18 Травня, 2024
Жіноче здоров’я після 45: прийшла пора турботи про себе

Жіноче здоров’я після 45: прийшла пора турботи про себе

Як почуває себе ваше серце?

До 45 років інфаркти у представниць прекрасної статі зустрічаються рідше, ніж у чоловіків. Однак клімакс позбавляє жінок цієї переваги.

Де краще робити комп’ютерну томографію За офіційними даними, ішемічна хвороба серця діагностується майже у чверті дорослого населення України, більшу частину якого (54%) становлять жінки. Щоб зрозуміти, як почувається ваше серце, однією електрокардіограмою не обійтися. До речі, ЕКГ після 45 років треба робити хоча б раз на рік. У число обов’язкових обстежень входить також аналіз крові. Важливим показником стану серця і судин є рівень холестерину в крові. Прийнято розділяти його на поганий і хороший. Перший, або холестерин низької щільності, здатний осідати на стінках судин у вигляді бляшок, перешкоджають кровотоку. Саме так розвивається атеросклероз. А ось хороший холестерин – високої і дуже високої щільності, навпаки, очищає стінки судин від поганого холестерину. Щоб коронарні судини не страждали їх співвідношення має бути оптимальним.

У жінок 45-50 років нормальним вважаються такі показники: кількість загального холестерину від 3, 94 до 6, 86 миллимолей на літр, кількість ліпопротеїнів низької щільності – від 2, 05 до 4, 82 ммоль на літр, кількість ліпопротеїнів високої щільності – від 0, 88 до 2, 25 ммоль на літр.

Отримавши такі результати аналізу, можна особливо не турбуватися – за умови, що ви не належите до групи людей з високим кардіо-васкулярним ризиком. Тобто ваші батьки не померли від інфаркту до досягнення пенсійного віку, у вас самої немає зайвої ваги, ви не курите, не зловживаєте алкоголем, робите вранці зарядку.

Чи не занадто у вас солодка кров?

Дуже важливий індикатор стану здоров’я – рівень цукру в крові. Він підвищується, коли в організмі мало інсуліну – гормону, який виробляють бета-клітини підшлункової залози. Інсулін відіграє важливу роль в процесі засвоєння глюкози, яку ми отримуємо з харчування, і перетворення її в енергію. Якщо інсуліну бракує порушуються всі види обміну речовин, насамперед вуглеводного обміну. У результаті підвищується рівень глюкози в крові, вона стає надто солодкою, що дуже небезпечно для судин і інших органів і тканин організму. Якщо показники глюкози в крові зашкалюють, розвивається цукровий діабет. Ось чому так важливо мінімум раз на рік перевіряти, чи не занадто у вас солодка кров.

Нормальними вважаються наступні показники: рівень цукру в крові натщесерце – від 3, 9 до 5,5 міллімолей на літр, через дві години після їжі – від 3, 9 до 8,1 ммоль на літр; рівень цукру в будь – який час доби в межах від 3, 9 до 6, 9 ммоль на літр.

Чим раніше ви дізнаєтеся, що рівень цукру у вас не в порядку, тим простіше запобігти розвитку цукрового діабету другого типу. Добстатньо буде скоротити кількість споживаних вуглеводів, позбутися від зайвих кілограмів і збільшити фізичні навантаження. Навіть при наявності хвороби за допомогою таких коригувань у способі життя до 40% пацієнток приводять свій організм в норму без прийому ліків.

В якому стані ваші груди?

У нашій країні онкологічне захворювання діагностується в одній з 37 жінок. Та найбільш розповсюджений рак молочної залози, щорічно вбиває понад 7 тисяч українок. Велика частина з них – це молоді жінки у віці від 30 до 54 років. У всьому світі першим методом скринінгу раку молочної залози визнана мамографія. Після 45 років її рекомендується проходити хоча б раз на рік. Це дозволяє виявити новоутворення в початковій стадії, коли хворобу ще можна побороти.

Не можна втрачати пильність і дамам з гормональними порушеннями, а також тим, хто переніс операції з видалення матки і яєчників. Спровокувати онкологічні захворювання в жіночій сфері можуть і часті аборти. На 30% збільшує ймовірність появи злоякісної пухлини куріння.

Якщо рак грудей був у вашої мами або бабусі, треба стежити за станом молочних залоз особливо уважно.

Чи Давно ви відвідували гінеколога?

Ще одним суто жіночим кілером вважається рак тіла та шийки матки. Щоб не дати йому жодних шансів, лікаря-гінеколога треба відвідувати не рідше одного разу на рік. Крім традиційного огляду, лікар досліджує шийку матки за допомогою кольпоскопа і обов’язково візьме цитологічний мазок. Якщо у пацієнтки виявлять дисплазію шийки матки та інші порушення, її направлять на консультацію до онкогінеколога. Більшість випадків раку шийки матки викликається вірусом папіломи людини. З інфікованих ними клітин може розвинутися злоякісна пухлина, якщо не провести таким пацієнткам своєчасне і ефективне лікування.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *