12 Травня, 2024
В Україні фіксують дефіцит електроенергії: енергетики звернулися до українців і назвали “важливі години”

В Україні фіксують дефіцит електроенергії: енергетики звернулися до українців і назвали “важливі години”

В Україні кілька днів поспіль фіксують дефіцит електроенергії. Навіть без обстрілів з боку РФ, але в результаті зростання споживання через похолодання графіки планових відключень стають все більш імовірними. Експерти вважають, що відключення почнуться за середньої добової температури в 10 градусів морозу. Проте офіційно енергетики радять українцям скоротити споживання. Мовляв, це може допомогти уникнути відключень через зростання споживання. Про те, як приготуватись до відключень електроенергії і що варто зробити кожному, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Енергетики просять українців економити: ситуація в енергосистемі значно змінилась

Похолодання в Україні вже призвело до зростання попиту на електроенергію на 11%. І це при тому, що температура опустилась усього на 6 градусів. Зима ще навіть не почалась і, ймовірно, найбільші проблеми попереду. Раніше експерти з питань енергетики прогнозували: графіки планових відключень доведеться вводити у разі зниження температури до позначки 8-10 градусів морозу (в середньому за добу).

Але такі прогнози не озвучували ані в “Укренерго”, ані в Міністерстві енергетики. Там регулярно заявляють: графіки відключень планують вводити у тому випадку, якщо Росія завдасть успішної атаки на українську енергетику й іншого варіанта не буде. Проте і без значного зниження температури та масової атаки на енергосистему вже було зафіксовано перший дефіцит електроенергії в системі через морози. Це відбулося 22 грудня. Дефіцит також зафіксували і наступного дня, 23 листопада.

Росія не просто атакувала значну кількість електростанцій минулої зими (далеко не всі з них вдалося повністю відновити), але і захопила найбільшу українську атомну станцію – Запорізьку АЕС. Тому тієї електроенергії, яка є, недостатньо, щоб компенсувати високе споживання.

У такому випадку є два сценарії:

обмежити споживання віяловими відключеннями;

імпортувати електроенергію з-за кордону.

З імпортом теж є певні труднощі, пояснив в ефірі телемарафону голова “Укренерго” Володимир Кудрицький. Купувати стільки, скільки є пропускної спроможності, не вийде. Тому що в Україні ціна значно нижча, ніж у сусідніх країнах ЄС, і формується за іншими принципами.

“Це пов’язано з тим, що в Україні ціна нижча, ніж у європейських сусідніх країнах. “Укренерго” забезпечило технічну здатність імпортувати до 1200 МВт з Європи. Сьогодні максимально ми імпортували 500 МВт, це тільки в одну годину, а так – і того менше. Причини недостатнього імпорту більше економічні або регуляторні, оскільки ціна в Україні формується дещо по-іншому, ніж у Європі”, – розповів він.

Замість імпорту Україні доводиться просити про аварійну допомогу в сусідніх країн і платити за неї ще більше, ніж у разі імпорту. До того ж на початку минулого опалювального сезону ситуація була кращою. Теплові електростанції, які допомогли утримати енергосистему минулого року, зараз не можуть витримувати високе зимове навантаження. Хоч саме обладнання виснажене, однак енергетики цього року фізично захистили енергетичні об’єкти значно краще, ніж минулого року.

Якими можуть бути графіки відключення

Графіки планових відключень розробили ще кілька місяців тому. Так роблять щорічно, але застосують їх тільки в критичній ситуації. В деяких регіонах період без електропостачання може складати близько семи годин у тому випадку, якщо РФ здійснить чергові воєнні злочини та атакує українську енергосистему.

Наприклад, у Київській області графік має такий вигляд: дві години без електроенергії, чотири години можливих відключень та дві години з електроенергією. Більш складна ситуація очікується у Києві. Енергетики припускають, що тривалість гарантованих відключень становитиме чотири години, протягом трьох годин – період можливих відключень. І лише дві години – гарантований період зі світлом. У Дніпрі можливий графік чотири на вісім. Тобто мешканці Дніпра, ймовірно, будуть чотири години з електроенергією і стільки ж – без неї.

На Одещині такий графік: три години з відключеннями, три години з можливими відключеннями та три години з електроенергією. Тож найскладніша ситуація у столиці. Тут є проблема з доставкою та розподілом електроенергії. Водночас у столиці через велику кількість стратегічних об’єктів також найнадійніша система ППО.

“Частину теплових енергоблоків усе ще відновлюють після влучань ракет та дронів, а частина вимушено зупиняється на аварійний ремонт через збільшення навантаження. Резерву генерації, як до повномасштабного вторгнення, немає – адже частина енергообʼєктів опинилася на окупованих територіях, зокрема Запорізька АЕС, яка забезпечувала до 25% генерації. Це складна ситуація, проте з нею можна впоратися, якщо розумно споживати електроенергію”, – пояснюють в “Укренерго”.

Енергетики просять скоротити споживання в певні години

“Влітку ми просили вас максимально економити ввечері після 19:00. Тепер найкритичніші години – з 17:00 до 19:00, а потреба в раціональному ощадливому споживанні є з 9:00 до 19:00″, – звернулись енергетики до українців. Справа в тому, що разом з похолоданням змінилася ситуація і з навантаженням на енергосистему.

Пік навантаження зранку, коли всі збираються на роботу, і ввечері, коли повертаються додому. Для того, щоб уникнути відключення електроенергії, варто вже зараз дотримуватись простих правил використання електроенергії. Щонайменше не варто вмикати потужні прилади одночасно.

Найбільш енерговитратні прилади:

комп’ютер або ноутбук (5 годин на день) – від 20 до 81 кВт*год;

холодильник (цілодобово) – від 17,1 до 38,4 кВт*година (залежно від класу енергоефективності).

Третю та четверту позицію зайняли телевізор та пральна машина. При цьому якщо холодильник відключати від мережі не рекомендують, використання телевізора, комп’ютера і пральної машини можна скоротити або перенести на день.

ТБ (5 годин на день) – від 6,5 до 30 кВт*год на місяць (залежно від телевізора);

пральна машина (двічі на тиждень по годині) – від 17 до 25 кВт * год на місяць.

Що цікаво, якщо відмовитися від електричного чайника, можна заощадити до 22 кВт*годину на місяць. При цьому мікрохвильова піч за такий самий час у середньому споживає вдвічі менше електроенергії. Електричний чайник (година на тиждень) – споживає від 10 до 22 кВт*година.

Українцям також варто готуватись до можливих тривалих відключень. Тримати зарядженими павербанки, зарядні станції тощо. А для того, щоб скоротити тривалість відключень (або навіть не допустити їх), необхідно споживати розумно та економити електроенергію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *