11 Травня, 2024
Заздрість – це хвороба душі: 8 ознак того, що вам заздрять. Так що перевірте ваше оточення!

Заздрість – це хвороба душі: 8 ознак того, що вам заздрять. Так що перевірте ваше оточення!

Поки ви чітко й обережно не розберетеся в похвалі або лестощах інших людей, не варто розглядати їх слова серйозно.

За всіма цими компліментами можуть ховатися таємні наміри стосовно вас. Таким чином, ви зможете звести до мінімуму можливість того, що їх, здавалося б, щирі компліменти насправді можуть обернутися лукавим ставленням.

«Заздрісні люди представляють проблему для інших, але водночас мучать самих себе» – Вільям Пенн.

Немає нічого гіршого, ніж досягнувши успіху, усвідомити, що люди, що оточують, не відчувають гордості за вас, а скоріше, культивують у собі заздрість. Крім того, емоційне ставлення може спровокувати на вкрай недоброзичливі вчинки, особливо якщо справа стосується ваших досягнень.

8 сигналів того, що хтось поруч відчуває до вас почуття заздрості

Психолог Стівен Стосні каже, що почуття заздрості «змушує вас думати про одне й те ж знову і знову, і чим більше ви це робите, тим далі ви віддаляєтеся від реальності. Емоції створюють ілюзію впевненості, а заздрість робить вас упевненим у вашому сприйнятті світу».

Кожному з нас доводилося відчувати на собі цю неприємну емоцію. Зовсім непросто відчувати, що інші люди вам заздрять. Нам властиво тримати під контролем власні почуття, але не під силу керувати емоціями інших.

Вміння розпізнавати ознаки заздрості допоможе вийти без втрат із неприємної ситуації.

1. Вам роблять нещирі компліменти.

Коли люди починають заздрити вам, як правило, в першу чергу вони розсипаються в компліментах. Вони можуть звучати як досить щиро, так і з зачаєною злістю. Однак варто вам вийти на хвилинку з кімнати, вони тут же почнуть закочувати очі.

Швидше за все, заздрісні люди забажають прикидатися, що не заздрять, а не безпосередньо висловлять свої емоції. Єдиний вихід, який допоможе в цій ситуації, самим щиро похвалити заздрісника, коли у нього щось дійсно виходить. Така поведінка допоможе людям побачити в вас хорошу і щиру людину, приборкає їх заздрість.

Доктор філософії та клінічний психолог Леон Ф. Зельцер каже:

«Поки ви чітко та обережно не розберетеся в похвалі або лестощах інших людей, не варто розглядати їх слова серйозно. За всіма цими компліментами можуть ховатися таємні наміри стосовно вас. Таким чином, ви зможете звести до мінімуму можливість того, що їх, здавалося б, щирі компліменти насправді можуть обернутися нічим іншим, як лукавим ставленням».

2. Ваш успіх не сприймають серйозно.

Зовсім не важливо, чого саме вам вдалося домогтися, або як важко вам довелося працювати для того, щоб досягти своєї мети, ваші заздрісники будуть завжди поводитися так, ніби вам просто пощастило.

Магістр М. Фарук Радван говорив:

«Люди, які найбільше вам заздрять, – це ті, хто найбільше потребують того, що ви маєте».

Не варто йти назустріч їх бажанням, швидше за все, це спровокує лише негативні розмови про вас. Тримайте себе в руках і не втрачайте впевненості. Не варто демонструвати свій успіх перед заздрісниками, оскільки ви тільки підсилите негатив щодо себе.

3. Виставляють напоказ свої досягнення.

Заздрісні люди, як правило, самі схильні демонструвати свій успіх, причому більшою мірою, ніж вони цього заслуговують. Такі люди ще більше намагаються хвалитися якраз у той момент, коли ви святкуєте свої досягнення. Як правило, заздрісники цілком здатні оголосити про свої заручини прямо на вашому весіллі.

Що змушує їх так чинити? Найімовірніше, вони не настільки успішні, як ви.

Боб Блай вважає:

«У нашому світі завжди існують люди, голови яких забиті негативними думками. І не обов’язково про тих, кому вони заздрять, але також про себе, свою передбачувану нездатність у досягненні цілей».

Такі люди можуть тверезо ставитися до своєї поведінки тільки в тих випадках, коли засмучені. Спробуйте висловити їм свою щиру похвалу щодо того, чого їм самим вдалося досягти. Для того, щоб змінити спосіб поведінки людини, найкраще показати їй, як це зробити, на своєму прикладі.

4. Вас наслідують

Люди, схильні до заздрості, підсвідомо хочуть здаватися кращими, ніж ви, або ж намагаються вас наслідувати. Для того, щоб відчути себе кращими, такі люди можуть імітувати вашу манеру спілкування або стиль одягу.

Замість того, щоб турбуватися, спробуйте надихнути їх слідувати своїм шляхом. Намагайтеся підбадьорювати їх у той момент, коли вони намагаються робити що-небудь самостійно. Покажіть їм: для того, щоб бути самим собою, зовсім не обов’язково наслідувати вас.

5. З вами змагаються

Заздрісним людям властива постійна боротьба за лідерство, тому що вони перебувають у перманентній гонитві за успіхом.

Психолог Мелані Грінберг пише, що такі люди «можуть становити небезпеку, а можуть бути занадто зарозумілими та хочуть здаватися кращими за інших».

Проте у вас може з’явитися бажання поставити заздрісника на місце. Якщо вони спробують вступити з вами в суперечку щодо підвищення на роботі, найкраще дотримуватися такої позиції: «Я з тобою не змагаюся». Якщо ви не станете їм потурати, вони втратять інтерес до конкуренції з вами.

6. Радіють через ваші помилки.

Заздрісна людина завжди радіє, коли у вас що-небудь не вдається, або коли ви отримуєте догану. І хоча такі люди можуть приховувати від вас свої справжні почуття, в душі вони завжди задоволені вашою поразкою.

Ставтеся до своїх помилок абсолютно спокійно! Ніколи не пізно сказати заздрісникам, що всі ми вчимося на своїх помилках. Якщо ви не будете показувати свого засмучення, у ваших заздрісників не вийде насолодитися вашими неуспіхами.

7. Пліткують за вашою спиною.

Заздрісники завжди умудряються таємно обговорити вас. Це абсолютно не смішно, через те, що їм властиво розпускати дуже негарні чутки. Для того, щоб зупинити таких людей, найкраще протистояти їм безпосередньо.

Відомий автор Джеймс Клір зазначає:

«Негатив людей – це якась стіна. Концентрація думок тільки на негативі, в результаті зможе запустити механізм. Негативні емоції, злість і почуття невпевненості в собі гарантовано переможуть. Ваше свідомість піде за тим, на чому зосереджена ваша увага. Критика і негатив не зможуть стати на заваді досягненню ваших цілей, але вони точно зможуть відвернути вас від нього».

Оскільки заздрісні люди, як правило, не налаштовані вороже, серйозної розмови може бути цілком достатньо для того, щоб змусити їх задуматися і перестати розпускати чутки.

8. Ненавидять вас без причини.

Якщо вас ненавидять без будь-якої на те причини, швидше за все, вам просто заздрять. Усвідомлення того, що ми ненависні іншим, коли ми не робимо нічого поганого, може бути дуже непростим випробуванням. Цілком можливо, що у вас виникне бажання сподобатися своєму заздріснику. Однак у вас може нічого не вдатися. У такому випадку краще просто викреслити таку людину з вашого життя.

Вам не потрібен цей негатив, і швидше за все, заздрісні люди самі мучаться з-за того, що невиправдано ненавидять інших. Просто відпустіть таких людей.

Заздрість – це дуже непроста ситуація для кожного з нас. У людини може з’явитися бажання висловити заздріснику все, що вона про нього думає. Однак спокійна і позитивна поведінка стане кращим способом вирішення проблеми, як для вас, так і для вашого заздрісника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *