20 Вересня, 2024
Як карають добрих людей за їх добро. Прочитайте до кінця!

Як карають добрих людей за їх добро. Прочитайте до кінця!

Як карають добрих людей за їх добро.
Думаєте, якщо робити добрі вчинки і допомагати людям, вам не зроблять поганого? Ще як зроблять. Злодія пробачать, розбійника не спіймають, тиран зможе відмінно захиститися. А ось добро не прощають. На жаль, так. І приклади історії дуже сумні і повчальні.


Філософ Сократ вчив жити по совісті. А також роздавав безкоштовні добрі поради.


За доносом бездарних і заздрісних “поетів” і “ораторів” Сократа засудили до смерті.
Сократ був так збентежений безглуздими звинуваченнями, що не захищався в повну силу. Це ж дурість якась!
І що? Сімдесятирічного Сократа стратили.
Або ось лікар Земмельвейс. Він порадив колегам-лікарям мити руки перед тим, як пологи приймати. А не відразу лізти немитими руками до породіллів, після того як чумні трупи розкривав. Сам Земельвейс мив руки. І у нього жінки рідко помирали від зараження крові. Такий він помітив дивовижний факт.
Він так всім остогид з миттям рук, що його запроторили до божевільні. Тоді часи були гуманними. Страчувати не стали. Лікар помер в лікарні для божевільних.
Або теж не шкідлива акушерка була, Анжеліка дю Кудро. Здобула освіту і почала роз’їжджати по провінції, навчати жінок акушерському ремеслу. Чотири тисячі жінок безкоштовно навчила цієї потрібної професії. Їздила по всій Франції без відпочинку, займаючись своєю благородною справою.


Чим скінчилося? Одному лікареві не сподобалося, що нахабна акушерка вчить бідних жінок. Тільки лікар може приймати пологи! А то, що лікарів в селах немає, так це не привід дозволяти акушеркам мракобеснічати. Нехай самі народжують. А якщо помруть – така у них доля. Наука найважливіша!
І цю дю Кудро позбавили права викладати. А потім убили, за деякими відомостями. Або вона сама померла від гіркоти і образи? Вона вже немолода була. І пізно було їй пояснювати, що добрі вчинки ще швидше призводять до покарання.
Злочинці готові брехати, ховатися і захищатися. З тиранами зв’язуватися небезпечно. Ну їх. Обійдемо їх стороною. Від них всього можна очікувати.


А ось доброго карати – мила справа. Безпечно і зручно.
І це я далеко не всі випадки розповіла, коли добрі люди були покарані. Так що спокушатися не треба. Робите добро – будьте готові до того, що доведеться захищатися. Або бігти. Мені сумно писати про це, повірте. Але це гірка правда. І багато хто переконався в цьому на власному досвіді …

© Анна Кір’янова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *