14 Травня, 2024
Завдяки йому були врятовані тисячі дитячих життів! Ернст Моро – лікар, який рятував дітей звичайним морквяним супом!

Завдяки йому були врятовані тисячі дитячих життів! Ернст Моро – лікар, який рятував дітей звичайним морквяним супом!

У наші дні при будь-яких недугах у дітей, зокрема, проблемі з травленням, батьки відразу біжать в аптеку, адже сьогодні існує маса засобів їх вилікувати.

Однак раніше навіть незначні розлади могли закінчитися летальним результатом. Так тривало довгий час, поки один педіатр не придумав просте, але разом з тим геніальне рішення, що врятувало тисячі маленьких життів.

Редакція «Отож» хоче поділитися з тобою чудовою історією лікаря, який зробив відкриття в медицині та врятував тисячі маленьких життів.

Морквяний суп

Страшно навіть подумати про це, але лише півтора століття тому рівень дитячої смертності був просто жахливим. Це не означає, що наші предки жили тільки до 35-40 років, ні. Найбільше на цей показник впливала дитяча смертність. Для дитини було проблемою не тільки з’явитися на світ, але і дожити до свого повноліття. На щастя, незабаром з’явилася людина, яка скоїла справжню революцію в лікуванні дитячих хвороб.

детская смертность

Ця воістину велика людина народилася більше ніж сто років тому в столиці сучасної Словенії, тоді це було всього лише невелике містечко Австро-Угорської імперії. Ернст Моро навчався в Австрії, в Граці, де та отримав ступінь доктора медицини. У 1906 році він отримав спеціалізацію педіатра в Мюнхені, а через два роки став професором в Університеті Гейдельберга.

За свою лікарську практику Моро зробив чимало важливих відкриттів, зокрема, вплинув на розвиток діагностики ДЦП. Згідно з методом Ернста, якщо біля голови дитини видати гучний звук, вона повинна розкинути руки, а після стиснути їх. Відсутність цього рефлексу, згідно з його гіпотезою, каже про пошкодження нервової системи.

Але на цьому внесок Моро в розвиток педіатрії не закінчується. Саме він відкрив користь лактобактерій для людського організму, запропонував стерилізувати дитячі пляшечки й придумав суміш для штучного вигодовування. Як ви прекрасно знаєте, все це широко використовується і до цього дня.

У 1908 році Моро зробив своє найважливіше відкриття, яке змогли пояснити лише через ціле століття. У той час показник дитячої смертності становив 25-30%. Тобто зі 100 дітей приблизно 25 не доживали навіть до року. Головна причина – банальна діарея. Моро придумав найпростіший рецепт, завдяки якому цей показник знизився вдвічі, – звичайний морквяний суп.

Його рецепт до банального простий: потрібно взяти 0,5 кг моркви та зробити з неї пюре, після залити літром води, підсолити й запарити до загального обсягу в один літр. Ось і весь рецепт, ця нехитра страва вилікує діарею у дитини.

Пояснити чудодійну силу цього супу змогли лише у 2002 році. Тоді стало зрозуміло, що кислі олігосахариди, що містяться в супі, заважають бактеріям прикріплятися до слизової оболонки. Ще одне дослідження показало, що такий суп лікує навіть діарею, яка стійка до антибіотиків.

Морква – справжнє джерело корисних речовин. Вона багата вітамінами А, С, Е, D, кальцієм, магнієм, фосфором і каротином. Також вона містить багато клітковини, завдяки чому виводить з кишківника шлаки та токсини. Так що цей суп не втрачає своєї актуальності й зараз.

На жаль, попри свої фундаментальні відкриття, Ернст Моро не отримав жодної премії, проте він домігся набагато більшого – порятунку тисяч дитячих життів. Він працював і займався своєю улюбленою справою до 74 років і напевно врятував ще багато життів. Цього цілком достатньо, щоб пам’ятати його і бути вдячними цій прекрасній людині!

Якщо тобі сподобалася ця надихаюча історія – поділися з друзями!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *