17 Травня, 2024
Досвідчений лікар: «10 симптомів дефіциту омега-3 та 6, про які Ви повинні знати…»

Досвідчений лікар: «10 симптомів дефіциту омега-3 та 6, про які Ви повинні знати…»

Як ви сприймаєте жирну їжу?

Багато з нас відмовляються від неї, вважаючи шкідливою, що сприяє набору зайвої ваги. Однак недолік корисних жирів загрожує чималими проблемами для нашого організму. Найшкідливіші з них – проблеми зі шкірою, слизовими, неправильний теплообмін і дратівливість. Якщо низькожирова дієта триває довго, можуть виникнути проблеми з серцем, печінкою, жовчним міхуром.

Ми в Отож зібрали неочевидні симптоми, які видає нам організм, коли йому хочеться жирненького, а ми не дозволяємо.

Омега-3 та 6 – це незамінні жирні кислоти, які є життєво важливими в будь-якій здоровій дієті.

Це тому, що наше тіло не може їх виробляти, а вони є основними складовими структури наших клітин.

Ви завжди маєте про це пам’ятати. Проте, як не дивно, багато людей, як правило, забувають про омега-3 і омега-6. Вони, як правило, є в жирах, зокрема в:

  • Авокадо
  • Риба
  • Горіхи
  • Яйця
  • Оливки

Ми боїмося їх їсти, тому що від них можна “погладшати”, але насправді організм потребує регулярної дози цих здорових корисних жирів.

Це тому, що вони служать різноманітним функціям і процесам, життєво важливим для нашого здоров’я, включно з метаболізмом.

Сьогодні ми пропонуємо збільшити споживання незамінних жирних кислот омега-3 та омега-6. Ви помітите різницю, і ваше тіло буде вдячне за це!

Чим насправді є жирні кислоти омега-3 та омега-6?

жирні кислоти - продукти

Ми знаємо, що сьогодні є безліч продуктів, які штучно збагачені омега-3 та омега-6. Наприклад, смузі, молоко та масло з додаванням цих компонентів.

Вони допомагають, ми не можемо це заперечувати. Однак, якщо врахувати те, що наше тіло не виробляє їх, ідеальним варіантом є використання природних джерел, таких як лосось, горіхи, лляне масло або броколі.

  • Лінолева кислота (омега 6) – це найвідоміша довголанцюгова жирна кислота, яка в основному трапляється у всіх типах насіння, сушених фруктах та в олії, наприклад, соняшниковій олії.
  • З іншого боку, кислоти омега-3 є в жирній рибі, морепродуктах, бобових, оливковій олії, горіхах та мигдалі.

Обидві жирні кислоти омега-6 та омега-3 є структурними компонентами клітинних мембран і необхідні для нескінченного числа органічних процесів.

Вони також є важливим джерелом енергії.

Симптоми дефіциту жирних кислот омега-3 та омега-6:

1. У вас суха шкіра і проблеми з волоссям

Лущення і роздратування шкіри, лупа, випадання волосся – всі ці ознаки можуть говорити про те, що організму не вистачає жирних кислот. Їх не дарма називають елементами краси, адже їх присутність в організмі – запорука блискучого волосся, міцних нігтів і здорової шкіри.

Клітини шкіри захищені мембранами, які складаються з жирних кислот омега-3 та омега-6. Саме вони надають шкірі еластичність, утримують вологу. Коли це трапляється, ми більш чутливі до інфекцій, а також страждаємо від поганого загоєння ран. При їх дефіциті захисні властивості шкіри сильно знижуються, настає передчасне старіння.

Використання косметики не врятує ситуацію, адже вона діє тільки в верхніх шарах шкіри та усуває наслідок, а не причину.

Ідеальні продукти для шкіри та волосся: риба, броколі, рослинна олія, горіхи.

2. Передчасні пологи

Попри те, що причини збільшення частоти передчасних пологів не є чітко зрозумілими, однак такі чинники, як вік матері, вживання тютюну, стрес і низький рівень омега-3 та омега-6, можуть бути одними з причин.

Цей тип жирів сприяє правильному розвитку ембріона під час вагітності.

Вони є одними з виняткових чинників, що забезпечують правильну функцію клітини та процеси, необхідні для досягнення повноцінно здорової дитини.

Ми знаємо, що дієта є основною під час вагітності, і такі елементи, як вітамін D, кальцій та незамінні жирні кислоти, є незаперечними її союзниками.

3. Проблеми з серцем

Вживання продуктів, багатих на омега-6, допомагає створити неймовірний захисний ефект для серця. Вони дають нам енергію і допомагають знизити рівень холестерину та тригліцериду.

Зі свого боку жирні кислоти омега-3 зменшують ризик страждання від тромбозу, зменшують зростання атеросклеротичної бляшки та допомагають регулювати запалення.

Важливо це мати на увазі та спробувати споживати більше природних джерел цих видів жирів.

4. Надмірна втома

Ніколи не забувайте про це: у будь-якій дієті для втрати ваги, ви ніколи не повинні повністю вилучати споживання жирів, особливо жирних кислот омега-3 та омега-6.

Серед інших проблем, це може викликати гостру нестачу енергії.

Багато наших калорій має надходити з жирів, тому необхідно вживати їх у стравах щодня у розумних кількостях.

Таким чином, ви будете мати більше енергії.

5. Ви постійно хочете їсти

Якщо ви весь час голодні, значить, проблема нестачі жирів вже існує. Коли недолік жирів переходить в хронічну форму, то вона може відчувати почуття голоду навіть після дуже ситного прийому їжі.

Цікаво, що корисні жири по-різному впливають на процес насичення. Щоб швидко і надовго придушити почуття голоду, віддавайте перевагу червоній рибі, тофу, козячому сиру, волоським горіхам. Авокадо, овочі та рослинні олії в цьому випадку менш ефективні.

6. Синдром сухого ока

Неприємні відчуття, сухість і почервоніння очей – ці ознаки окулісти відносять до синдрому сухого ока. Але проблема виникає не тільки через довгу роботу за комп’ютером і сухого повітря, але і через брак жирів в раціоні.

Річ у тому, що жирні кислоти впливають на вироблення слізної плівки, яка захищає і зволожує око. При їх нестачі знижується рівень природного зволоження. Це особливо гостро відчувають на собі люди, що носять контактні лінзи.

Кращі продукти для здоров’я очей – чорна смородина, жирні сорти риби, морепродукти, гарбуз, броколі, шпинат.

7. Вам складно зосередитися

Мала кількість жирів поступово призводить до порушення роботи мозку: погіршуються пам’ять і мислення, людині важко сконцентруватися. Достатня кількість ненасичених кислот дозволяє налагодити роботу нервової системи, нервові закінчення починають швидше передавати сигнали і, як наслідок, інформацію в мозок.

Найкраще розумову діяльність стимулюють жирні кислоти омега-3, тому в даному випадку ваші головні помічники – це лосось, тунець, насіння льону, квасоля, морепродукти.

8. Ви ніяк не можете схуднути

Їсти жирне і худнути – звучить не дуже правдоподібно, як ви вважаєте?

Але насправді дієтологи давно з’ясували, що найефективніше зниження ваги відбувається, коли ми зменшуємо кількість простих вуглеводів в раціоні, а частку корисних жирів збільшуємо. Спробуйте цей спосіб, особливо якщо ви зіткнулися з так званим ефектом плато – вага стоїть на місці, хоча до цього активно худли.

9. Ви часто мерзнете

Вам холодно навіть тоді, коли об’єктивно температура в приміщенні або на вулиці комфортна? Це говорить про неправильний теплообмін, який може бути наслідком нестачі жирів, адже між рівнем жирів і здатністю організму утримувати тепло існує прямий зв’язок.

Щоб виправити ситуацію, додайте в раціон авокадо, запечений гарбуз, оливкову олію, горіхи.

10. Збільшення ймовірності розвитку запальних захворювань

запалення на пальцях

Коли ми говоримо про запальні захворювання, ми говоримо, наприклад, про ревматоїдний артрит.

Основна перевага продуктів, багатих жирними кислотами Омега-3, в тому, що вони знімають запалення в суглобах та ранкову скутість рухів. Вони зменшують набряк і біль, діючи як ефективні природні протизапальні речовини.

Однак пам’ятайте, що важливо їх їсти щодня. Лише постійне споживання принесе вам користь.

Наостанок, ми знаємо, що ви чули про омега-3 та омега-6 неодноразово.

Важливо пам’ятати, що йдеться не про модне харчування, а про добробут і якість життя.

А як у вас справи з «жирним» раціоном? Прислухайтеся до себе і будьте здорові!

Інформація призначена тільки для ознайомлювальних і освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Даний матеріал не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть у вас виникнути про стан здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *