28 Квітня, 2024
“Якщо хтось причинив тобі зло – не мсти, – чекай”: 3 мудрі єврейські цитати

“Якщо хтось причинив тобі зло – не мсти, – чекай”: 3 мудрі єврейські цитати

“За добро відплати відразу, за зло – відклади на потім”.

Якщо хтось завдав тобі зло – не мсти, чекай

“Людські емоції – друзі, якщо вислухати кожну.

Перша емоція, буря якої розростається в людині, якщо її хтось образив чи завдав поганого – злість. Це перший радник і якщо одразу ж послухати, що каже ця емоція – буде погано.

Щоб зрозуміти, як ви по-справжньому ставитеся до скоєного у ваш бік, потрібно послухати інші емоції – інших радників. Зробити це так само складно, як і просто – треба почекати.

Агресія – це буря, яка обов’язково минає. За нею можуть йти досада та образа.

Вислухайте їх, та нічого не робіть”.

“Потрібно перечекати бурю негативних емоцій, щоб їм на зміну прийшла ясність та усвідомленість: можливо, коли буря вщухне, ясність свідомості допоможе вам відпустити негативну ситуацію та досягти емоційного полегшення.

Якщо ж цього не станеться і ви все ще захочете помсти, вона буде усвідомленою і обдуманою – за неї не буде соромно, праведний гнів правий лише тоді, коли свідомий.

Не глушіть негативні емоції, якими б вони не були: страх, тривога, гнів – їх хочеться якнайшвидше позбутися і перейти до дії, але якщо ви хочете досягти істиної мудрості і як богиня Феміда, богиня правосуддя, прийняти зважене рішення, ви повинні вислухати всі емоції – таке рішення убереже від багатьох бід”.

Подумай, як складно змінити себе і ти усвідомиш, як складно змінити інших

“На шляху будь-якої людини зустрічаються ті, з ким добре і спокійно – ті, з ким не потрібно продумувати, що говорити – ті, хто розуміють. На противагу їм є ті, з ким скільки не продумуй – почуватимешся незатишно.

Не варто думати, як змінити людей, з якими вам погано, з якими некомфортно: подумайте, як складно змінити себе і ви усвідомите, що неможливо змінити інших. Мудрі люди приходять лише до того, хто готовий змінитися і прагне того – вони ніколи не намагаються змінити людину власноруч, не намагаються запалити бажання змінитись – це завдання самої людини”.

“Не намагайтеся змінити ні близьку, ні рідну. Іноді, найкращий варіант – це дати людині змінитись самій: часом, для цього потрібно відійти убік. Перестати спілкуватися з тим, хто вам не за духом – не означає виявити слабкість – це означає проявити мудрість і щодо себе, і щодо іншого. Ніколи не кладіть своє життя на шлях зміни інших, не давайте порад – людина здатна змінитися лише сама. Іноді вам потрібно, щоб людина змінилася, але не їй: піти, значить звільнити відразу двох людей і це та мудрість, яка пізнається лише з віком: молодість ми витрачаємо на тих, з ким не по дорозі, але старість зобов’язані прожити лише з тими, хто нам близький”.

Якщо хтось вас критикує – він критикує себе

“Той, хто говорить про мораль найголосніше, зазвичай сам нею не володіє. Той, хто намагається викрити темряву в інших, сам нею захоплений.

Люди – істоти складні: вони одночасно мають найсильніший розум серед усіх живих істот і найсильніші, часом первісні, емоції, які його затуманюють. Якщо про вас хтось говорить погано – це ще не означає, що з вами щось не так: швидше за все щось не таке всередині у того, хто це говорить. Сильні люди визнають свої слабкості і не бояться чужої сили – вони визнають її, слабкі люди не бачать сили інших – вони шукають слабкості, які є в них самих, щоб очорнити силу оточуючих”.

“Сильна людина ніколи не вкаже на слабкість іншого як на порок – вона допоможе набути їй сили і набуде союзника, а не ворога. Кожен, хто кидає камінь в іншого, обов’язково потрапляє в самого себе. Не приймайте критику близько до серця: якщо вас критикують, значить, у вас бачать силу, яку хочуть послабити.

Олімпійський чемпіон ніколи не критикує тих, кого переміг, але всі, хто йому програв, критикують олімпійського чемпіона і посилаються на везіння чи намагаються знизити значущість заслуг переможця.

Бажання критикувати – сигнал того, що вам варто стати сильнішим замість того, щоб критикувати: пам’ятайте це, коли критикують вас і коли вам самим захочеться зробити те саме: на осуд потрібно відповідати мудрістю, лише чистою водою можна змити бруд: бруд брудом не змиєш”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *