15 Травня, 2024
Квіти, які називають «золото Діви Марії» –  Ростуть на кожній клумбі…

Квіти, які називають «золото Діви Марії» – Ростуть на кожній клумбі…

На міських клумбах і на балконах багатоповерхівок з червня і до самих заморозків нас радують своїми сонячними пелюстками яскраві й невибагливі чорнобривці, або чорнобривці (лат. Tagetes – тагетес).

Батьківщина цих квітів – сонячна Мексика, а в Європу їх привезли іспанські конкістадори після відкриття Колумбом Америки. В нашу країну вони потрапили приблизно у XVIII столітті та називалися тоді «африканськими квітами».

Англійці назвали їх «золотом Діви Марії». Ця назва походить від християнської традиції оточувати зображення Діви Марії квітами чорнобривців, які символізують золоті монети.

За легендою під час втечі Йосипа і Марії в Єгипет Святе Сімейство почала переслідувати зграя злодіїв. Коли вони наздогнали втікачів і відібрали у них гаманець, то звідти замість грошей посипалися квіти чорнобривців.

Легенда легендою, але за сукупністю корисних властивостей скромні чорнобривці дійсно можна назвати золотими. Мало хто знає, що ці квіти є найціннішим лікарським засобом, захищають садові рослини від шкідників, широко використовуються в кулінарії та косметології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *