4 Травня, 2024
Головні правила вирощування столового буряка. Коли сіяти та як правильно доглядати

Головні правила вирощування столового буряка. Коли сіяти та як правильно доглядати

Для гарного врожаю столового буряку, потрібно підготувати грядку та придбати насіння. Буряк можна висівати розсадним способом чи відразу насінням у відкритий ґрунт.

Підготовка землі перед посадкою насіння буряку.

Восени покладіть на грядку перепрілий перегній чи компост в розрахунку 1 відро на 1 м2 площі та по 1 ст. л. суперфосфату й сульфату калію. У глинисту землю додайте змішаний торф з піском в пропорції 2:1. При підвищеній кислотності ґрунту – потрусіть його доломітовим борошном в кількості 300 грамів на 1 м2 площі чи вапном 300 грамів на 1 м2. При неможливості зробити таку підготовку восени, проведіть її ранньою весною.

Використовувати свіжий тваринний гній не можна.

Після ґрунт ретельно перекопайте, підрівняйте грядки та зробіть борозенки на глибину 3 см з відстанню між ними 30 см.

Підготовка насіння буряку.

На передодні висіву насіння столового буряку покладіть у просту тканину та замочіть в теплій воді на 48 годин. Воно трішки проклюнеться та швидко зійде на грядці. Міняйте воду двічі на день.

Розсадний спосіб.

На початку чи всередині квітня приготуйте землю для вирощування розсади буряку. Її можна купити в спеціалізованій крамниці чи приготувати власноруч. Для цього змішайте городню землю 2 частини, промитий пісок 1 частина, торф 4 частини та перегній 2 частини. Візьміть 5 кг суміші та змішайте з 0,5 склянкою дерев’яного попелу й рясно полийте розчином Фітоспорину. Далі наповніть цією сумішшю ящики та висійте пророщене насіння буряку. Прикрийте їх поліетиленовою плівкою та перенесіть в тепле місце чи теплицю, з температурою близько 20 градусів. Як тільки з’являться перші паростки розсади, перенесіть її в більш прохолодніше місце, де температура буде 15 градусів. Через 14 днів підживіть її наступним добривом: «Малишок», «Здоровань» та «Фертика». Пересадіть розсаду в землю при появі на ній три справжні листочки. Гарним місцем для буряку може бути грядка таких попередників: боби, огірки, морква, гарбузи, баклажани. Цей спосіб дасть можливість виростити буряк набагато раніше.

Правила посіву у відкритий ґрунт.

Земля повинна прогрітися до 10 градусів. Ранній сорт буряку висівають в середині травня, середній та пізній на початку чи всередині червня.

Посіяне насіння в борозни засипте землею змішаною з торфом. Від зворотних морозів ділянку вкрийте агроволокном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *