18 Травня, 2024
“Все буде так, як ти не хочеш”: 8 ознак того, що вами маніпулюють Woman with mental health problems is sitting desperate on the floor and crying and her dog is next to her

“Все буде так, як ти не хочеш”: 8 ознак того, що вами маніпулюють

Ознаки емоційної маніпуляції визначити не завжди просто, особливо якщо маніпулює той, кого ми дуже любимо та кому довіряємо.

Маніпуляцією у відносинах можна назвати дії, створені задля встановлення контролю за партнером. Ця поведінка, як правило, спрямована на заподіяння болю та вчинення зради.

Ось 8 найпоширеніших ознак того, що вами маніпулюють:

1. Сумнів у своїй реальності.

Газлайтинг – це очевидна стратегія маніпуляторів. З її допомогою вони намагаються порушити логічне розуміння та приглушити внутрішнє чуття жертви. Газлайтинг часто відбувається за допомогою тактичних розмов, що відривають від реального світу.

Це спрощує завдання маніпулятора на переконання жертви довіритися його думці та баченню. Формування сумнівів у нашому світогляді та інстинктах автоматично робить залежними від маніпулятора та сприйнятливими до його спроб контролю.

2. Емоційна насиченість відносин.

У романтичних відносинах не повинно бути жодного натяку на маніпуляцію. В іншому випадку це призведе до нав’язування сили за допомогою сильного та пристрасного зв’язку між партнерами. Базовими елементами успішної маніпуляції є надмірна наполегливість, любовне бомбардування та невизначеність.

Якщо партнер перебуває у постійному незнанні і поводиться занадто емоційно, маніпулятору стає простіше захопити над ним контроль.

3. Боязнь бути покинутими.

Більшість жертв емоційної маніпуляції у відносинах не беруть до уваги очевидні її ознаки, тому що бояться бути покинутими і самотніми. Тому вони, як правило, мовчки страждають від насильства.

Це призводить до встановлення токсичних і хворих відносин, які негативно впливають на їх емоційне і психічне здоров’я. Страх — це перша ознака маніпуляції та сигнал про необхідність розірвати такі стосунки.

4. Внутрішнє відчуття, що щось негаразд.

Дуже часто нам здається, що щось не так, хоч на перший погляд все виглядає нормальним. Це наше внутрішнє чуття попереджає нас про маніпуляцію, тому що воно здатне розрізняти сенсорні сигнали. Інстинкти посилають у мозок інформацію, а він піднімає сигнал тривоги про загрозу, що наближається. Усе це відбувається у підсвідомості. І до своєї інтуїції варто дослухатися.

5. Невпевненість у собі.

Основна мета маніпуляції – встановлення контролю над іншою людиною. Найпростіший спосіб досягти цього – викликати в неї почуття невпевненості у собі. Маніпулятори часто використовують слабкі сторони своїх жертв, щоб зробити їх вразливими. Через це у жертв розвивається комплекс неповноцінності.

6. Залежність.

Перший крок кожного маніпулятора полягає в тому, щоб змусити жертву впасти у повну та безнадійну залежність від нього. Маніпулятори намагаються зробити так, щоб у жертви не було нікого, до кого можна було б звернутися за допомогою у важку хвилину. Надзвичайна надійність людини це очевидна ознака маніпуляції. Жертви ізолюються від своєї родини, друзів та у фінансовому плані. Обмеження їх ресурсів та впливу ззовні дає маніпулятору повний контроль.

7. Порівняння з іншими людьми.

Маніпулятори завжди порівнюють своїх жертв з іншими людьми, що змушує останніх відчувати свою неадекватність. Зрештою, у жертв формується почуття недосконалості у всьому, що вони роблять, а це спонукає їх постійно змагатися з оточуючими. Це призводить до згубної тривожності та емоційної нестабільності.

8. Довіра членів сім’ї та друзів.

Маніпулятори намагаються завоювати довіру членів сім’ї та близьких друзів своїх жертв. Це допомагає їм ізолювати жертву та отримати над нею повний емоційний контроль. Більше того, такі відносини використовуються з метою маніпулятора для розвитку у його жертви емоційної та психологічної нестабільності.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *