5 Травня, 2024
Каже нейробіолог, який все життя вивчає мозок: 4 золоті правила пояснюють, як бути щасливою жінкою

Каже нейробіолог, який все життя вивчає мозок: 4 золоті правила пояснюють, як бути щасливою жінкою

Осінь – це не тільки красиве опале листя різних кольорів, затишний плед, книжка в руці й найсмачніша кава … Часто саме в цей період на багатьох нападає осіння хандра.

Варто погоді після літа хоч трохи погіршитися, деякі з нас відразу відчувають безвихідь, відпрошуються, щоб попрацювати з дому, а на ділі хочуть тільки сидіти на підвіконні та сумувати, причому з келихом вина в руці або пива, кому що більше подобається.

Заведено вважати, що все це – перші дзвіночки осінньої депресії, яка завжди підкрадається непомітно. Але ж кожна людина хоче відчувати радість і щастя, незалежно від пори року і погоди за вікном.

як досягти щастя

На просторах Інтернету існує величезна кількість порад стосовно того, як досягти щастя. Ось тільки часто їх дають люди, які й гадки не мають, про що говорять.

Не будемо сліпо вірити псевдоастрологам та іншим «знавцям», а звернемося до науки та науковців. Наприклад, до нейробіологів. Вони цілими днями вивчають сіру речовину у твоїй голові і краще за всіх знають, що потрібно, щоб зробити нас щасливими.

як досягти щастя в родині

І сьогодні редакція «Отож» хоче поділитися з тобою знанням про 4 речі, які потрібні для щастя, на думку американського нейробіолога Алекса Корба.

А почнемо з того, що незрозуміла багатьом осіння хандра цілком логічно пояснюється рядом біохімічних процесів, що протікають в організмі в період з вересня до жовтня. Апатія, занепад сил і неможливість виконати елементарну роботу, яка потребує зусиль в будь-який інший час, пояснюються не лінню, а порушенням балансу між двома гормонами – серотоніном і мелатоніном.

Ось тільки осіння депресія пов’язана не тільки з гормональною перебудовою. Істотну роль відіграє багато різних факторів, в тому числі й психологічний.

Як стати щасливою жінкою

1. Важливе питання

Уже при перших ознаках осінньої хандри задай собі одне питання: «За що я вдячна долі ?»

Звичайно, скажеш ти, це все прекрасно, але невже почуття подяки створює біологічний вплив на мозок? Найцікавіше, що такі є! Причому це цілком обґрунтовано наукою. Виявляється, відомий антидепресант «Бупропіон» стимулює вироблення нейромедіатора дофаміну. Як і почуття подяки!

Звичайно, скажеш ти, це все прекрасно, але невже почуття подяки надає біологічний вплив на мозок? Найцікавіше, що так! Причому це цілком обґрунтовано наукою.

як досягти щастя в житті

Виявляється відомий антидепресант «Бупропіон» стимулює вироблення нейромедіатора дофаміну. Як і почуття подяки!

А знаєш, що робить препарат «Флуоксетин»? Антидепресантна дія поєднується у нього зі стимулювальною. Він покращує настрій, знижує напруженість, тривожність і почуття страху… По суті, він стимулює вироблення нейромедіатора серотоніну.  Так само як і почуття подяки.

як досягти щастя філософія

Підвищення рівня серотоніну – один із головних ефектів почуття подяки. Коли ти думаєш про те, за що ти вдячна долі, ти фокусуєшся на позитивних сторонах життя. Ця проста дія підвищує вироблення серотоніну в передній поясній корі мозку.

2. Розкажи, що ти відчуваєш

Тобі погано? Що це: туга, смуток, гнів, страх, тривога, а, можливо, образа? Спробуй проговорити свої почуття. Ось такої простої дії цілком достатньо, щоб відчути себе краще!

Вважаєш це дурницею, вигадкою? А ось твій мозок вважає інакше …

як досягти щастя в шлюбі

Для підтвердження цього факту було проведене дослідження, в ході якого всім учасникам продемонстрували фотографії людей із різними виразами облич. При цьому спеціальний апарат фіксував реакцію людей. Як і передбачалося, мигдалина реагувала на зображені емоції.

Однак, коли учасників просили назвати ці емоції, у них активізувалася вентролатеральна префронтальна кора мозку, а активність мигдалини падала. Інакше кажучи, називання емоцій знижувало їхній вплив на людину.

як досягти сімейного щастя

3. Приймай рішення

Прийняти рішення, особливо дуже важливе, часом буває дуже непросто! Ти довго думаєш, зважуєш всі “за” і “проти”. А поки питання не закрите, ти перебуваєш у підвішеному стані. Невирішена проблема ніби висить у тебе над головою, заважаючи радіти життю і йти вперед.

Але як тільки рішення прийняте, ти починаєш відчувати радість і полегшення, помічала? Це аж ніяк не випадковість! Нейробіологія доводить, що прийняття рішень знижує занепокоєння і тривожність, а також допомагає розв’язувати проблеми.

поради психолога

При прийнятті рішень людина створює намір і встановлює мета; все це створює позитивний вплив на префронтальну кору, знижуючи тривогу і хвилювання.

Крім цього, прийняття рішень допомагає знизити активність стріатуму (смугастого тіла), що зазвичай схиляє нас до негативних імпульсів і дій. Прийняття рішень може змінювати сприйняття світу, що допомагає знайти розв’язання проблеми та заспокоїти лімбічну систему.

поради психолога як підняти самооцінку

4. Стосунки з іншими людьми

«Більше доторкайся до інших людей !» – таким є висновок нейробіолога з 20-річним стажем Алекса Корба після дослідження, проведеного його робочою групою.

Всі учасники експерименту грали в комп’ютерну гру з перекидання м’яча. Один учасник кидав м’яч, а інший повертав його. Хитрість полягала в тому, що людина сиділа тільки з одного боку екрану – назад м’яч кидав комп’ютер.

Однак учасникам заявили, що персонажами на екрані керують живі люди. І що ж відбувалося, коли ці «інші люди» відмовлялися повернути м’яч? Мозок учасника реагував, так само як він реагує на фізичний біль. Тобто наш мозок сприймає відторгненість як зламану руку.

поради психолога відносини з чоловіком

Відчуття відкинутості суспільством стимулює у людини передню поясну кору і центральну частину мозку, як і фізичний біль. Іншими словами, для мозку дуже важливі стосунки з іншими людьми.

Хочеш підняти їх на новий рівень? Торкайся до людей фізично (безумовно, тільки до близьких)!

поради психолога в сімейному житті

А ти згоден з цими твердженнями нейробіолога? Я вже давно взяла собі за правило щоранку дякувати за своє життя. Психологи радять подумати як мінімум про п’ять позитивні речі у своєму житті.

Як щодо їх нового рівню? Торкайся до людей фізично (безумовно, тільки до близьких)!

А ти згоден із цими твердженнями нейробіолога? Я вже давно взяла собі за правило щоранку дякувати за своє життя. Психологи радять подумати, як мінімум, про п’ять позитивних речей у своєму житті.

Наприклад, про те, що ти добра, чуйна людина, що у тебе є друга половинка або живі батьки … Варіантів може бути безліч, але щоденне виконання цього правила принесе дивовижні зміни у твоє життя! Спробуй, і переконаєшся в цьому.

Поділися корисними порадами зі своїми друзями, можливо, для когось зараз це може бути дуже актуально!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *