиться людина, яка хоче, щоб його відчули. Задовольнити цю потребу, і ви перетворитеся з незнайомця в союзника або навіть в одного.

Щоб змусити людину зрозуміти, що її відчувають, потрібно поставити себе на його місце, прийняти його точку зору. Якщо вам це вдасться, ви зможете миттєво змінити динаміку ваших взаємин. У цей момент замість того, щоб вимагати щось від людини, ви ніби стаєте нею, і це робить можливим співробітництво і ефективне спілкування.

Найуспішніші люди – це ті, хто не має жодних ілюзій щодо себе.

Чим більша ваша зацікавленість, тим більше подяки ви отримаєте у відповідь і тим більше буде емпатії по відношенню до вас. Тому, щоб бути цікавим, забудьте про те, щоб здаватися цікавим. Просто будьте зацікавленим.

Наприклад, якщо людина розповість, що його університетський професор математики зробив величезний вплив на його життя, і пояснить, чому і як це сталося, ні в якому разі не пускайте в міркування про своїх викладачів. Замість цього потрібно продовжити тему питанням типу: «Цікаво, а чому ви вирішили вступити саме в цей університет?» Або «Ви до сих пір підтримуєте стосунки з цим професором?».

Тонкі і вчасно поставлені запитання можуть значно змінити відносини.

Якщо ви вагаєтеся, перш ніж сказати «ні», то, можливо, ви неврастеник. Якщо ви по-справжньому боїтеся сказати «ні», то ви, швидше за все, маєте справу з отруйною людиною. Якщо ніхто ніколи не говорить “ні” вам, то отруйним людиною є саме ви.

У переважній більшості випадків люди, з якими вам доводиться спілкуватися, хочуть, щоб ви торкнулися їх душі, і все, що вам потрібно зробити, – пробитися крізь стіни, які вони самі зводять навколо себе для захисту від неприємностей і зовнішнього контролю.

Ключовим моментом у встановленні контактів з людьми є здатність самому бути людиною, з якою можна встановити контакт.

Ви не можете одночасно і протистояти людям, і впливати на них.

Справа в тому, що навіть якщо ми хочемо блага для інших людей, вони не приймуть його насильно.

Є один швидкий спосіб розпізнати людину, яка страждає від особистісного розладу, причому застосовувати його неважко хоч на побаченні, хоч при прийомі на роботу. Запитайте у свого співрозмовника, що його в минулому дратувало або засмучувало. І постарайтеся зрозуміти, кого він вважає винним. Чи говорить він щось на зразок: «Даремно я кинув займатися живописом»? Або формулює інакше: «Я хотів бути художником, але ні батьки, ні перша дружина мене не підтримували»? Якщо людина страждає від розладу особистості, він напевно почне звинувачувати інших – і вам буде ясно, що продовжувати відносини не варто.

Особисте щастя сильно залежить від того, як ви сприймаєте і реагуєте на події і на оточуючих. Це пов’язано з тим, що люди, які сприймають світ позитивно чи негативно, реагують на нього відповідно.

Секрет руху вперед – перший крок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *