18 Травня, 2024
«А може вже досить… » – 10 речей, за які жінка не повинна вибачатися. Ніколи

«А може вже досить… » – 10 речей, за які жінка не повинна вибачатися. Ніколи

Який би вибір ми не робили в житті, завжди знайдеться той, хто вважатиме за можливе засудити нас або вказати, як було б «правильніше».

Пора перестати звертати на це увагу і позбутися від почуття провини за те, як ми влаштовуємо своє життя. Про це колонка лайф-коуча Дебрі Смуз.

Уявіть ситуацію: ви замовляєте лате без кофеїну, а вам приносять подвійний еспресо. Що ви скажете? «Вибачте, але це, здається, не зовсім те, що я замовляла»? Все вірно. Тільки ось слово «вибачте» краще прибрати.

Недавнє дослідження показало, що жінки вибачаються частіше за чоловіків. І не тому, що ми більш ввічливі. Річ у тому, що суспільство десятиліттями насаджувало почуття провини за те, що у нас взагалі є своя думка або бажання і потреби. Пора перестати просити вибачення за те, що ми існуємо, і за те, який вибір робимо. Ніколи не вибачайтеся за …

1. Свій «любовний статус»

Бути вільною (не самотньою, а саме вільною) не злочин, як би часто не натякала на протилежне ваша мама, яка запитує, коли ж нарешті вона побачить вас в білій сукні. І якщо у вас є партнер і ви з якихось причин не хочете вступати в офіційний шлюб, це теж не злочин. Без штампа в паспорті цілком можна жити, насолоджуючись товариством одне одного.

Ви заміжня і щасливі в ролі домогосподарки? Це не менш гідний вибір, ніж будь-який інший, якщо ви задоволені та відчуваєте себе на своєму місці. Яким би не був ваш статус на Facebook, ваша особистість не визначається ситуацією на особистому фронті. Неважливо, хто і що про це думає. Це ваше життя, і прожити його вам, а не мамі або подругам, які точно знають, як треба.

2. Те, як ви використовуєте матку

Так, вибачте (ой, знову вибачення!) за прямолінійність, але саме так це і називається. Батьки втомили натяками, що хочуть побавити онуків, в той час, як ви твердо знаєте, що материнство не ваш шлях? Ви маєте на це повне право і не зобов’язані за це виправдовуватися, навіть якщо через десять років передумаєте. Або не передумаєте.

Народжувати чи ні, як часто народжувати, скільки разів народжувати – стосується тільки вас

А може, вам твердять, що всього лише одну дитину народжують тільки егоїсти? Або подруга з піною біля рота доводить, що земля перенаселена і народжувати третю дитину – чисте безумство (а ви-то хочете п’ятьох)? Це тільки ваш вибір. Народжувати чи ні, як часто народжувати, скільки разів народжувати – стосується тільки вас. Навіть якщо мова про сурогатне материнство (вважайте, це орендована матка, тобто тимчасово ваша). Бути мамою – довічний вибір, і не варто приймати такі рішення на догоду чужим переконанням.

3. Те, як ви виховуєте дітей

У вашому будинку нема бруду, діти чисті та охайні, собака не гавкає і виконує всі команди, а хтось із друзів все одно зронив: «У справжніх мамів такого порядку не буває»? Або ваша дитина дивиться мультфільм, поки ви вирішили на десять хвилин розслабитися за чашкою ранкової кави, і ви відчуваєте провину: хороша мама займалася б зараз розвитком дитини, а не включила мультик? А може, ви потай не можете дочекатися дня, коли діти нарешті виростуть і покинуть батьківське гніздо? Хоч би що там було, не лайте себе. Ви робите все, на що здатні. Ніхто не може сказати, що це таке – бути «справжньою мамою». Тому ви й є справжня мама, яка є.

4. Те, як часто ви займаєтеся сексом

Вважається, що найщасливіші пари займаються сексом не менше двох разів на тиждень. А якщо вам з чоловіком досить одного разу – значить, шлюб на межі розпаду? Або ви вважаєте за потрібне виправдовуватися за підвищене лібідо, коли подружки підіймають брови на ваші одкровення на кшталт «А у нас по три рази на день»? Поки вас із партнером влаштовує частота інтимних контактів, нічия думка не повинна вас хвилювати. Коли ми займаємося сексом всупереч бажанню, це завдає шкоди психіці та стосункам.

Кожен день, двічі в тиждень, раз на місяць … Це не характеризує ні ваш союз, ні силу любові, ні ступінь щастя. Головне, щоб вам було добре так часто, як хочеться.

5. Наскільки ви успішні

Вам вже за 30, а ви ще не заробляєте шестизначні суми? Значить, у вас немає амбіцій і ви невдаха. Закохані у свою роботу і з задоволенням штурмуєте кар’єрні висоти? Ви дуже зациклилися на цьому. Домоглися успіху, але приховуєте це, щоб вам не заздрили? А може, ви ВЛД – всього лише домогосподарка? Як не соромно, адже у вас був такий потенціал.

У кращому випадку ви ненадовго відчуєте гордість, але слідом за нею прийде розчарування

Кожен, хто вимовляє цю фразу, повинен спочатку спробувати бути «всього лише домогосподаркою» і паралельно ростити дітей – напевно, його сильно здивує, скільки сил і того самого потенціалу це вимагає.

Чим би ви не займалися і скільки грошей не заробляли, робота важлива не тільки для вас, а для всього суспільства. А спроби дотягнутися до планки успіху, встановленої іншими людьми, не приведуть ні до чого хорошого. У кращому випадку ви ненадовго відчуєте гордість, але слідом за нею прийде розчарування, тому що це не те, до чого лежить душа.

6. Те, як ви фарбуєтеся або не фарбуєтеся

У вас йде година на те, щоб зробити макіяж, ви постійно дивитеся відеоролики, в яких б’юті-блогери вчать прекрасному? Або можете вийти з дому через 10 хвилин після того, як продзвонив будильник, і вважаєте, що сьогодні маєте чудовий вигляд? А може, ви ідейний прихильник природності в зовнішності? Це виключно ваш вибір. Витрачати половину зарплати на косметику або відмовитися від неї взагалі не злочин проти суспільства. Якщо складний і незвичайний макіяж покращує вам настрій, продовжуйте в тому ж дусі. Якщо вірите, що немає нічого прекраснішого від того обличчя і кольору волосся, якими обдарувала вас природа, ви молодець. Головне, бути впевненою у своєму виборі та не вважати за потрібне за нього виправдовуватися.

7. Те, як ви одягаєтеся

Чи вибираєте ви джинси з футболками, чи закохані в дизайнерське взуття або прихильник суворої класики, це нікого не стосується, навіть того, хто із завзятістю, гідною кращого застосування, твердить: «Жінці у твоєму віці не варто так одягатися».

Ваше самовідчуття – набагато кращий орієнтир, ніж модні поради

Вибір одягу відбивається на самопочутті. Який стиль дозволяє вам відчути себе королевою світу? Косуха і чоботи? Відмінно! Плаття до підлоги та шпильки? Чудово! Зробити вибір можете лише ви самі, але ніяк не батьки, друзі чи бабусі біля під’їзду. Ваше самовідчуття – набагато кращий орієнтир, ніж модні поради.

8. Те, як виглядає ваше тіло

Ви можете пишатися кубиками на пресі або любити пишні стегна. Що б вам не показували ваги, який би розмір одягу ви не носили, це не визначає вашу особистість. Це відноситься до довжини ніг, розміру і форми грудей і помітного або плаского живота. Ніхто не має права засуджувати за те, як виглядаєте в купальнику або без нього. Важливо тільки, чи комфортно вам у вашому тілі.

9. Ваш вік

Любити свою сивину або відвідувати косметолога, який приготував укол ботоксу? У сучасному суспільстві занадто багато правил, які вказують жінкам, що їм можна і не можна робити із зовнішністю і віковими проявами. Але хто придумав ці правила і чи зобов’язані ми їм слідувати, як це робити, якщо вони суперечать одне одному?

Ніяк. Якщо нас змушують виглядати молодшими за свої роки, це означає, що ми повинні соромитися природного процесу старіння. Якщо нас примушують виглядати відповідно віку, це означає, що ми повинні соромитися бажання і можливостей зберегти молодість як можна довше. І те й інше – дикість, досвід показує, що зберігати молодість духу можна і в 90 років – вся річ у тому, як живете і як ставитеся до життя. А якщо думаєте, що вам не завадить укол ботоксу, ніхто не має права засуджувати.

10. Маленькі задоволення

Хтось не може почати день без кави з «Старбакса», хтось раз у два тижні робить педикюр, хтось спить і бачить новий штамп у закордонному паспорті. І завжди знайдеться той, хто скаже: «Не розумію, навіщо ти витрачаєш на це стільки грошей». Якщо ви не влазите в борги заради цих задоволень і вони дарують вам радість, продовжуйте робити те, що подобається. Життя коротке, і ми постійно натрапляємо на труднощі, так що мантру «Порадуй себе при першій же можливості» варто було б засвоїти всім без винятку.

Перестаньте витрачати коштовну енергію на виправдання і пояснення, які не зобов’язані давати. Перестаньте просити вибачення за своє життя, і воно відразу стане кращим.

Яка Ваша думка з цього приводу? Чи правдиві слова психолога? Діліться думками в коментарях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *