14 Травня, 2024
Зaпaм’яmaйme цeй дeнь. Takorо нe бyлo 23 poku. Cьoгоднi в pocії тpaпuвcя вaлютний koлanc. A menep УBAГА

Зaпaм’яmaйme цeй дeнь. Takorо нe бyлo 23 poku. Cьoгоднi в pocії тpaпuвcя вaлютний koлanc. A menep УBAГА

Російська економіка вперше як мінімум у 21 столітті живе з дефіцитом торговельного балансу: у липні він становив мінус $0,1 млрд.

Російська економіка переживає наростаючий валютний голод у міру того, як доходи від експорту падають, зовнішня торгівля деградує до бартерних схем “у рублях”, а відтік капіталу набирає обертів. 

Поки валютний ринок пробивав дно за дном з євро дорожчим за 107 рублів і доларом майже по 98 рублів, на ринку міжбанківського кредитування у валюті стався повноцінний колапс. 

У вівторок, 8 серпня, ставка розміщення вільних доларів через операції РЕПО підскочила до дивовижних 33% річних – стільки були готові заплатити банки, щоби взяти короткостроковий кредит у “колег”. 

Долари на міжбанку дорожчають з липня: за ставки ФРС 5,5% доларове РЕПО в Росії минулого місяця обходилося в 7-12%, розповідає Андрій Хохрін, гендиректор “Іволга Капітал”. 

У серпні дефіцит валюти різко посилився. Середня ставка розміщення вільних доларів у серпні відлетіла до 18-19% річних, вказує Хохрін, додаючи, що у євро “схожа картина”. 

Росія, як і раніше, заробляє на експорті більше $30 млрд щомісяця, але 40% угод проходять “у рублях” і не приносять валюти на ринок. 

Ще майже третина оплачується в юанях, які одразу витікають назад до Китаю на оплату імпорту. 

Як результат найбільші експортери продають на біржі в середньому лише $300-350 млн на день – на 60% менше, ніж рік тому. 

Якщо виключити “рублеві схеми”, то російська економіка вперше як мінімум у 21 столітті живе з дефіцитом торговельного балансу: у липні він становив мінус $0,1 млрд. 

Приплив валюти на ринок від зовнішньої торгівлі фактично обнулився, зазначає Єгор Сусін, керуючий директор ДПБ Private Banking. 

З початку року долар подорожчав на 40%, і це не межа: курс дістанеться до 100, прогнозують “Альфа-банк”, “Тінькофф”, “Фрідом Фінанс” та “Алор Брокер”. 

Що буде далі, важко розуміють, можливо, навіть у ЦБ, каже Роман Блінов, старший трейдер ІК “Русс-Інвест”.

Діалог.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *