28 Червня, 2024
Як характер батьків впливає життя дитини: нове дослідження

Як характер батьків впливає життя дитини: нове дослідження

Особистісні особливості батька та матері серйозно впливають на те, як складеться доля їхніх дітей. Як саме пояснюють американські психологи

Деякі риси характеру батьків успадковуємо, як і схильність до певних видів занять. Найчастіше, якщо тато в дитинстві пробував писати оповідання, із сина може вийти журналіст, а якщо мамі непогано давалися мови — то й донька із задоволенням вивчатиме не лише англійську, а й французьку. Проте річ не лише в генетиці, впевнені психологи з Вашингтонського університету (США), стаття яких з’явилася у журналі Infant and Child Development.

Вчені проаналізували відомості про майже 9,5 тисяч дітей у віці 11-17 років та їхніх батьків. Починаючи з 1984 року, респонденти проходили різні опитування з приводу атмосфери в сім’ї, показників здоров’я, успішності в школі та інших активностей.

Також діти та батьки пройшли тестування, щоб визначити свої основні особисті якості.

  • екстраверсія чи товариськість;
  • доброзичливість та схильність до співпраці;
  • сумлінність, відповідальність та організованість;
  • нервозність та тривожність;
  • відкритість усьому новому, інтелект та креативність.

Дослідники стверджують: хоча особистісні риси дитини грають величезну роль у тому, як складається її життя, не можна скидати з рахунків вплив особистості батьків.

Наприклад, у школі гірше встигали діти батьків-екстравертів. А якщо мати чи батько були тривожними та емоційно нестабільними, діти частіше страждали від ожиріння, простудних захворювань та не мали захоплень.

Набагато більше хобі було у дітей, батьки яких демонстрували такі риси характеру, як емоційна стабільність, дружелюбність, сумлінність та відкритість до нового досвіду. Вони також мали краще здоров’я, і в школі вони отримували більше хороших оцінок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *