Свиняче сало – це смачний і корисний продукт, його запікають, коптять, солять, смажать і додають у різні страви.
Сучасна офіційна медицина визнала користь свинячого сала для людей будь-якого віку.
Більш того, дієтологи впевнені, що від сала більше користі, ніж від м’яса, і засвоюється воно легше. Тому багатьом цікаво буде дізнатися, як правильно вибирати сало, на що звертати увагу і які є показники якості свинячого сала.
Як вибрати сало
Сало належить до тих продуктів, які краще вибирати на ринку, адже саме там можна пройтися по рядах і купити найкраще і найсмачніше свіже сало. Щоб вибрати гарне м’яке сало, слід звернути увагу на деякі особливості.
1. Місце вибору і походження продукту
Сало краще купувати на ринках. Тільки в цьому випадку його можна спробувати, поговорити про історію продукту.
Краще купувати у безпосереднього господаря свині, а не у перекупника. Якщо пощастило знайти такого, можна розпитати його про те, чим харчувалася тварина.
Гурмани кажуть, що сало стає ніжнішим, якщо свині регулярно додавали в корм варену картоплю і молоко, а якщо в її раціоні були яблука, то у сала з’являється смачний м’ясний прошарок. Зажадай у продавця документи на продукцію і подивися, чи є на салі клеймо ветслужби.
2. Свиня або кабанчик?
Завжди краще віддавати перевагу салу свині, а не кабанчика, через те, що воно не має неприємного запаху, ніжніше і приємніше на смак.
Перевірити, чиє сало, можна, не просто понюхавши його, а й злегка обпаливши. Якщо піде запах сечовини, значить, це сало кабана. У хорошого продукту аромат ніжний, тонкий із солодкувато-молочними нотами.
3. Якого виду сало краще вибрати
Найсмачнішими будуть шматки сала з бічної частини або зі спини свинки або кабанчика. Таке сало буде ніжним, з тонкою шкіркою, придатним для вживання і сирим, і солоним, і тушкованим, і копченим.
Сало зі щоки та шиї тварини буде набагато жорсткішим, та й шкурка у нього буде товща. Відмінне кулінарне рішення для такого продукту – запікання або копчення.
Окрема розмова про підчеревину (грудину) – сало з черевної частини свинки. Шкурка у нього зазвичай тонка, а пласти сала рівномірно чергуються з прошарками м’яса.
Сире і засолене, воно, може, трохи й жорсткувате, зате в смаженому, запеченому або копченому вигляді підчеревина буде делікатесом для справжніх цінителів цього незрівнянного продукту.
4. Візуальний огляд
Сало має бути білого кольору або з легким рожевим відтінком. Якщо ж сало з помітною домішкою червоного – значить, свинку пустили під ніж під час її «весільного» періоду.
Червонуватий відтінок сала свідчить ще й про те, що порося досить довго не могли заколоти, через що частинки свинячої крові потрапили в сало.
В обох випадках смак у сала буде далекий від ідеального. Знай також, що свіже сало не може бути ні жовтуватого, ні сіруватого відтінків.
У салі можуть бути прошарки м’яса. Таке сало добре купувати для запікання, смаження, але в сирому або підсоленому вигляді краще не вживати, через те, що саме в цьому м’ясному прошарку можуть перебувати бактерії та паразити (в простому сальному жирі вони не виживають).
Оптимальна товщина сала – від трьох до шести сантиметрів. Смак у сала, як меншої, так і більшої товщини, буде вже зовсім не той.
Шкурка у сала повинна бути без щетини та чисто вискоблена. Якщо на шкірці все ж проглядають волоски, таке сало купувати не варто: якщо господар свині так недбало обробив шкуру, значить, так само він міг поставитися до оброблення, зберігання і транспортування свинячої туші.
Колір шкурки принципового значення не має, він може бути як білим, так і жовтуватого відтінку. Якщо тушу обробляли вогнем з додаванням соломи, то колір шкурки буде коричневим, а аромат у неї буде і зовсім незрівнянним …
Що стосується товщини шкурки, тут є правило, що спрацьовує практично завжди: чим тонша шкурка сала, тим воно буде м’якше і ніжніше. Сало ж з товстою шкіркою буде жорстким і твердим.
4. Перевірка на дотик
Ножем, виделкою, в крайньому разі, сірником спробуй проткнути шматок сала. Якщо сало легко, з невеликим опором протикається, то продукт заслуговує подальшого вивчення.
Точно так само перевір сірником шкурку сала: вона повинна бути трохи щільною, пружною, але водночас такою, щоб її можна було без проблем протикати.
Візьмись рукою за сало – на дотик воно повинно бути жирним, але не липким, вологим, але не слизьким. Кінчиками пальців візьмися за куточок. Верхній шар від тепла пальців трохи розтопиться, і якщо сало жорстке, з твердими прожилками – ти їх обов’язково відчуєш на дотик. Проведи тильною стороною нігтя уздовж шматка сала. Якщо сала вдалося зішкребти зовсім небагато, значить, воно жорсткувате і зупиняти свій вибір на ньому не варто.
6. Проба на смак
Багато продавців пропонують спробувати сало на смак. Що ж, не відмовляйся і пробуй. Єдине, на що зверни при цьому увагу, – ніж, яким продавець відрізає шматочок сала на пробу, хоча б візуально повинен бути чистим.
Шматочок сала легко пережовується і тане в роті, за консистенцією ніжний і не має стороннього присмаку? Вітаємо! Ти вибрав найсвіжіше, м’яке, ніжне і смачне сало!
Як вибрати сало, знають не всі. Це відео дасть кілька рекомендацій, які допоможуть тобі правильно вибрати сало для засолювання.
Народна медицина пропонує застосовувати сало для лікування багатьох хвороб: болю в суглобах, поліпшення їх рухливості при травмах, мокнучої екземи, зубного болю і маститу, для лікування п’яткової шпори та навіть похмілля. До речі, поєднання свинячого солоного сала з овочами – ефективна дієта.
Знаючи, як вибрати сало на ринку, ти завжди зможеш купувати тільки якісне і свіже свиняче сало з відмінним смаком.
На вашу думку, чи корисні ці поради? Діліться думками та враженнями в коментарях.